maandag, januari 07, 2013

Groenten voordelig kopen

De groenten die in de supermarkt terecht komen worden vaak veel te voordelig ingekocht bij de tuinders.
Voor banken is het vaak voordeliger een tuinder door te laten telen in plaars van failliet te laten gaaan en  omdat een tuinbouwbedrijf niks oplevert.

Supermarktketens zetten de boer zo onder druk zodat ze zelfs beneden de kostprijs te verkopen. Supermarktketens zoals AH kunnen, nadat de boer echt failliet is gegaan, het bedrijf kopen voor een minieme prijs. De boer komt dan in loondienst van de supermarkt en teelt op het bedrijf dat nu van de supermarktketen is het gewenste product.  De boer heeft dan loon, en dat is misschien geen hoog loon, maar heeft wel inkomen.
De bedrijfswoning van de boer dat vaak al generaties in de familie is geweest,  kan door de failliete boer bewoond blijven.
De verwachting was in 2011, dat in 2012 ongeveer 20 - 30% tuinders failliet zouden gaan. Ik weet niet hoeveel er werkelijk failliet zijn gegaan. Foodlog vraagt zich af of over vijf jaar Nederland nog wel tuinbouw van betekenis heeft.

In Frankrijk wordt nog wel subsidie gegeven op teelten, maar niet in Nederland. Nederlandse tuinders betalen veel voor de gasprijs, of eventueel houtstookinstallaties, of andere warmte installaties.

De boer ontvangt dus van de supermarktketen weinig, maar wij in de winkel betalen een fors hogere prijs. De boer heeft geen winst, maar de supermarkt wel. Oneerlijk niet?

Boer Giel verkoopt de groenten van zijn bedrijf via een groentetas aan consumenten die in de buurt wonen van de Coöp winkels.  Je kunt een proefabonnement voor vijf weken nemen.

Enkele voorbeelden van websites die boeren hebben opgericht, zodat wij direct van producent tot consument kunnen kopen:
Landelijk, maar je kunt zoeken op je buurt : Vers van de Kweker,doorscrollen naar beneden, zoeken op het product dat je wilt, bestel het, het wordt voor jou geoogst en bezorgd bij een afhaalpunt bij jou in de buurt. Er is ook vlees en jam te krijgen. Ik denk niet dat dat meteen geslacht wordt. Maar het kan.

Handige landelijke website met adressen zoeken bij jou in de buurt op alle soorten boeren producten

Raapstelen in Zuidholland;
Heerlijk Vers

Landelijker Leef Bewust

Biologische producten : Van eigen erf

Zoek maar naar websites op vinden.nl

4 opmerkingen:

 1. Goeie tips!

  Ik koop mijn (bio)groenten ook rechtstreeks bij de tuinder! Ze verkopen ook vrijwel alle andere levensmiddelen in hun boerderijwinkeltje. Ik kan er vooruit bestellen en dan in het weekend even de krat ophalen.

  Voor de Noord/Midden-Limburgers onder ons: de Waog in Neer kan ik van harte aanbevelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super tips... hoop dat velen het gaan doen.
  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat wist ik helemaal niet! Wat klinken die supermarktketens dan asociaal zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig dat je wat adressen meer schrijft!
  Ik heb er een aantal in de buurt gevonden.
  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.