zondag, juli 20, 2008

Uitstel goedkope spaarlampen gevraagd


Half september 2007 schreef ik dat vanaf oktober 2008 de 66,1% EU-importheffing op goedkope spaarlampen zou gaan vervallen.

Eind mei 2008 werd bekend dat de werkgroep verlichting “Taskforce Verlichting “ nieuw onderzoek heeft verricht voor het samenstellen van een rapport met de verbazingwekkende conclusie dat goedkopere spaarlampen de verkoop van spaarlampen stimuleert.

Vandaag lees ik dat de Duitse lampenfabrikant Osram aan de Europese commissie heeft gevraagd het einde van de importheffing opnieuw te heroverwegen. Er is nieuw onderzoek nodig, en wanneer dit onderzoek is afgelopen, mogelijk over een jaar, dan misschien, heel misschien dan pas, zou de importheffing van 66,1% kunnen verdwijnen.

Er is hoop, want Philips, Platform Detailhandel en de meeste Europese lidstaten zijn voor afschaffing van de heffing. Philips produceert de lampen in Polen en China.Natuurlijk kan ik me best voorstellen dat de werknemers van Osram, inclusief de directeur er alles aandoen om de heffing voort te laten bestaan, maar zo lang?

De Europese commissie beslist voor 18 oktober over de aanvraag van Duitsland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.