woensdag, november 28, 2007

Wijn of sap maken van druiven


Een grote teil met druiven was de opbrengst van mijn bezoek van vandaag aan de moestuin.

Wat doe ik met zoveel druiven vroeg ik me af en het mag beslist niet teveel tijd kosten.

Ik heb ze gewassen, de stelen verwijderd en in drie keer gekookt in de snelkookpan.
In de oude roerzeef met de dunste gaatjes het sap er uit geperst.
Iets suiker er bij.

Genoten heb ik van dat liter sap, mijn darmen ook. Tenminste dat laten ze goed merken. Afgezien van de suiker natuurlijk.

Wijn zou ik kunnen maken, maar ik vrees dat dat echt teveel werk is. De keuze is gegaan naar het maken van sap. De overige liters wachten in de vriezer. Jammer is dat eigenlijk. Vers is het lekkerst.

5 opmerkingen:

  1. Dat zou ik komende zomer natuurlijk heel goed met de rode besjes en aardbeien kunnen doen. Niet tegen te eten die hoeveelheid en vooral de rode besjes zijn niet erg gewild om weg te geven. Maar wel supergezond.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Naomi, met aardbeien zijn heerlijke dingen te maken. Ik maak graag ijs. Besjes weet ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik las al eens dat je een ijsmaker hebt. Heerlijk. Ik ga me toch eens wat meer in die vruchten verdiepen, want komend jaar hebben we waarschijnlijk ook nog veel meer frambozen. Dit was ons eerste tuinjaar, dus we moeten nog even zoeken naar hoe het allemaal moet/kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je kunt druiven zo invriezen, ook na het ontdooien zijn ze stevig en lekker.
    Elise

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Elise, dat is de tip waar ik op wachtte. Gemakkelijk.

    BeantwoordenVerwijderen