vrijdag, februari 01, 2013

Resultaat van het brood kneden met een mixer

Dr. Moermanbrood links, speltbrood rechts en ook nog een mengsel van bloem, maïs en volkoren.

Omdat foto's meer zeggen dan woorden:
Als je opklikt op de foto's zie je hoe luchtig het brood is.
De bakblikken komen van Blokker, en één van de Action die heeft nu ook een prima broodbakblik.
3,5 uur duurde de totale tijd van ingrediënten verzamelen tot het eindresultaat, inclusief opruimen.

Een bakje met water in de oven bevordert stoom en een krokante korst. De bakkersovens maken ook gebruik van stoom.

In de heteluchtoven, bakte ik het brood in 40 minuten op 180 graden.
De eerrste 25 minuten met het dichte bakblik boven de broden en onder bovenverwarming.
De laatste 15 minuten verwijder ik dat bakblik.Het broodrecept gebruikte ik van Spaarcentje, echt eten, puur koken: Brood basisrecept, wat ik hieronder herhaal:

Wat heb je nodig voor 1 brood van ongeveer 24 sneetjes:
 • 750 gram speltmeel (of tarwemeel of een mengsel van beide)
 • 7 gram droge gist
 • 1 flinke el zout (ongeveer 15 gram)
 • 500 ml lauw water
 • 2 el olijfolie
 • (2 eetlepels gebroken lijnzaad)
 • Digitale weegschaal
 • Een mengmachine met deeghaak (ik gebruik een Moulinex HM615 of flinke spierballen)
(*) Ik gebruik droge gist uit een 500 grams verpakking van Bruggeman (verkrijgbaar bij biologische winkels). Als je verse gist gebruikt, moet je 15 gram gebruiken.
Eventueel: pitten (zonnebloem, pijnboom, pompoen, 3 el is voldoende).
Kneden:
Weeg het meel af en doe het in de kom van de mengmachine. Voeg de droge gist toe, het zout en het lijnzaad (en eventueel pitten als je dat lekker vindt). Meng het even met een lepel.  Zet de machine aan (laagste stand) en giet langzaam het water er bij en de olijfolie. Laat kneden totdat het deeg goed is, bij mij duurt dat een minuut of 3, afhankelijk van de meelsoort (tarwe en spelt reageren allebei anders). Haal het uit de kom en rol het deeg door tot een mooie bal. Doe weer terug in de kom en leg er een vochtige theedoek overheen.
Rijzen:
Laat minstens 45-60 minuten rijzen (tot dubbel zo groot).

Ondertussen:
Vet een bakblik of vorm in met olie en strooi royaal meel over de bodem (dan komt het brood makkelijker uit de vorm).

Opnieuw kneden:
Na deze eerste rijs meng je het deeg nog eens met de machine, nu wat korter. Haal het eruit en kneed het even verder op de hand en maak er de vorm van die je wil hebben. Ik maak gewoon een bolvorm die ik plat druk, in envelopvorm vouw en dan oprol en met de naad naar beneden in de ingevette vorm leg. Doe de theedoek er weer over heen.

Opnieuw rijzen:
Laat het brood nogmaals rijzen. Zet na 30 minuten de oven aan op 240 graden. Na nog eens 15 minuten is de rijs wel voltooid (2e rijs is dus 45 minuten).
Bakken:
Schuif het brood in het midden van de oven. Bak eerst 20 minuten af op 240 graden en verlaag de temperatuur dan naar 200 tot 180 graden en bak nog eens 20 tot 25 minuten af.
(Let op: als het te snel gaat, word je brood te donker aan de bovenkant. Verlaag in dat geval de temperatuur en zet het brood lager in de oven. Je kunt het ook afdekken met aluminiumfolie. Iedere oven is anders).
Het brood is klaar als het hol klinkt als je erop klopt. Nu vermelden recepten altijd dat je op de onderkant moet kloppen en dat het dan hol moet klinken. Nu, dat vind ik een hele prestatie om het brood er gloeiend heet uit te halen (als het al loslaat meteen) en dan kloppen! Ik klop gewoon op de bovenkant en ik hoor ook zo wel verschil. En na bijna een uur in de oven is het echt wel gaar hoor!
Haal het brood niet meteen uit de oven, maar bevochtig de bovenkant  met wat water, zet de oven uit en laat het brood nog even een paar minuten in de warme oven staan.
Afkoelen:
Haal het brood uit de oven en wip het uit het blik. Laat het afkoelen op een rooster, zodat de onderkant niet te vochtig wordt door hitte die nergens heen kan.

Snijden:
Wacht een paar uur met het aansnijden. Een mooi vers gebakken brood kun je alsnog verknallen door het te snel te snijden, dan gaat het scheuren. Echt pas snijden als het helemaal is afgekoeld. Ik bak altijd vroeg in de middag en snij het pas aan na het avondeten. Dan snij ik in één keer het hele brood en portioneer het om in de vriezer te doen.

Advies: Koop geen Kenwood, de mixer voldoet niet aan de vereisten voor het bakken van brood. Hij is te klein. Bij de tweede keer repareren kreeg ik de mixer niet meer terug, maar wel het geld van Bol.com.
Na lang zoeken vond ik dat de goedkopere machines van Moulinex, zoals de Moulinex HM6151 POWERMIX Mixer  volgens de gebruiksaanwijzing wel 800 gram brood aankunnen.
In de praktijk viel dat erg tegen, al bij de tweede keer en het derde deeg dat ik maakte, kon de machine het deeg niet aan. Het was te zwaar.

Nu heb ik dan toch maar de 4 opmerkingen:

 1. Je brood ziet er goed uit! Fijn dat het is gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Spaarcentje, dank dat ik het recept mocht lenen.

  Dr. Moermanmeel, volkorentarwe met tarwekiemen, lecithine en vitamine c, koop ik bij de molen Aeolus in Vlaardingen. Na ruim 2 jaar regelmatig bloed prikken, ontdekte men dat ik cystes in de lever en nier heb.
  Derhalve ook supergezond leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er super uit gaan we hier ook proberen :)

  Btw, zie ik daar een elektra oven :(

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.