vrijdag, januari 25, 2013

Naar de tandarts in Turkije

Afgelopen zaterdag ben ik op bezoek geweest bij de Turkse tandarts die speciaal voor een weekend naar Nederland vloog.
De opleiding van Dr. Pinar Senyilmaz is indrukwekkend en nog beter, ze heeft in 2004 ook een opleiding gehad aan het Albert-Ludwigs University in Duitsland.

Ze vertelde me dat de kronen die zij plaatst hetzelfde zijn als die in Duitsland worden gebruikt.
De kosten hiervan zijn 130 zonder porcelein en 195 euro met porcelein.

De offerte ontving ik vandaag:
In het bovengebit twee kronen a 195 euro die voor vernieuwing in aanmerking komen. Wanneer er een stift bij de basis geplaatst moet worden,  dan kost dat  100 euro per stift.
Update 1-2-2013: de stif is in prijs verlaad naar 55 euro

In het benedengebit moet de brug vernieuwd worden, zie zit achterin en dat kost inclusief porcelein 585 euro

Een oude amalgaan vulling vervangen voor een witte vulling kost 45 euro.

Totaal 1220 euro!

In Nederland komen de kosten per kroon ergens tussen de 400 - 600 euro. De goedkoopste prijs is voor een kroon zonder porcelein en de duurste prijs met porcelein.

In Nederland zou ik vermoedelijk mijn voortanden niet laten voorzien van mooie facings, ik weet nu nog niet of ik dat ga laten doen. De kosten voor ondergebit zijn 6 facings a 200 euro en boven 7 facings a 200 euro = 13 x 200 euro is bingo 2600 euro.

Ik laat dit laatste afhangen van mijn reserveringenpot en de aflossing van de hypotheek.
Die verdraaide auto heeft ook het nodige gekost, dus ik zie het wel.

Het kost 7 dagen deze gebitsmetamorfose, en ik heb al vrij gevraagd in de periode  kerst t/m oud en nieuw.
Dat kost me slechts drie verlofdagen en op besparen op vrije tijd ben ik net zo tuk als het aflossen van de hypotheek.

Voor eventuele nabehandelingen die onder garantie vallen hoef ik niet naar Turkije, maar kan  ik in Alkmaar Nederland terecht

Pech dat de tandarts in Kusadasi gevestigd is en dat dit geen warme zonnige plek is in de winter.
Jammer dan, voor een paar vrije dagen heb ik veel over!

In Hongarije  gaan Nederlanders ook naar de tandarts, zelfde prijs als in Turkije en net zo goed las ik op het blog Hemelrijk in Hongarije.

17 opmerkingen:

 1. Voor de meesten onder ons is het beoordelen van je tandarts offerte net zo lastig als te bedenken waarom je vorige auto last had van startproblemen...die auto van jou rijdt vast alweer vrolijk rond kwestie van de juiste man of vrouw erbij halen die wel weet hoe het moet. Tja....dat was maar een auto.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat scheelt een stuk, zeg. Dit combineren met een vakantie en maar hopen ,dat er in Turkije niets vervelends gebeurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja hopen maar. Constructief hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Anoniem, nee de auto is nog niet doorverkocht volgens gegevens RDW, en ik zoek regelmatig op de occasions vande dealer en gaspedaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die auto is een 'verloren uren' klusje en wacht op een klant.

  Maar euh zo'n stift in je kaak plaatsen dat kan allemaal binnen een paar dagen. Hee, als je jezelf zo krap zet dat je geen vakantie wilt opnemen en ook voor een duppie op de eerste rij wilt zitten en achteraf wellicht op de blaren moet je dat gewoon doen. Ik snap het gewicht van je verschillende overwegingen vakantie dagen - kosten voor de behandeling niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Anniem, ik blijf 7-8 dagen in Turkije en dat kost drie x 9 uur verlofuren.

   Verwijderen
 6. Interessant kostenplaatje...
  Waar ik nieuwsgierig naar ben: wat kosten reis en verblijf?

