dinsdag, januari 16, 2007

Ken jij het rendement op je beleggingen

Particuliere beleggers rommelen over het algemeen maar wat aan, zo bleek eind november uit een marktonderzoek van de Postbank.

Van de fondsbeleggers kan 72 procent geen enkel rendement inschatten van de beleggingsfondsen die ze in portefeuille hebben, zelfs niet bij benadering. 37 procent weet niet eens in welke fondsen ze beleggen.

Kortom, beleggers weten nauwelijks waarin ze beleggen en hebben geen idee in hoeverre die beleggingen aansluiten bij hun profiel. Zo gebruikelijk zoeken de ondervraagde beleggers de schuld voor hun gerommel buiten zichzelf - ze worden niet of slecht geadviseerd. Slechts 10 procent raadpleegt wel eens een beleggingsadviseur."

Je bent zelf verantwoordelijk voor je beleggingsresultaten. Het is ongelooflijk dat er nog zoveel beleggers zijn, die zo weinig op de hoogte zijn van hun eigen beleggingsportefuille en de rendementen die zij daarmee hebben behaald.

Je kunt ook kiezen voor " Samen Beleggen". Je belegt dan alleen maar in Postbank beleggingsfondsen. De Postbank geeft tijdig een aan- of verkoopadvies.
Bron: Journalist Hanno Bakkeren schrijft in FD Persoonlijk (13/01/2007)

Het verbaast me niks, dat mensen hun beleggingsresultaten niet weten. De meesten weten ook nauwelijks wat ze betalen of hoeveel iets kost.
Ik heb mijn twijfels over het tijdige Postbank verkoopadvies. Wanneer Postbank alle "Samen Beleggen" beleggers adviseert om uit een van hun fondsen te stappen. Dan keldert dat fonds al bij voorbaat.....
Maar ik ben niet alwetend.
Postbank aandelenfonds heeft vandaag een volume van 10.000 stuks
ING Dutch fund een volume van 25.000 stuks

Update 22-1-2007:
Supersalsa schreef: " Een beleggingsfonds is meestal een open-end fonds.Dat betekent dat het aantal uistaande aandelen toe of afneemt naarmate de vraag.Een groter aanbod (door verkopen) of een grotere vraag (door aankopen) heeft geen invloed op de koers. De koers van een beleggingsfonds wordt bepaald aan de hand van de intrinsieke waarde. Dat is de waarde van het fonds inclusief dividenden, gedeeld door het aantal uitstaande aandelen.

Conclusie:
Een verkoopadvies, dan wel aankoopadvies voor beleggingsfondsen heeft geen directe gevolgen voor de koers van het beleggingsfonds."

Mijn stelling:
Er wordt verkocht, dus zakt de koers, maar mogelijk minder sterk dan ik boven in mijn log schreef.

1 opmerking:

 1. Een beleggingsfonds is meestal een open-end fonds.
  Dat betekent dat het aantal uistaande aandelen toe of afneemt naarmate de vraag.
  Een groter aanbod (door verkopen) of een grotere vraag (door aankopen) heeft geen invloed op de koers. De koers van een beleggingsfonds wordt bepaald aan de hand van de intrinsieke waarde. Dat is de waarde van het fonds inclusief dividenden, gedeeld door het aantal uitstaande aandelen.

  Conclusie:
  Een verkoopadvies, dan wel aankoopadvies voor beleggingsfondsen heeft geen directe gevolgen voor de koers van het beleggingsfonds.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.