zondag, oktober 22, 2006

Beleggingshypotheek

De Vereniging Eigen Huis(VEH) heeft op 20 oktober gepubliceerd, over het door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) verrichte onderzoek naar 20 beleggingshypotheken.
Bij slechts 4 van deze 20 hypotheken is na 30 jaar het geleende bedrag bijeen gespaard. Uitgegaan werd van de door de bank bij het afsluiten gehanteerde rendementen.

De beleggingshypotheek is een hypotheekvorm waarbij de inleg in aandelen wordt belegd. Deze zijn door de hoge kosten van de bank vaak erg duur voor de consument.

Op 21 juni 2005 schreef ik over mijn voormalige beleggingshypotheek. De Amev beheerde de beleggingen.Van het door mij betaalde bedrag = 100%, had ik na 10 jaar nog maar 70% over. De Amev soupeerde een deel op, voor de door hun gemaakte kosten en risico. Dat vond ik vreemd, hun risico??? Wanneer de beleggingen onvoldoende opbrengen, ben ik degene die risico loopt.
Het was niet alleen de slechte economische situatie, het waren voornamelijk de kosten van de bank.

De VEH is verontwaardigd over de pijnlijke uitkomsten van het AFM-onderzoek naar beleggingsverzekeringen. De torenhoge kosten die bij deze beleggingsproducten worden ingehouden, maken een fatsoenlijk rendement nauwelijks mogelijk.

Begin 2005 en eerder waren er klanten bij Nationale Nederlanden die na 30 jaar trouw betaald te hebben nog niet de helft van de waarde van hun hypotheek hadden gespaard.

De VEH wil dat nog voor de verkiezingen het mogelijk wordt gemaakt, dat mensen op een geblokkeerde rekening fiscaal vrijgesteld kapitaal kunnen opbouwen. Het mag dan via beleggingen of sparen zijn.
Momenteel is het dat de fiscale vrijstelling van de hypotheek alleen via de beleggingsverzekeringen kunnen lopen. Dit is een leuke, aardige verdienste voor de verzekeringsmaatschappij, maar niet voor de klant.

Kort samengevat: beleggingsverzekeringen zijn geweldig voor de verzekeraar, slecht voor de consument, door de hoge kosten tijdens de looptijd. Wil je de verzekering eerder stoppen, door bijvoorbeeld echtscheiding, dan int de verzekeraar nog wat extra geld. Zij noemen dit kosten. Onzin natuurlijk. Transactiekosten zijn bij bijvoorbeeld Binckbank in aandelen of een beleggingsfonds zijn € 8 + 0,1 % met een minimum van 10 euro. Dit is een gering bedrag.
Voor dit geringe bedrag kun je ook nog eens direct zien wat de waarde van je beleggingen zijn.

Stel dat je het beleggingsdeel van de hypotheek kunt zetten op een geblokkeerde rekening bij BinckBank.

3 opmerkingen:

 1. klanten die een beleggingshypotheek
  kijken eenzijdig naar de kosten
  ze zijn middel de code rendement en risoco gewezen op de risico s
  bovendien weet een ieder dat beleggingen sinds de 11 e september in een dip terecht gekomen zijn. Indien de beleggingen beter hadden gepresteerd had je niemand gehoord

  BeantwoordenVerwijderen
 2. natuurlijk daarom geef je ook annoniem comment

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Het eerste commentaar is niet van mij. Ik heb het laten staan, omdat het iedereen vrij staat zijn eigen mening te hebben.
  groet, Opnieuw Beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.