donderdag, maart 11, 2010

De mondhygiëniste

Ik was vijf jaar terug niet tevreden over de Chinese Mondhygiëniste en ging naar een grote tandzorgpraktijk.
De eerste keer was ik minder kwijt dan ooit tevoren. Ze rekenden alleen de tijd die ze nodig hadden, vertelden ze, toen ik verbaasd was over de lage rekening.
De tweede keer ging het bedrag wat omhoog.
Ik hoefde maar 1 x per jaar naar de mondhygiëniste daar.
Mijn tandarts werd ziek en ik besloot om in de grote tandzorgpraktijk ook gebruik te maken van de tandarts.
Sindsdien kreeg ik nooit meer lage rekeningen. Ik moest 1 keer per halfjaar naar de mondhygiëniste.
120 euro is tegenwoordig standaard en onlangs betaalde ik ruim 300 euro voor ook een behandeling met lasertechnieken.
Gisteren ontving ik het overzicht van de berekening van de teruggave van mijn ziektekostenverzekering (SÏZ) dat ik het maximum bedrag van 98,40 ontving.
Naar aanleiding van de magere maximum uitkering van de ziektekostenverzekering, schreef ik een e-mail met de mededeling dat de behandelingen te duur werden en ik te veel zelf moest betalen.

Naar aanleiding van mijn e-mail belde de mondhygiëniste mij de volgende dag en vertelde me dat het echt noodzakelijk was. Ik had, mede door mijn ongeluk en stress niet goed gepoetst. Ze berekende de kosten voor de volgende behandeling en deze keer zou het ruim 500 euro gaan kosten. Het liefst zien ze me nu 1 keer per kwartaal.

Ik vertelde dat ik slechts 98,40 euro terugkreeg per keer van mijn verzekering (SIZ) en dat ik geen geld heb.

Nu is de volgende keer toch gewoon een behandeling van 20 minuten en ik moet goed poetsen, zo vertelde de mondhygiëniste me telefonisch. Poetsen doe ik wel goed, maar het ragen tussen de tanden en kiezen moet veel beter.
Ik ben nu ook weer super gemotiveerd om mijn gebit goed te verzorgen. Behalve de tanden en kiezen, het gebruik van de ragertjes, vergeet ik ook niet meer mijn tandvlees te masseren met de Philips electrische tandenborstel die ik verdiende met het scannen van de boodschappen. GFK

Het vertellen dat je geen geld hebt is een fantastisch argument! Ik deed het nog niet eerder, maar het opent deuren.
O ja, de ragertjes zijn tegenwoordig gratis, is dat niet fijn?

Update 19-3-2010:Nog drie keer een kortdurende behandeling van max 100 euro. Wordt gewoon vergoed. Beter drie keer 100 euro, dan een keer 500 euro nietwaar? Ik ben weer supergemotiveerd om de ragers te gebruiken.

6 opmerkingen:

 1. Toch netjes dat ze vooraf vertellen wat het gaat kosten. In de zorg krijg je meestal pas te horen wat het kost als ze je al behandeld hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Hanna, Omdat ik zo weinig terug kreeg van de verzekering belde ik op om te vragen wat de volgende behandeling zou gaan kosten. Toen kreeg ik dat bedrag te horen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een bedragen!

  Ik ga gewoon 2x per jaar naar de tandarts toe en meer dan 30 euro ben ik nooit kwijt: nakijken en tandsteen verwijderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Willeke, Mondhygiëniste komt altijd wanneer de jaren gaan tellen. Tot mijn 45e jaar hoefde ik niet. Nu wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij mij kost de mondhygiënist 40 euro per behandeling, wat er ook moet gebeuren. Hij zit in dezelfde praktijk als mijn tandarts en als er meer aan de hand is verwijst hij me wel door. Ik ga zelf zo'n 3x per jaar (ook de 40 voorbij) en krijg maximaal 80 terug van de verzekering. Of ik zo vaak ga of minder vaak is mijn eigen beslissing. De prijs en de aard van de behandeling ligt dus wel degelijk aan de praktijk waar je heen gaat en het is misschien een idee om toch eens bij de concullega te gaan kijken.

  fijn dat je weer regelmatig schrijft trouwens

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn mondhygiëniste is gelukkig niet zo duur, maar ik zie hier dat het nog goedkoper kan. Ik moet binnenkort op zoek naar een nieuwe. Ik ga ervan uit dat mijn tandarts, gespecialiseerd in angstige bijtertjes, nog wel een goede weet.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.