dinsdag, februari 24, 2009

Broodbakmachines vliegen de winkel uit


Op het journaal van de  Belgische TV één zag ik dat in België momenteel een significante stijging in de verkoop is van broodbakmachines. 

In het nieuwsspotje aandacht voor het dure brood in de winkel en de stijgende verkoop van kant en klare bakmixen.

Als voorbeeld kwam een vrouw in beeld die in haar keuken voordeed hoe ze op haar vrije dag ingrediënten bij elkaar deed in haar broodbakmachine. Ze gebruikte geen kant en klare bakmix. Ze vertelde dat het slechts een paar minuten tijd kostte, maar toch deed ze het vooral op haar vrije dag.

De Belgen, toch het volk dat van goed eten en drinken houdt, is overgegaan op het zelf brood bakken.

Stel dat je zou kunnen of willen beleggen in die dingen die juist in crisestijd geld opleveren, dan moet zijn het broodbakmachines, incassobureau's en Marktplaats groeide 41% in 2008. Helaas zijn deze bedrijven niet beursgenoteerd. 
De beste belegging is gewoon doorgaan met consuminderen.

9 opmerkingen:

  1. Belgen houden van goed eten en drinken, zeg je. Is zelfgebakken brood dan niet lekker ofzo?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind zelfbakbrood inderdaad ook niet zo lekker. Het is snel oud. En al die spannende varianten zijn eerder dikmakend dan gezond.

    Ik blijf lekker voor 90ct m'n broodje halen bij de suup. Die is na een week in de vriezer nog steeds goed te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik bak al jaren, Moeder, snijd het brood en dan gaat het in de vriezer.
    per hoeveelheid sneden per keer er uit halen. Zeeer smakelijk.
    Ik mix een kant en klaar mix (donker)met gewone bloem en gist.
    Altijd goed en niet duur.
    Was laatst in een grensplaats en heb bij de lidle in Duitsland veel mix ingeslagen. Dat is boffen Want: Helft goedkoper.

    "Opnieuw B." Hoe maak jij abrikozenjam van gedroogde abrikozen??
    En...je verjaardagstaart was heerlijk op mijn verjaardag. Ik maakte de blits!! Fijne dag A3

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik bak ook al heel lang, zelf brood. Ben nu aan de derde broodbakmachine bezig. Het ironische is, dat ik ook al jarenlang, volkorenmeel in België haal, ik mix dus ook zelf. Wij eten met 4 man, van een brood en de broodbakmachine gaat elke dag aan... om 23.00 uur, als de nachtstroom ingaat! Edo ligt toch altijd erg laat in bed, dus tegen de tijd dat hij gaat slapen, is het brood gebakken.
    Wij vinden het brood lekkerder, dan het brood van de bakker. Erger nog: onze oudste wil eigenlijk alleen maar ons eigen brood.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je eigen gebakken brood te snel oud wordt, moet je eigenlijk na het afkoelen het brood snijden en datgene wat niet direct gegeten wordt in de vriezer doen.
    Even oppiepen in de magnetron en je hebt weer een heerlijk vers sneetje.

    Greetz,
    Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Ri, Zelfgebakken brood kan net zo lekker zijn. Brood uit de broodbakmachine mist vaak het extra korstje, de vorm is niet hip. De weblog: Eenvoudig leven, gezin met kinderen bakt daarom het brood af in de oven. Dat ziet er schitterend uit.

    @Anoniem, Abrikozenjam maakte ik toen ik nog streng de Montignac methode volgde en suikervrij at.

    Gedroogde abrikozen weken, koken, af laten koelen. De staafmixer er op. Voor langere houdbaarheid, wat citroen er aan toevoegen.

    Kan ook met tutti-frutti van de Lidl, nog voordeliger.

    Het is met afstand de goedkoopste suikervrije jam.

    Fijn dat de taart lekker was. Zag pas bij een schoonzus, dat zij witte rozijnen gebruikt. Staat veel beter dan bruine rozijnen.

    @Willeke, ik geloof dat ik mijn zienswijze bij moet stellen.
    Denk je dat ik dit brood ook op de gasten ontbijttafel kan geven? Zou dit brood ook in pensions of hotels gegeven kunnen worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ieder z'n mening, ik laat het bakken aan anderen over. Taart bakken daarentegen, da's m'n nieuwe hobby en een stuk goedkoper dan de vlaaienboer.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je zou het kunnen proberen! Wat wel jammer is, is dat je onder in het brood, een gat hebt, waar de deeghaak gezeten heeft. Dat toont misschien niet zo mooi. En wij snijden met een snijmachine, anders hebben we allemaal ongelijke sneetjes.
    Maar als je echt vers brood wilt, zonder de deur uit te hoeven, dan is zelf bakken wel ideaal, natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bedankt voor het recept, ga het proberen. Aldi had tuttie fruttie in de reclame (al van gesnoept!)
    Zelfgebakken brood aan je gasten geven is misschien een probleem,niet omdat het niet lekker is, maar na een snee heb je genoeg.En dan zit je tegen dat heerlijke beleg aan te kijken.....
    Ontbijten is ook een beetje entertainen. Dus zo dun mogelijk knackebrot misschien, tja...
    succes met je B&B. Tip: leg sjorbanden klaar voor je gasten om de voor- en achterpoten van de boxspring aan elkaar te sjorren. Moeten ze bij een langer verblijf natuurlijk wel zelf de bedden opmaken, anders krijg je rugpijn. A3
    leuk hoor zo,n BjB

    BeantwoordenVerwijderen