woensdag, november 12, 2008

Wallstreet bonussen nog slechts 30%

Dit jaar krijgen Wallstreet bedrijven zoals Goldman Sachs nog 'slechts' 30% bonus.

Ontving de algemeen directeur van Goldman Sachts,  Lloyd Blankfein in 2007 een bonus van $67,9 miljoen, nu dus 'slechts' 30% en dat is $20,3 miljoen .

De bonus is niet geheel in contanten, maar ook in opties en aandelen. Dit om de leiding van het concern te stimuleren het bedrijf meer winst te bezorgen.

Goldman ontving in 2008 $10 miljard regeringssteun.

Ik ben benieuwd wat de totale uitgekeerde bonussen aan het einde van het jaar zullen zijn. 
De Nederlandse tak van Fortis heeft door toedoen van minister Bos, afstand moeten doen van bonussen.

2 opmerkingen:

  1. Aandelen en opties in een bonusregeling zijn niet primair bedoeld om de CEO te stimuleren meer winst te maken, in dat geval zal een winstuitkering namelijk volstaan.
    Maar een CEO is in dienst van de aandeelhouders, en aandeelhouders zijn alleen maar indirect gebaat bij meer winst, namelijk als dit leidt tot hogere beurskoersen, of meer dividend. En zeker dividend wordt vaak niet verhoogd als de winst hoog zijn, omdat die dan ook verlaagd zouden moeten worden als de winst laag is, en dat wil men graag vermijden.

    Het probleem van een optie/aandeel regeling is ook dat het managers stimuleert om trucjes uit te halen om een kunstmatig hoge beurskoers te genereren. Maar een pure winstregeling lokt helaas ook foefjes uit om de winst hoger te laten lijken. En zonder bonusregeling heeft de CEO alleen zijn eer om ervoor te zorgen dat hij zo goed mogelijk presteert, en er is niemand die alleen daarop vertrouwt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Fem, bedankt je hebt het duidelijker gezegd dan ik.Het klopt helemaal.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.