zaterdag, februari 02, 2013

Hogere inkomens

De medisch specialist heeft een inkomen van ongeveer 250.000 euro per jaar.
De nieuwe SNS baas ontvangt straks een inkomen van 550.000 euro per jaar, en bij de Verzekeraar Achmea verdiende hij 1,5 Mln per jaar.


Beide banen zijn verantwoordelijk. Volgens mij is het werk van de medisch specialist nog verantwoordelijker dan het beheren van geld. Maar ik vind het prima dat er een top aan zit.
Hoe zijn we zo  ver gekomen, dat we beheren van geld, belangrijker zijn gaan vinden dan het werk voor elkaar?

Hoe komt het dat de rekenkamer geen mogelijkheden krijgt om de DNB te controleren op het toezicht van de SNS bank in de afgelopen jaren. Lees ook hier in de NOS

Prettig dat het ABP  op 1 februari liet weten, dat zij de laatste maanden de SNS  obligaties  hebben afgestoten. Ik hoop dat ze de aandelen ook verkocht hebben.
In een normale aandelenportefeuille horen bankaandelen te zitten, tenminste dat was zo voor de crisis.

Gelukkig zo las ik net in de Volkskrant krijgt de vertrekkende top bij SNS geen vertrekpremie, niemand die moest vertrekken kreeg geld mee.  Wat een opluchting.

Ergens bij het begin van de crisis hoorde ik op BNR radio steeds de term  "negatieve groei" . De zotheid. Inmiddels is de crisis zo ver gevorderd dat ik deze uitspraken niet meer hoor.

Ik herinner me nog dat ergens in de zomer van 2008  op BNR veel gesproken werd over aandelen ING, als je die kocht dan had je toch een leuk rendement van 7% op jaarbasis. In oktober viel de ING. Volgens mij is veel verslaggeving of het nu bij BNR of op het journaal is, een gesponsorde verslaggeving.

Waarom ik dat denk komt omdat bij de bedrijven waar ik werkte, vaak betaalde kosten zag aan nieuwszenders voor het in het nieuws brengen van een belangrijk event.
Eén voorbeeld kan ik wel noemen van een bedrijf, omdat ik daar al heel lang niet meer werk, en dat is een nieuwsitem over bevroren waterleidingen. Een leuk item, waarvoor ik later zag dat het waterleidingbedrijf daarvoor betaalde. Ik hoorde dat ze voor deze filmopname op een terrein wat gewerkt hadden met een brandkraan, en dat de film zo gemaakt was, dat je dat niet kon zien.

Wat ik nog steeds betreur is dat ik met de huidige zorgkosten niet meer de facturen te zien krijg van artsen en ziekenhuizen. Wie anders dan de patiënt kan beoordelen of het terecht is, wat er in rekening wordt gebracht.  De Nederlandse Zorgautoriteit is inmiddels ook van overtuigd dat er beter gecontroleerd moet worden. De overtuiging is dan wel goed, maar hoe kan het in de praktijk gebracht worden. Ik juig het allen maar toe.

Hoe gaat het met de keuze tussen wel of niet zwart afrekenen dicht bij huis? De kapster die thuis knipt, heeft zij wel een goedgekeurd bedrijf? De schoonheidsspecialiste krijgen we wel een rekening mee?  De pedicure? De klusjesman? Veel zwart werk stimuleert de economie ook enorm, maar het is natuurlijk wel sneu voor de bedrijven die braaf hun exploitatiekosten hebben en de tarieven van de particlieren die dan ook nog eens de kappers met zaak benaderen.
Zelf merkte ik dat veel onderhoudsmensen via Marktplaats direct contant wilden afrekenen en zelden ontving ik een factuur.
Voordat we kijken naar de SNS bank en andere dingen, moeten we ook naar onszelf kijken. Vele kleintjes maken ook 1 grote.

11 opmerkingen:

