donderdag, december 16, 2010

Stabiliteit banken bedreigd door hypotheekschuld


Het betrouwbare Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde vandaag in een rapport voor een bedreiging van de stabiliteit van banken door de grote Nederlandse hypotheekschuld.
Ook hebben wij de hoogste hypotheekschulden in Nederland in verhouding tot de huizenprijzen.

Het IMF, dat in het verleden al ruim een jaar eerder voorspelde dat de huizenprijzen zouden gaan zakken.

In augustus 2010 vermoedde het IMF al een zeepbel van ruim 30% in de woningmarkt.

De hypotheekrenteaftrek, het fiscale voordeel voor huizenbezitters, zou 'die situatie' nog eens verergeren. Het IMF pleit voor een maximum aan de hoogte van het bedrag dat mag worden geleend ten opzichte van de waarde van een huis. Dat het fonds voor afschaf van de hypotheekrenteaftrek is, is al langer bekend.

De minister van Financiƫn spreekt de zorg van het IMF niet tegen, maar vindt dat het 'relatief hoge gespaarde pensioenkapitaal' tegenover de hypotheekschulden gezet kan worden. De huidige hypotheekrenteaftrek kost de schatkist (ons) 15 miljard euro per jaar. En zo blijft de renteaftrek in stand.

Het IMF voorspelde in februari 2009 al dat de recessie in 2010 al eerder voorbij kan zijn wanneer:
- banken hun balansen sneller moeten opschonen
- overheden hun beleid op elkaar moet afstellen

Het is nu december 2010. De eerste overheden (landen) hebben steun gekregen. Veel landen hebben meer schuld dan Bruto Binnenlands Product (BBP).

Ik wil niet doemdenken, maar tot nog toe had het IMF het altijd bij het rechte eind. Daar waar het Centraal Planbureau (CPB) er best wel regelmatig naast hun voorspellingen zat, heb ik dat nog niet eerder meegemaakt met het IMF. Misschien zie ik het fout, dan hoor ik het graag.

1 opmerking:

  1. Je bent geen doemdenker, je let gewoon op. En natuurlijk hoop dat IMF er naast zit (in mijn eigen belang) maar helaas komt dat inderdaad niet vaak voor....
    Gr,

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.