woensdag, februari 04, 2009

Valentijnsdag een gat in de markt

De commercialisering van Valentijnsdag woekert voort. 

Heb ik nog geen leuk arrangement in een hotel geboekt voor slechts 100 euro p.p.?
Heb ik nog geen aardig restaurant geboekt voor een heerlijk diner met daartussen wat amuses voor slechts 150 euro p.p.?

Heb ik nog niet een rondleiding door de zieltogende Rotterdamse Kuip geboekt voor slechts 15 euro p.p.?

Wat ga ik doen met Valentijnsdag? Vorig jaar at ik de week na Valentijn in een Michelin sterrestaurant. 

Dit jaar heb ik op 22 februari een clubje alleengaanden voor een uitgebreide lunch te gast. Geen sex, wel muziek, dansen en sjansen? Deze bijeenkomst organiseerde een vrouw, en samen met haar zorg ik voor de eerste bijeenkomst bij mij thuis. We wilden graag uitbreiding van onze kennissenkring. Die zondag is de eerste keer van hopelijk een groot aantal keren. Mannen hebben het vaak moeilijk met zoiets. 40% van de aanwezigen is man. 

De bedoeling is dat de club een keer per maand bij iemand elkaar komt en dat we wat leuke dingen samen gaan doen. Altijd iemand om iets leuks mee te ondernemen.

Update 10-2-09: 1 maart is de nieuwe datum

5 opmerkingen:

 1. Volgens mij is er van commercialisering geen sprake aangezien valentijnsdag is 'uitgevonden' als commerciele happening en geen enkele serieuze wortels heeft in wat voor traditie dan ook ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Valentijnsdagt. Van mij hoeft het ook niet per se. Wat wij gaan doen is met z'n tweetjes lekker gourmetten. Het vlees ligt al sinds na de kerst in de vriezer. Zo'n lekker luxe, maar afgeprijsde gourmetschote. Stokbroodje en wat paturain erbij. Wat groenten en klaar is Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Anoniem, dat is waar ook. je hebt gelijk.

  @Ri, Toch leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Even gegoogled en het volgende gevonden: "In de vijfde eeuw riep paus Gelasius 14 februari uit tot feestdag van de heilige Valentijn. Vanaf toen werd Valentijnsdag een dag waarop geliefden elkaar berichten stuurden. Niet lang daarna werden ook gedichten, bloemen en snoep als Valentijnsgeschenk gebruikt. Vooral in het Victoriaanse Engeland was Valentijnsdag erg populair. Openlijke liefdesuitingen waren in die tijd ongepast. Op Valentijnsdag konden geliefden elkaar ongestraft verrassen met anonieme brieven, gedichten of cadeautjes. De Engelsen namen hun traditie mee naar Amerika. Daar kreeg het feest sinds de achttiende eeuw een steeds commerciëler karakter. In Nederland vieren we Valentijnsdag nog niet zo lang, sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het vieren van Valentijnsdag is door televisie, reclame en een algemene gerichtheid op de Verenigde Staten ook bij ons een commercieel feest geworden"
  Er is dus wel degelijk een "Valentijnverhaal", verschillende zelfs.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Anoniem, dat is toch grappig, weer iets dat zijn roots heeft in de Rooms Katholieke kerk.

  Dat wist ik niet, hierover nadenkend, weet ik dat tarotkaarten ook zijn oorsprong hebben in het geloof.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.