zondag, juli 17, 2011

Erica Verdegaal: Aflosfobie

Nooit eerder torste Nederland een zwaardere hypotheeklast dan nu. Vorig jaar steeg het gewicht van deze molensteen 8 procent tot 587 miljard euro. Dat is ruim vier keer zoveel als in 1995, flink meer dan ons bruto binnenlands product (bbp) en bijna een wereldrecord per persoon.


5 opmerkingen:

 1. Collega van me kocht 6 jaar terug een huis en toen werd haar door de oh zo solide Rabobank nog even een krediet opgedrongen. Altijd handig als je een keer een auto nodig hebt... Gelukkig trapte ze er niet in.

  En toen wij ons huis kochten, nog geen 4 jaar geleden moesten het ook nog expliciet aangeven dat we ALLES wilden aflossen hoor. En toen we net verhuisd waren kregen we ook nog een paar keer een brief of we geen krediet wilden, zo makkelijk als je net een nieuw huis hebt!

  Maar toch, als je rond de 30 bent, kinderen hebt en een huis wilt in een beetje nette buurt, ben je bijna gedwongen met twee mensen te werken. Doe je dat niet, dan kan je makkelijk besparen op je woonlasten door het maar aflossingsvrij te doen. Scheelt honderden euro's per maand. Begrijpelijk dat mensen dat doen, aan de ene kant.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik lees het al, voorlopig blijf ik lekker huren. Als ik alleen ben krijg ik toch nog geen hypotheek voor meer dan de helft van waar ik nu zit haha.

  Trouwens, de blokhut van mijn zusje is gelukkig goed geisoleerd. Het enige nadeel is dat ze buiten langs moet naar de wc en douche. Maar daar krijgt ze wel heel veel voor terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Valhalla, Cohen vertelde destijds toen hij zijn Amsterdamse Ambtswoning moest verlaten en een eerste huis ging kopen dat ook hij werd overgehaald om meer hypotheek te nemen. Hij had al een tweede huis.

  @Alynia, als je tevreden bent met je huis is dat prima.
  Ik begrijp dat je zusje niet alles kan hebben, maar een mooie omgeving en goed geïsoleerd is perfect.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier werd er raar naar ons gekeken toen we aangaven dat we maximaal 30 jaar een hypotheek willen hebben. Dat het waarschijnlijk bij lange na niet voor dit huidige huis gaat zijn, is wat anders. Maar dat we gewoon in 30 jaar alles afgelost willen hebben, was vreemd.
  Dan hebben we het nu de komende tijd nog wel even een stuk krapper dan voorheen, maar het scheelt straks een enorm bedrag elke keer als we wel versneld willen en kunnen aflossen.
  Ik hou niet van schulden en dit is de eerste schuld die ik heb. Dan wil ik er ook zo snel mogelijk weer compleet van af.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het tegenstrijdige aan dit bericht is dat de woningwaarde (onderpand van die schuld) die ertegenover staat vele malen hoger is, dan de hypotheekschuld die daarop rust.

  Dus hoewel 587 miljard heel veel geld is, staat het prima in verhouding tot de waarde van de woningen. Daarmee klinkt het een stuk minder 'eng' dan alleen de schulden noemen.

  Niet alleen de banken die aanbieden, maar ook de mensen die gouden bergen en dollartekens zien zijn debet aan de problemen die ontstaan bij overfinanciering.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.