woensdag, augustus 04, 2010

Boek: Succes Adviezen van Annemarie van Gaal

Succes (met gratis kasboek)
Succes (met gratis kasboek)
Annemarie van Gaal


Quotes:
Elke tegenslag die je overwint, maakt je sterker. Knokken geeft kracht

Geld maakt zeker niet machtig. misschien wel onmachtig.

Dit lekker leesbare boek las ik snel uit, ondanks dat het het bekende werk is voor krenten, consuminderaars en vrekken.

Verfrissend is het dat je op de lijstjes van schulden ook de hoogte van de hypotheek vermeldt. Klip en klaar is voor haar dat hypotheek ook een schuld is en dat je daar niet weg van moet kijken.

Ze schreef dat je moet nadenken over je doelen, wat je wilt, wil je misschien sparen voor een Cabrio?
Een Cabrio??? Dat wil ik!!! Zocht op Gaspedaal, zeker ook nadat een collega vrolijk in de lift vertelde dat heur haar niet goed zat omdat ze in haar nieuwe Mazda Cabrio was aangekomen. Ik belde die dag zelfs een Mazda dealer.
Dit ik wil ook, ook!!! gevoel duurde enkele dagen. Pas toen ik me realiseerde dat rijden in de open lucht op een scooter ook heerlijk is en een vrijheidsgevoel geeft.

De verhalen van Annemarie van Gaal over haar leven zijn top. Ze is zeker in het begin gestruikeld en daarna heeft ze hard gewerkt.
Het kasboek heeft ze vaker gebruikt om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze overleefde door haar kasboek nauwkeurig bij te houden.
Met bijbaantjes tijdens de middelbare school spaarde ze geld en na haar diploma vertrok ze naar the Big city Amsterdam. Ze verloor zichzelf daar, werd verliefd en alleenstaand moeder. Ze stond er alleen voor, en het was niet eenvoudig.
Haar vaste lasten en ongesubisidieerde kinderopvang waren even hoog als haar inkomsten. Ze overleefde door haar kasboek nauwkeurig bij te houden en bijverdiensten. Ze ontving geen subsidie kinderopvang, want ze destijds ontvingen ongehuwde moeders dat niet.

Zoals iedereen deed zij het ook:
Ze zette haar inkomsten en uitgaven op een rijtje.
Hield een kasboek bij.
Zorgde voor extra inkomsten door een bijverdienste.
Solliciteerde naar een betere baan.
Uiteindelijk begon ze haar eigen bedrijf.


Enkele dingen uit het boek:
Nadat ze in de Telegraaf een advertentie las ging ze als bijverdienste teksten schrijven voor de 06-sexlijnen, In schrijven is ze goed en bij gebrek aan 'the real thing' fantasiën genoeg, ze verdiende er extra geld mee.

Ze solliciteerde naar een betere baan, betrok een huis in Zandvoort en verhuurde het achterhuis waardoor ze er kon wonen. De uitgaven waren net zo hoog als de inkomsten, dus de verhuur die was net voldoende om van rond te komen.

Ze beschrijft iemand die ze probeerde te helpen, die zich het best voelde in een slachtofferrol, ook nadat haar grootste problemen waren opgelost. De vrouw was er totaal niet blij mee, niks, naks, nada. Per direct klaagde ze voluit over nieuwe dingen

Haar succes komt door hard werken in Rusland, de oprichting samen met collega Derk Sauer van een eigen bedrijf een uitgeverij opgericht met geld van vrienden, die doorvoor dividend ontvingen. Het bedrijf wordt een paar jaar later verkocht met dikke winst en ze keert terug naar Nederland.
Haar succes kreeg ze niet cadeau. Hard gewerkt, alleen middelbare school en talent. In de tijden dat het niet goed ging heeft ze nog vaak het kasboek moeten gebruiken.
Annemarie is een vrije zelfstandige vrouw, die leerde haar eigen weg te kiezen. Eerst onvrijwillig, maar later bewust. Sinds 1,5 jaar weduwe.

Tips:
-Leer omgaan met tegenslag
-Profiteer van de belastingdienst, toeslagen, aftrekposten
-Wees eerlijk tegen de mensen om je heen
-Accepteer schenkingen
-Durf te kiezen
-Onderhandelen kun je leren. Beding kortingen
-Bepaal je eigen toekomst. Geld alleen maakt niet gelukkig
-Geef zelf ook van wat je over hebt

Dat geld alleen niet gelukkig maakt vertelt ze over een man, die altijd koos voor geld en niet voor relaties. Deze man bleef strijden tegen een compagnon, om geld. Hij was ongelukkig, maar moest tot de laatste cent blijven doorstrijden en het kostte hem levensgeluk.

Lees ook haar vrijdagse columns in het FD

Interview bij Pauw en Witteman

2 opmerkingen:

  1. goed verhaal, bedankt voor het posten van de recensie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Anna, leuk dat je het las. Ik vond het te lang en wilde meer tekst schrappen. Schrijven is schrappen.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.