maandag, maart 21, 2011

Brood gebakken zonder suiker


Bij de molen kocht ik dokter Moerman meel, dat is volkoren meel met lecithine en vitaminen toegevoegd.

Mijn broodbakmachine, die goedkope van Marktplaats een AFK, deed het de laatste tijd niet meer zo goed, dus bakte ik het brood dat ik vond op de website van N(euro)otje.

Dat is een brood dat je nauwelijks hoeft te kneden, zelfs geen suiker hoeft te gebruiken.
Ik gebruikte minder meel dan in haar recept.
Ik dacht zo 2,3:1, dus twee delen meel plus nog een beetje, één deel water en de gist dat is een zakje droge gist.
Een ronde vorm vond ik wel grappig, invetten doe ik niet, want ik heb een anti invetgeheel (Action) in de vorm gedaan.


N(euro)otje. schrijft:
Lauwwarm water in een kom doen, gist toevoegen en doorroeren, zout toevoegen en doorroeren. Vervolgens het meel erbij doen en alles goed doorroeren. Kneden hoeft niet. Een uur of twee laten rijzen (op een warme plek met een vochtige doek erover), in ingevette bakvormen overdoen en nogmaals laten rijzen tot het deeg een mooie hoogte heeft. Een half uur bakken op 215-220 graden.
In mijn hete lucht overn was dat een half uur op 180 graden.

Smaakte het: Lekker, geen vast brood, dus goed gerezen en ook dag twee lekker. Morgenochtend krijgen mijn buitenlandse gasten ook een stukje.

5 opmerkingen:

  1. Klinkt gooes. Ik zal dit recept weer opslaan in de favoriete recepten. Je verwent die gasten toch maar! Gr. LZV

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lees dus: Klinkt goed. Ik weet niet waar gooes vandaan kwam.
    LZV

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb hem ook al een paar keer gemaakt. Het is heerlijk luchtig brood en de smaak is prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er goed uit zeg! En 't is fijn brood om te bakken hè! Iedereen die het ziet, ruikt en proeft staat versteld dat het niet gekneed is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Ella en Neurootje, smaakt prima. Bedankt voor de tip. Nu alleen nog een goede broodbakvorm.

    BeantwoordenVerwijderen