  En, anoniem: zorg in het buitenland is niet per definitie slechter hoor! Wel vaak veel goedkoper.
  En daarvoor hoef je niet eens zo ver... iIn Belgie kost een uitgebreid gesprek met een senior arts 100 euro. In de Nederlandse ziekenhuizen wordt je regelmatig afeschept met een assistent of arts in opleiding en betaal je zo 2 keer zoveel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nans...

  Een tijdje terug reageerde een tandartsassistente uit Nederland vooral voorzichtig te zijn. Ik ben geen expert op gebidsbehandeling maar ben zelf beetje en proefpalet geweest van de Nederlandse en Duitse tandarts en ik ben gelukkig in rustig vaarwater terecht gekomen. In Nederland en Duitsland moet je bij de tandarts kritisch zijn want een verkeerde beslissing kan je langdurig in de sanering gooien.

  Maar ja lieverds, een behandeling is goed als het een behandeling op maat is of liever gezegd 'niet per definitie slechter' - het lijkt wel een beetje op het ontvangen van een goed financieel advies!? Zou je dan ook naar Turkeye gaan?

  Ik heb veel ervaring in mijn vak en ben heel goed in staat cultuurverschillen te doorgronden die mij in staat stellen mijn technische projekten vanuit Westerse visie op locatie goed voor elkaar te krijgen maar weet je, toch glipt er altijd wel iets doorheen dat ik dan weer moet en gelukkig redelijk eenvoudig kan oplossen als de voortzetting van die projecten plaats vinden in Europa bijvoorbeeld in Nederland. Vaak geen moeilijke zaken die dan nog op te lossen maar toch niet gelukt in het land van herkomst. Hoe kan dat toch? Maar ja die projekten voelen geen pijn....en er is geen wachttijd met betrekking tot genezing nodig. Ik zou er niet over peinzen zulke projekten als voorbeeld mijn eigen gebid in het buitenland te laten oplossen. No way!

  Zoek eens referenties zou ik zeggen. Een goede vakman of vakvrouw is trots op zijn of haar werk en laat zijn klanten (patienten) graag hun ervaring delen met anderen. Vervelend? Lastig? Ja natuurlijk maar beter dan achteraf een lijstje van beklaagden verzamelen om je gelijk te halen als het fout is gegaan. Allemaal goed bedoeld van mij hoor en niks geen kritiek om deze weg via Turkeye of andere landen uit te zoeken. Ik vind het alleen jammer als reageerders van die weinig zeggende reacties schrijven alsof het een Hyves of Facebook reactie is terwijl het wel om je lichamelijke gezondheid gaat. Dat verdient wat meer diepgang.  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Nans, bedankt voor de duidelijke toelichting en advies. Natuurlijk heb ik op het internet gezocht naar negatieve ervaringen, ik kon ze nog niet vinden.

  Verder ben ik nog steeds erg teleurgesteld dat mijn voetoperatie mislukt is in een ziekenhuis waar alle topsporters behandeld worden.
  Ik ben ook teleurgesteld dat een bloedonderzoek begin 2011 door de Arbo unie en later via huisarts nog eens, specialist nog eens, en eindelijk eind 2012 na weer een bloedonderzoek dan eindelijk een echo werd gemaakt. Wat blijkt? Cystes in de lever en nier. Loop ik bijna twee jaar na een onderzoek door de Arbounie met een te hoge leverwaarde.
  Destijds is het onderzoek afgekapt, omdat ik dankzij aangepaste voeding Dr. Moerman de leverwaarden omlaag kreeg. De specialist die van zulke dingen niets wil weten, zei: " er is niks aan de hand".

  Mijn bijziendheid is terug gebracht to -0,25, ik heb geen multifocale bril meer nodig, door oogspieroefeningen, zie www.natuurlijkzien.nl


  In het ergste geval dat er iets mis gaat, kan ik eenvoudig in Nederland weer een nieuwe brug of kroon laten aanmeten. Veel simpeler dan een verkeerd uitgevoerde reparatie aan de voet.

  Mijn vorige tandarts waar ik grof geld betaalde deed vrij weinig aan mijn gebit, alle aandacht ging uit naar de dure mondhygieniste, daar betaalde ik vette prijzen voor laseren van het tandvlees.
  Mijn vertrouwen in de geneeskunde is wat gezakt.

