dinsdag, januari 15, 2013

Nibud: De Pensioenschijf van vijf

Het Nibud heeft de Pensioenschijf van vijf bedacht waarin het mogelijk is om te zien of je op je oude dag voldoende inkomen hebt.

Het Nibud gaat daarvoor uit van vijf soorten inkomstenbronnen  na je pensioen kunnen bijdragen aan je inkomen:
 1. AOW
 2.  het werknemerspensioen
 3. lijfrentes bij banken en verzekeraars
 4. inkomsten uit vermogen
 5. inkomsten uit werk na je pensionering

Wist je trouwens dat wanneer je voor pensioen aan banksparen doet, en je voor je AOW leeftijd al begint met uitkeren, dit kan, maar dat het totaal bedrag tot en met twintig jaar na AOW leeftijd uit moet kunnen keren?
Wist je dat ik al voor de zoveelste keer de koopsompolissen, bankspaardingen moet laten verlengen, omdat ik al weer niet met pensioen kan? Ooit schafte ik ze aan om met 55 jaar met pensioen te gaan.
Toen zette ik ze om naar banksparen op 63 jarige leeftijd en nu?  Ik weet het niet meer. Vermoedelijk blijf ik werken tot ik niet meer langer kan werken qua gezondheid. Lekker voordelig voor iedereen.


Zelf je pensioenschijf van vijf berekenen kan op "wijzer in geldzaken"


Ik wil nog even toevoegen, dat de zielige jongeren van nu, die zoveel pensioen moeten opbrengen, wel weten waarvoor ze betalen. Nooit wisten we dat we betaalden voor de mensen die gepensioneerd waren. Nee, dat was de AOW regeling. Hoe langer je werkte, en bij hetzelfde pensioenfonds bleef, hoe beter je het later had, wanneer je met pensioen ging. Je bouwde pensioen op, zo heette het. Nu weten we beter.

Mag ik dan ook nog even toevoegen, dat de JOVD jongeren, die zeggen dat oudere mensen maar een demotie moeten krijgen, dat leuk gezegd is. Maar waar ging het dan ook al weer om?

In 2014 krijgen we het nog makkelijker ontslaan van werknemers. Ouderen komen niet meer aan de bak, komen na een een korte  WW uitkering of lastig te berekenen ontslagvergoeding. Heb je een afgelost huis, je komt nergens meer aan de bak, dan kom in aanmerking voor een bijstandsuitkering.
Ben je boven de vijftig dan hoef je je huis niet meer eerst op te eten. Dat wil zeggen, dat je toch een bijstandsuitkering kan ontvangen, ook al heb je overwaarde op je huis. Dat is toch weer aardig.
Maar wie wil in de bijstand.

Veel werkende mensen hebben een tweede baan, een webwinkel, een administratiekantoor, budgetconsulent, bouwkundig adviseur, schoonheidsspecialiste, masseur.
Vroeger keken we naar de VS en dachten, moeten zoveel mensen zo veel en lang en hard werken?
Sandd heeft gepensioneerde postbezorgers. Is niet verkeerd hoor, blijf je gezond bij om buiten te lopen. Je kunt altijd het huis-aan-huis blad of de reclamefolders bezorgen, geeft bijles. De gepensioneerde tv-monteur die dichtbij woont heeft de tv-kabels vernieuwd in huis. Heeft en-passant wat electriciteitsdingen opgelost voor me en de wasmachine geleverd en geplaatst. Nu de thuiszorg weer wordt verminderd, zijn er extra kansen om als ZZP-thuiszorger te worden.

Ooit komt er weer een opleving van de economie. Ik hoop alleen dat het een reële economie is en geen gebakken lucht economie. Dat hebben we hoop ik achter de rug, waarbij teveel hypotheken en woekerpolissen verstrekt werden.
Moet die baas bij de AFM zoveel verdienen en waarvoor dan wel? Nu met deze slechte economie zijn er veel kansen om veel voordeliger iemand aan te nemen. Demotie voor de AFM bestuurder?! Lijkt me een strak plan, of nog beter een vrouwelijke AFM baas.

Vandaag opperde ik aan een collega OR-lid, wanneer onze directeur verdwijnt, na zoveel jaar, is het misschien veel voordeliger een vrouw aan te stellen. Immers het is bewezen dat een vrouw minder verdiend. Onlangs las ik nog dat een gemiddelde vrouwelijke HR-directeur 20% minder verdient dan een mannelijke. Het glazen plafond bestaat en blijft bestaan, zolang de vrouwen dat toestaan.

3 opmerkingen:

 1. ik heb altijd gedacht dat het nibud mensen met 1 inkomen advies gaf hoe je rond moest komen.
  maar de schijf van vijf voor je pensioen slaat nergens op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee joh! Een goede directeur moet je hebben en die mag wat kosten of het nu een man of een vrouw is speelt geen rol. Een slechte voor weinig salaris heb je niets aan. Dat is waarom ik binnenkort niet meer zichtbaar ben voor de OR, hoeft mijn salaris niet meer uitgelegd te worden.

  Je vergeet in je lijstje wat de kinderen aan hun ouders kunnen bijdragen. Wij sparen nu alvast hun studiegeld bij elkaar dat tegen de tijd dat ze gaan beginnen met inflatie correctie zo'n 65 duizend per kind zal zijn, beetje rijbewijs, auto en startgeld erbij en dan maar hopen dat ze ons elke week in hun werkzame leven een beetje zakgeld kunnen geven. Dat afbetaalde huis van ons koopt sowieso niemand van de dan jongere generatie want ze hebben geen geld om het te kopen.....en de eigen kinderen gaan daarheen waar het werk te vinden is, dat is hun woonplaats dus huren in plaats van kopen want de wereld ligt aan je iPad voeten dus waarom zou je nog in de buurt van je familie en vrienden willen wonen? Nee joh, trek er op uit. Dat wordt de realiteit. O ja pensioen en extra inleggen, ha ha ha, is de volgende woekerpolis. Ik doe er niet aan mee. Beter netto nu opvreten dan bruto kwijt zijn. Wie zover in de toekomst kan kijken moet zuinig zijn op zijn glazen bol.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met lijfrentebanksparen kan je kiezen voor uitkeren via de bank, waarbij je moet voorspellen hoe lang je leeft, want de yitkeringsduur ligt dan vantevoren vast. Een andere mogelijkheid is een direct ingaande lijfrente, waarbij je levenslang een uitkering krijgt. Combinaties zijn ook mogelijk.

  Verder hou ik er rekening mee dat het straks erg mager wordt met pensioen, dus nu terwijl het nog kan flink aflossen op de hypotheek, en straks dan evt het huis weer opeten. Ik ben n.l. met niets op deze planeet gekomen dus zie niet in waarom ik met veel bezit zou moeten vertrekken.

  Inderdaad is blijven werken na je pensioen ook een oplossing, maar dat hangt er natuurlijk vanaf hoe e.e.a. loopt. Nog 24 jaar te gaan tot pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.