 1. Over dat laatste; van sommige dingen heb ik geen flauw idee hoe het gaat. Ik betaalde de pedicure altijd contant, maar kreeg geen bonnetje. Wel noteerde ze altijd al haar afspraken. Maar of ze alles ook aangaf? Geen idee. Je kon er niet pinnen, dus iedereen zal het contant hebben gedaan. En de schoorsteenveger betaal ik ook contant, maar die geeft weer wel een bonnetje. Zonder btw erop, terwijl hij dat wel rekent. Dus in hoeverre dat 'klopt'...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tip ..lees het boek van Ad Broere maar eens.dat bevestigd het "spel" zoals jij net beschrijft. De blinde verneukt de lamme en wii betalen de rekening.
  dit is nog maar het begin....ook al willen ze ons anders laten geloven.
  het boek Deflatie van Erik mekking...als je dat leest en de link naar 1929...dan weet je nog wat ons te wachten staat.
  Ik heb een kluis en doe mijn geld daarin...de banken...geen vertrouwen meer in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is niet zwart op het moment dat jij betaalt. Het is pas zwart als de ontvanger het niet op de juiste wijze als inkomsten opgeeft bij de belastingaangifte. En de werkster/ oppas die minder dan 4 dagen bij jou werkt heb jij ook niet in dienst want die valt onder de vrijstelingsregeling huispersoneel waardoor je daar geen sociale premies over hoeft te betalen. Moet deze persoon het wel opgeven als inkomsten natuurlijk, anders is het voor haar/hem wel fraude.

  Ik maak er bewust geen gebruik van. Ga naar de gewone kapper, de gewone pedicure. Die belasting hebben we gewoon heel hard nodig voor al onze gezamelijke wensen: goed wegennet, goed ov, goed onderwijs, goede zorg en noem maar op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @LLmM, BTW aangifte hoeft pas wanneer je omzet meer dan 13duizend per jaar is. Dat zijn veel schoorstenen.

  Mijn pedicure geeft geen bonnetje, maar noteert ook haar afspraken en heeft een normaal bedrijf. Ze zal raar opkijken wanneer ik om een bon vraag. Een bon is zo geschreven.

  @WelteMakken, ik zal de boeken te gelegener tijd wel eens lenen in de bieb of elders, ik wil graag die boeken van Makking nog eens lezen. Liefst als e-book.
  De link naar de crisis van 1929 of die te maken is? Mij werd altijd verteld, dat wij van die tijd leerden om inflatiecorrectie en economische waarde enz. enz. te mee te rekenen.


  @Willemien, daarom schreef ik ook niet over de goedgekeurde huispersoneel.

  Heel goed dat je naar de gewone kapper enz. gaat.
  Onlangs is een kapster gepakt die al jaren met bijstandsuitkering vele klanten knipte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boek Eric Mecking Deflatie in aantocht. Ik heb het meer dan een jaar gelezen maar nog geen teken van deflatie - het is goed als je geen schulden meer hebt in zo'n situatie dat wel maar de banken zullen er alles aan doen om deflatie tegen te gaan want alleen met inflatie gaan de lonen van lieverlee stijgen en hebben particulieren in principe meer krediet zodat ze 'meer' van de bank kunnen lenen wat goed is voor de bank.......
   Ik vind Mecking iets te rigoreus in zijn denkbeelden, hij heeft nu samen met die journalist grapjas een boek over goud geschreven: de volgende hype die al geen hype meer is en nu kan hij achter de volge de hype aan rennen.

   Verwijderen
 5. @opnieuw beginnen, als je btw pas hoeft aan te geven als je meer da 13.000 omzet hebt, dan wordt wordt het bonnetje van de schoorsteenveger nog vreemder. Maar wie kan leven van minder dan 13.000 omzet.....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. '@LLmM, BTW aangifte hoeft pas wanneer je omzet meer dan 13duizend per jaar is. Dat zijn veel schoorstenen.

  Opnieuw Beginnen, dat snap ik niet. Wij hebben een klein eigen bedrijfje naast een baan in loondienst. Moeten elk kwartaal BTW aangifte doen. En wij zitten onder de 13.000 omzet'.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De kleine omdernemers regeling, tot 1345 euro btw betalen aan de belastingdienst, vrijsteling mogelijk, lees hier http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/kleineondernemersregeling/kleineondernemersregeling

  BeantwoordenVerwijderen
 8. OK, maar die regeling geldt voor 'kleine' ondernemers. Niet iedereen die voor zichzelf werkt is voor de belastingdienst erkend als ondernemer. Daar zijn bijv. weer eisen als het urencriterium (1200 uur per jaar werkzaam) aan verbonden. Maar dat off-topic, dat was vast niet het punt dat je wilde maken..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Anoniem, nee dat was in reactie op de schoorsteenveer van LLmM

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik doe niets zwart ,dan doe ik alle bovengenoemde dingen maar niet of veel minder.snap dat je dingen graag goedkoper wil doen ,maar uiteindelijk betalen we toch allemaal de rekening ,want uitkeringen worden deels met belastinggeld betaald en als er minder belastinggeld binnenkomt dor in feite fraude moet dat geld toch weer ergens vandaan komen.gr Ans

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.