  Ook Spaarcentje kreeg het voor elkaar met een eigen therapie beter te worden van ME.

  In verband met gebit, kan ik zeggen, dat een niet goed geplaatste kroon eenvoudig te vernieuwen in Nederland. Niet geschoten is altijd mis.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Nans, reis n verblijf is afhankelijk van het seizoen, in de winter, begin januari is het voordelig.
  4S travel is daar duidelijk over,
  Minder verlofdagen en toch bijkomen is voor mij belangrijk, ik heb mijn ADV dagen niet meer, omdat ik 1 dag vrij ben in de week.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Via Groupon van ruim 2000 voor tuim 1000 euro een zirkonium implantaat bij tandarts 't. Ambacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben daar ook geweest en heb een aantal kronen laten plaatsen. Nu na een aantal jaar mega ontsteking. Blijkt dat ze bij het slijpen niet genoeg hebben gekoeld en de wortel dus langzaam afsterft. Dit wat bij dentalholiday in kusadasi.

  Dus weet waar je aan begint.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Anoniem, wat beroerd. Ben je nog bij de garantie tandarts in Alkmaar geweest?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook ik heb de stap genomen om mijn gebit te laten renoveren.Een kroon was er voor de zoveelste keer weer uitgevallen en lijmde hem zelf terug het laatste jaar. Mijn bovengebit was lelijk met kleurverschil en gaten van kiezen die eruit getrokken waren. Het laatste half jaar durvde ik niet meer te lachen. Mijn goede vriendin die tandarts is stelde voor om tegen een gereduceerd bedrag wat aan mijn gebit te doen maar ondanks dat was het een groot bedrag en ging het mij maanden kosten om een brug en acht kronen te plaatsen. Alleen al voor de tijd die het ging kosten heb ik ervan afgezien. In juni een afspraak gemaakt met een tandarts uit Turkije in Utrecht , die zelf zijn praktijk heeft in kusidasi. Hij kwam uit op een bedrag van 2200 euro dat is inclusief de kosten van de tandtechnicus en het gekozen materiaal was zukonica in plaats van het veel goedkopere porcelijn.Het is de beste beslissing die ik in mijn leven heb gemaakt want in twee dagen tijd was alles klaar ook omdat de tandtechnicus er gewoon bij was zodat het in goedoverleg met elkaar voor de beste oplossing kon worden gekozen.Gelukkig dat ze deze werkwijze hebben want ik wist niet meer dat mijn grote snijtand een stifttand was.Op dat moment is besloten om twee bruggen te plaatsen in plaats van losse kronen en een brug. Alle Nederlanders in het hotel wachtte met spanning af want ze hadden inmiddels gezien dat ik niet meer durfde te lachen.Iedereen sloeg stijl achterover want niemand inclusief ik hadden verwacht dat ik een Hollywood smile in twee dagen tijd kon krijgen zonder een centje pijn en dat voor 7000 euro minder.Een nederlandse mevrouw had net voor haar zoon 2400 euro betaald voor 1 vastgeschroefde voortand.Die holle schroef ook wel implantaat genoemd word in india gemaakt voor 22 euro. Het is de beste beslissing ooit die ik heb gemaakt om in kusidasi naar de tandarts te gaan en ik heb een hele leuke vakantie gehad omdat ik naar een klein hotelletje in het centrum ben gegaan en niet naar een resort.Er waren op het moment dat ik behandeld werd ook mensen uit Nederland met kinderen alleen voor controle.Dit schrijf ik voor alle mensen in Nederland die geen miljonair zijn en niet meer in de spiegel durven te kijken,niet meer lachen en geen nieuwe relatie durven aan te gaan. Bedankt nedrlandse tandartsen dat jullie mij voor jaren en jaren hebben leeggetrokken en de eerste en beste tandarts uit turkije laat schrikken hoe onesthetisch het er allemaal uitzag. Bedankt dat jullie mij twee weken laten lopen met een tijdelijke kroon terwijl het in een dag klaar kan zijn mvg martin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij welke tandarts ben je geweest?

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.