donderdag, mei 01, 2008

De vrijmarkt

Lekker opgeruimd voor de vrijmarkt in het dorp, dat in 1941 werd geannexeerd door de grote stad, maar nog steeds dorps is.

Vrienden verkopen jaarlijks aan kramen voor het goede doel spullen. Daarbij is een terras gemaakt waar je kunt zitten voor een kop koffie / thee / frisdrank. Leden van de organisatie (PKN) bakken koeken en appeltaarten. Deze worden verkocht voor 50 of 100 eurocent.
De omzet van 1130 euro viel dit jaar wat tegen door het koude weer. Vorig jaar was dit 1400 euro.

Veel oude spullen bracht ik naar deze kramen. Spullen die ze niet konden verkopen heb ik ter plekke naar de container gebracht.

Zelf heb ik 24 tuinplantjes in wording gekocht voor 3 euro. Die had ik natuurlijk ook zelf in de moestuin kas kunnen kweken.

Volgens de berichten staan 1 op de 5 Nederlanders spullen te verhandelen op de vrijmarkt.

Tijdens het genieten van de koffie met koek, zag ik veel bijzondere mensen, zoals twee in volledig zwarte Burka gehulde "vrouwen"? achter de kinderwagen. Dit zie je in de stad, maar hier? Vreemd gezicht.
Dit jaar een grotere hoeveelheid vrouwen met hoofddoek die de stand bezochten.

's Avonds wanneer de koeien van het land zijn, aan het einde van de lampionnenoptocht, wordt het vuurwerk afgestoken. We roepen ohh en ahh. Het is oubollig gezellig.
's Morgens de aubade door schoolkinderen. De hele dag door spelletjes en muziek.

3 opmerkingen:

  1. Gelukkig heb jij je overgebleven spullen, naar de container gebracht. Wij waren met koninginnedag in een stad en daar leek het wel de gewoonte, om alle rotzooi, wat niet verkocht was, gewoon te laten liggen op straat. Blijkbaar mocht de reinigingsdienst het maar voor deze verkopers opruimen. Beetje a-sociaal, vonden wij!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Willeke, nog steeds verschillen tussen stad en dorp hè :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja dat klopt! hier is het natuurlijk ons kent ons en als je dan je rotzooi niet opruimt, dan word je er wel op gewezen! Er zijn ook rommelmarkten, waar je van de organisatie een vuilniszak krijgt, met het verzoek, of je je rommel wilt opruimen, als de rommelmarkt klaar is.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.