maandag, april 20, 2009

Nu heb ook ik een broodbakmachine

De  AFK broodbakmachine die ik afgelopen zaterdag via Marktplaats kocht voor 20 euro was slechts een paar keer gebruikt, hetgeen goed te zien was. Hij ziet er piekfijn uit. De deeghaak is heel erg bescheiden en geeft slechts een klein lelijk plekje in het brood.

Het brood dat ik vandaag uit de broodbakmachine haalde was super lekker en bijzonder voedzaam, ik zou het zelfs voor kunnen zetten aan gasten. Ruim een pond brood kostte ongeveer 90 cent inclusief energie.

Dit volkorenbrood maakte ik met behulp van het iets duurdere 4-Granenmeel bestaande uit volkorenmeel, maïsmeel, roggemeel en gerstemeel van de molen 2,80 euro voor 2,5 kg meel oftewel 0.56 voor een pond.

Mijn weegschaal had ik niet nodig, want ik moest het maatschepje gebruiken. Ik schepte vier keer en dat is ongeveer 500 gram meel.
Een bekertje water, wat olijfolie, beetje suiker, droge gist, energie.
De broodbakmachine zat voor iets meer dan de helft vol, en het kostte 3,5 uur tijd.

De laatste tijd was ik, geïnspireerd door het grote eenvoudig leven gezin, zelf deeg gaan maken met behulp van de keukenmachine, mijn eigen handen en geduld.  
Wat heet de laatste tijd, de laatste weken bakte ik helemaal niet meer, maar ik wilde wel goed voedend brood. En dat brood uit de winkel vind ik gewoon niet zo lekker.

De vorige eigenaren deden de machine weg omdat ze het brood niet zo lekker vonden als het brood dat hun moeder met de broodbakmachine maakte. Tja, er zijn vele broodbakmachines. Deze broodbakmachine heeft op kieskeurig een review van 7,9, en dat is misschien niet de hoogste, maar toch heel redelijk. 

5 opmerkingen:

  1. wij hebben dezelfde,
    op het moment doe ik het niet zo veel, maar het is superlekker brood.
    en ook heel gemakkelijk te varieren.
    gr jenny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik laat de suiker weg, proef geen verschil.
    Zonder suiker schijnt het bakblik langer te leven.
    Hoewel...zoete broden natuurlijk erger zijn. (En.. die bakken we niet!)
    groetjes A3

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Jenny, Ja, het brood is lekker.

    @A3, Het recept vertelt dat suiker nodig is voor het gistingsproces.
    Maar kennelijk ook zonder suiker prima te doen. Ga het nog eens proberen. Groet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hee, je hebt er toch eentje gekocht! Ikzelf heb een Inventum, maar ik dacht dat de jouwe, een paar jaar geleden, als beste bij de Consumentenbond uit de test kwam.
    Ja jôh, hier staat hij elke avond aan en de kinderen willen eigenlijk, niks liever dan ons eigen brood.
    Heel veel plezier, met de machine!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Willeke, nee hoor ik heb nog niet eerder gebakken met een broodbakmachine. Montignacbrood bakte ik met behulp van bakpoeder en zat binnen 15 minuten in de oven.
    Toen probeerde ik met gist en mijn twee handen.
    Nu dus de broodbakmachine.

    BeantwoordenVerwijderen