zondag, november 05, 2006

Verkapte subsidie energiebesparing

Toch nog subsidie voor energiebesparing?

De oprichting van een geldfonds met 25 miljoen euro van het rijk en derden. Dat fonds komt er wanneer het aan staatssecretaris Pieter van Geel (VROM) ligt. Het is bedoeld voor particulieren, mensen zoals u en ik die willen investeren in energiebesparende maatregelen in bestaande woningen.

Wat zou het fijn zijn, wanneer wij net als in de ons omringende landen subsidie kunnen krijgen op de aanschaf zonnecollectoren.

Geen subsidie op de investering, maar op een lening. Een soort Leen van Frisia dus. Geld lenen voor een laag rentetarief. Hier wordt niet het sparen mee bevorderd.
Ook geen subsidie doordat je geen rente meer ontvangt omdat je je spaargeld hebt aangesproken. Nee, de subsidie is om het lenen te bevorderen.

De omgekeerde wereld wat mij betreft. Ok, ik weet ook wel, dat het aflossen van hypotheken niet meer wordt bevorderd. Mensen worden aangespoord om de 'overwaarde' van hun huis te gebruiken voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto en nu dus een lening voor energiebesparende maatregelen.
Een deel van onze aantrekkende economie, onze stijgende uitgaven komen voort uit de 'overwaarde' en meer leningen.
We voelen ons beter wanneer we niet in de Rat Race zitten, maar geld op onze spaarrekening zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.