woensdag, november 01, 2006

Snelkookpan


Die ouderwetse pan werd vandaag verkocht bij de Aldi:

Besparing
Vanavond, bleek wat een heerlijke pan dat is. Als het water kookt, word er 1'05 bar druk gezet, waarna de groente in 3-5 minuten gaar is. Ik vertrouwde het niet en heb de prei er 8 minuten in laten koken. Ze was meer dan gaar.
De 6 liter pan mag slechts voor 3/4e gevuld worden. De hoeveelheid prei die ik had was meer. De pan was ruim meer gevuld. Maar prei slinkt, het was geen probleem. De pan tot de nok toe gevuld met twee grote stronken andijvie. Super. In 5 minuten de groenten gaar. Het was ruim voldoende voor 2 personen, zonder aardappelen of rijst als toevoeging. Voor 4 personen wanneer je er aardappelen bij doet.
Peulvruchten zoals kikkererwten, witte bonen hoeven voortaan nog slechts 20 minuten te koken.


Uitleg van de werking van de snelkookpan:
-Doe het deksel van de stoompan.
-Onderin zie je het lekbakje
-Onder het lekbakje zie je een ijzeren onderzetter
-Laat het lekbakje en de ijzeren onderzetter zitten
-Vul de pan met water tot het lekbakje, het mag iets meer zijn, maar het gezonde van de snelkookpan is, dat groente niet in het water wordt gekookt.
-Doe groente, of aardappelen er in.
-Laat 1/3e vrij tot de bovenkant van de pan. Mijn pan is 15cm hoog, maar ik laat meestal 6 cm vrij.
-Heb je slinkende groente zoals spinazie of andijvie, dan mag de pan tot de rand gevuld worden.
-Zet de deksel goed op de pan, de rubberen rand moet goed geplaatst zijn, in verband met de stoomdruk.
-Alle groenten mogen op stand 2 gekookt worden. Deze stand heeft de hoogste druk. Zet de knop op stand 2 voor je gaat koken en raak deze knop niet meer aan, want dat is te gevaarlijk.
-Wanneer het kookt, begint zicht stoom en de druk te ontwikkelen. Je hoort dit aan gefluit van ontsnappend stoom.
-Hoelang de groente moet stomen, is een zaak van goed op de klok te kijken.
In geen geval maak je het deksel open, is veel te gevaarlijk.
-Je zet het gasvlam uit en je pakt de pan aan de handvatten van het gas en zet deze in de gootsteen.
-De druk moet de pan uit, want je mag het deksel niet openen wanneer er nog druk in de pan is.
Om de druk uit de pan te verwijderen, zet je de kraan open boven op het midden van het deksel.
Na een momentje hoor je en zie je een enorme stoomontwikkeling. Nu kun je het deksel openen.

Voor stoofpeertjes, draadjesvlees en groentesoep, gebruik je stand 1, anders droogt het teveel uit. Wanneer de pan onder druk is 30 minuten op stand 1. Ik vind de peertjes pas lekker als ze helemaal rood zijn, dus ik doe 45 minuten.

14 opmerkingen:

  1. Ideaal, een snelkookpan ! Spaart gas en tijd. Ik braad zelfs "draadjesvlees" in 3 kwartier heerlijk mals. Verder vooral stamppotten zoals zuurkool en boerenkool.

    Groeten, Greetje54

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Greetje, heerlijk die snelkookpan. Het smaakt ook beter.

    Draadjesvlees, moet ik ook weer eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. nu ik heb al 6jaar twee snel kook -panen heb net de stoof peren er in gehad iesjewildeman driekwart -rodewijn twee kopjes water en drie paplepels suiker voor vier kilo kook tijd 10 minuten als hij aan de kok is klaar de pan gewoon laten staan tort hij koud is smakelijk eeten L J

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ Vandaag draadjesvlees gemaakt van 1 kg scharrelvlees. Draadjes na ruim 40 minuten.
    Ik begin steeds enthousiaster te worden over die pan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo ik heb laatst ook de snelkookpan bij de Aldi gekocht.
    Mooi Maar ik snap er helemaal niets van. Moet je hem nou eerst op het plaatje met stoom zetten en als de stoom er vervolgens uitkomt verschuiven naar 1 of 2? Wie kan het mij uitleggen. En wanneer moet hij onder de kraan? Alstublieft help mij.

    Groetjes Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Monique is de uitleg duidelijk?
    Het is best lastig en ik weet dat meer mensen er een probleem mee hebben.
    Goede vraag van je.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Sorry zie het nu wel staan.
    Nog een vraagje:
    De ijzeren onderzetter is dat een soort gebogen lang ijzer haakje? Dat is alles wat erbij zat naast het lekmandje. Moeten de aardappels nu wel in het water en de groente in het lekmandje? Ben hier echt blij mee ik deed maar wat en alles wat eruit kwam was super zacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Monique, nee op jouw verzoek heb ik de uitleg er bij gezet.

    Ik vond het een goede vraag en ik denk dat het nog beter is wanneer ik de gehele uitleg in een apart stukje neerzet.

    Dat haakje is echt dat gebogen stuk ijzer, waar je over spreekt.

    Onder het bakje mag alleen maar water, verder niets, echt niets, anders kan er geen stoom opgebouwd worden.

    Fijn dat het gelukt is.

    Ik kook zelf maar een groente per keer, of alleen aardappelen. Maar samen koken kan ook.

    Succes

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dank u voor al deze handige informatie. Maar zit echter nog met 1 vraag. Je hebt stand 1, 2 en dan is er nog een afbeelding met stoom, waar geldt die voor? En als de pan stoomt begint te ontwikkelen moet ik het gas dan lager doen?

    Groetjes Monique

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Monique, de knop met alleen stoom gebruik je zelden of nooit, wanneer je bv draadjesvlees wilt hebben dan kun je besluiten om deze knop te gebruiken, maar je moet erg opletten voor droogkoken.

    Het duurt langer, er wordt nauwelijks stoomdruk opgebouwd in de pan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. hoi,

    ik heb ook zo'n snelkookpan, maar wist niet hoe het moest. bij stoofpeertjes spoot het vocht er altijd met de stoom mee uit. nu weet ik eindelijk dat ik stand 1 moet gebruiken en minder vocht. Nu lukt het wel!
    thanxxx

    BeantwoordenVerwijderen
  12. heb vandaag idd stoofpeertjes gemaakt en na 10 min stomen (en daarna in dichte pan laten afkoelen)waren ze idd supergaar, maar helaas nog helemaal blank ipv mooi rood. ik heb bessenjenever gebruikt, dat doe ik altijd en 2 stokjes kaneel. waarom zijn ze nu niet rood??? ligt dat aan de snelkookpan? wie heeft de tip?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Stoofpeertjes, Onlangs maakte ik ze nog en ze waren rood. Omdat ik te lang met andere dingen bezig was haalde ik ze pas na 50 minuten uit de op de laagste stand staande mogelijkheid op een kleine pit.
    Kruidnagelen, kaneelstokjes en suiker. Bessensap hoort er door, maar had ik niet in huis, ze waren aangenaam rood.

    BeantwoordenVerwijderen