woensdag, juni 30, 2010

Energie vergeleken

Op de valreep, nog voordat morgen de energieprijzen omhoog gaan, heb ik eindelijk veel Energie vergelijkingssites bezocht. EoN is de winnaar bij iedere vergelijkingssite.

Ik vergeleek: Easyswitch
Bij alle websites kwam hetzelfde bedrag er uit , nl. Eon,
€ 0.0635 & € 0.0425 P/kWh
€ 0.2686 P/M3

Ik koos voor groene energie en ik ben benieuwd of ze zoveel groene energie kunnen maken dat ze alle klanten tevreden kunnen stellen. Het is niet duurder dan grijze stroom. Eneco is gestopt met verdere uitbreiding Windenergieparken. Crises, subsidie en nog wat dingen. Het staat nu op een laag pitje. De aanvoer van LNG (liquified Natural Gas) in de Rotterdamse Haven zal de komende tijd toenemen. Dat is heel gunstig voor het milieu.

Ik heb nu een drie jarig contract bij de Nederlandse Energiemaatschappij dat tot 20 december 2010 loopt en betaal hiervoor € 0.08373 & € 0.0.04934 P/kWh en gas is een variabele prijs. Het feitelijke overstappen moet voor 31 augustus gelukt zijn, zo vertelde Eon mij vanmorgen telefonisch op hun 0900 nummer (10 ct per minuut).
Ik stapte over via Easyswitch.

Maar net als bij verzekeringen: "Je moet er regelmatig naar kijken". Ik ben tevreden met de NLEnergieMaatschappij, maar ga toch voor mijn portemonnee en probeer rekening te houden met de betrouwbaarheid van de Energiemaatschappij.

Mijn energie verbruik valt me eerlijk gezegd mee, ondanks de extra keren dat de wasmachine draait, de koude winter, B&B en de voorgeprogrammeerde Honeywell thermostaat zorgden voor een groot verbruik. In 2009 verbruikte ik 419m3 gas en nu al heb ik 509m3 gas verbruikt van eind december tot nu.
Ik verbruikte voor dit half jaar 627 dal + 608 kWh piek. De dubbele meter is goed besteed, zie rekentabel.

Updater: De NMA heeft een overzicht gemaakt van betrouwbare Energievergelijkingssites.
Easyswitch. scoort goed.

Update 20-7-2010: Brief van EON: "Feest gaat niet door". Contract bij NL Energie loopt door tot 31 augustus en dat is te laat om gebruik te maken van het tijdelijke aanbod van Easyswitch.
Zucht, ik houd niet van teveel betalen.
Verbruik 2009: 1142 piek, 1115 dal, 566 gas voor resp. 0,0673, 0,04934, 0,38276

5 opmerkingen:

 1. Ik wilde je dit toch even laten weten. groeten,

  Miranda
  Nederlandse energiebedrijven importeren ‘foute’ steenkool uit Zuid-Afrika en Colombia. De buitenlandse kolenleveranciers veroorzaken ernstige milieu- en gezondheidsschade en hebben zich schuldig gemaakt aan grove mensenrechtenschendingen. Dat blijkt uit onderzoek van Netwerk.

  Bloedbad
  Nederlandse energieproducenten willen niet vertellen waar hun steenkool wordt ingekocht. Netwerk achterhaalde dat de producenten van de Colombiaanse mijnen Cerrejon en Drummond steenkool betrekken. Beide mijnen financierden paramilitairen. Drummond was betrokken bij de moord op tientallen omwonenden en vakbondsleiders. In 2004 is door paramilitairen in opdracht van Cerrejon een bloedbad aangericht onder vrouwen en kinderen van het dorp Bahia Portete.

  Netwerk sprak met getuigen die het geweld aan den lijve hebben ondervonden. Daarnaast beschikt het programma over de bekentenissen van betrokken paramilitairen en van een hoge officier van de Colombiaanse geheime dienst.

  Zuid-Afrika
  Zuid-Afrika is de tweede steenkoolleverancier aan Nederland. Netwerk constateerde in het mijnbouwgebied rond Witbank behalve ernstige milieuschade, ook chronische gezondheidsproblemen bij de lokale bevolking. Volgens een huisarts in Witbank leidt 20% van de bevolking aan klachten als astma en longemfyseem vanwege het stof dat vrijkomt bij de steenkoolwinning.

  Grove mensenrechtenschendingen
  Volgens hoogleraar Van Genugten (Internationaal Recht) overtreden Nederlandse energiebedrijven de VN-principals of Global Compact voor verantwoord ondernemen. De energieleveranciers ondersteunen mensenrechtenschendingen door steenkool te blijven inkopen bij mijnen waarvan ze zouden moeten weten dat die zich schuldig maken aan grove mensenrechtenschendingen.

  Netwerk legde dit ook voor aan Francois Kristen, hoogleraar internationaal strafrecht aan het Willem Pompe Instituut. Ook hij komt tot het oordeel dat energiebedrijven volgens de VN-regels in overtreding zijn.

  VN-regels
  Vreemd genoeg zijn het juist deze VN-regels waar de stroomproducenten zich in een reactie aan Netwerk op beroepen. "De controle op de herkomst van steenkool die op de markt wordt ingekocht, gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van VN-richtlijnen, zoals geformuleerd door UN Global Compact. Criteria zoals het respecteren van mensenrechten en vakbondsvrijheid en het bestrijden van corruptie maken zodoende onderdeel uit van het inkoopbeleid."

  Reactie EnergieNed
  Toch laat brancheorganisatie EnergieNed in de reactie weten de bevindingen van Netwerk serieus te nemen. Er is inmiddels een dialoog opgezet met de betrokken partijen om misstanden bij de steenkoolwinning te onderzoeken. Lees de volledige reactie hier.

  Netwerk besteedt dinsdagavond 29 juni en donderdagavond 1 juli aandacht aan de herkomst van steenkool.

  Lees meer over de Nederlandse steenkoolimport vanuit Colombia en Zuid-Afrika in het factsheet 'steenkoolwinning'.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wil je dit nog eens herhalen anoniempje?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Anoniem, dat zag ik ook in Netwerk. Schokkend ja.
  Ik koos voor groene energie. Ik hoop dat er voldoende groene energie leverbaar is voor alle nieuwe klanten bij Eon.
  Dank voor je reactie.

  @Buffer, ik volg je blog dagelijks, ik ga je toevoegen aan mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.