woensdag, maart 13, 2013

Feest gevierd, omdat schuldhulmaatje uit de schulden is

Met een feestlunch hebben wij, ex-schuldige en ik gevierd dat het einde van de schuldige periode echt helemaal afgelopen is. Ze heeft geen schulden meer, een spaarrekening met een paar honderd euro, een nieuwe vriezer/koelkast.

Voor deze feestlunch kocht ik eind januari een Groupon bon en daar zaten we dan in het groene Midden Delfland aan de lunch, met niets dan weilanden om ons heen en ja, helaas in de verte de A20.

In september 2011 kwam ze, WAO-ster op mijn weg, op aanraden van een collega/leidinggevende van haar vrijwilligerswerk in een geriatrische inrichting dicht bij haar huis.Vroeger werkte ze bij de sociale werkplaats, tot het niet meer kon.

Haar schulden die bestonden uit geld lenen van vrienden, Comfort Card, schulden bij de dierenarts van een operatie van haar inmiddels overleden hond. Ook bij deze collega/leidinggevende had ze geld geleend voor de crematie van haar hond.

Het is een aardige vrouw, die wel van goede wil is, maar moeite heeft met overzicht.  Gelukkig was het in 2011 nog mogelijk om extra geld van de gemeente te krijgen voor langdurig arm en ook konden de gemeentelijke belastingen en hoogheemraadschap bijdrage stopgezet worden, had ze ook nog recht op korting op haar ziektekostenverzekering.
In 2012 was dat allemaal voor bij. We hebben avonden gebakkeleid over haar begrafenispolis en uiteindelijk heeft ze ze premievrij laten zetten en spaart ze nu verder door banksparen bij haar bank de ABN-AMRO. Een geval appeltje eitje, de geblokkeerde rekening was zo geopend en we berekenden hoeveel ze moest sparen om de inflatie bij te houden.

Overzetten van haar Comfort Card lening lukte niet, omdat ze een te laag inkomen had. Maar afgelopen zomer was het zo ver. We gingen samen dan toch naar de ABN-AMRO en daar konden wij de lening overzetten.  De lening was toen nog minstens 1.000 euro.  Maar ze kreeg nog haar UWV bijdrage ziektekosten, ze loste gewoon verder af en als klapper was daar de welkomstpremie van twee energieleveranciers. In januari kreeg ze 350 euro terug van Energie Di-rect en de welkomst premie van Es-se-nt van 110 euro was het aflossen helemaal klaar.

Ze heeft er langer over gedaan dan ze had kunnen doen. Nu ik haar na januari niet meer boven op de nek zit, heeft ze meer moeite om niet de fout in te gaan, zo vertelde ze me vandaag.

Ook in de toekomst hebben we nog wel regelmatig contact, maar niet meer zo intensief.
Met schuldhulp maatje ben ik gestopt, omdat het werk voor de OR veel is. Volgende week ben ik weer een paar dagen 'de hei op', dit keer in Brabant.  Het OR werk vind ik leuk om te doen.

8 opmerkingen:

 1. Prachtig werk! Gefeliciteerd met het goede resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn!
  Een hele opluchting moet het zijn voor die mevrouw!
  Jij ook gefeliciteerd met het goede resultaat.

  Kun je me uitleggen wat je bedoeld met je uitvaartverzekering premievrij zetten? Die mogelijkheid ken ik nog niet. Kan interessant zijn voor de polis van mijn man.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Moneypenny, premievrij zetten van deze begrafenispolis die uitkeerde in geld, betekent dat de bereikte geldwaarde volgens het jaarlijks toegestuurde overzicht, blijft bestaan.
  Daarbovenop komt de winstuitdeling die jaarlijks uitgekeerd wordt. Die winstuitkering is veel minder dan de inflatie.
  De winstuitkering komt als een soort rente op de spaarrekening jaarlijks bovenop deze verzekering..

  Zij had al voor zevenduizend euro aan polissen.

  De geblokkeerde bankrekening, daarop wordt maandelijks middels automatische bankoverschrijving, het verschil tussen de inflatie over zevenduizend euro p, minus de wistuitdelings uitkering van de verzekeringsmaatschappij op gestort.
  Omdat ze nu vindt dat ze ergweinig betaalt en oor absolute 2000 procent zekerheid wil gaan, heb ik het rente over rente effect buiten beschouwing gelaten

  Begrijp je het nog?.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk! Dat is wel een feestje waard. Blij voor je maatje, dat ze nu uit de schulden is, dat moet echt een oplossing zijn! Ik probeer ook als student om geen schulden te maken. Tot nu toe lukt het, maar het is weleens lastig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een fijn resultaat. Hoop dat het de ex-schuldige ook zelfstandig lukt om niet in dezelfde valkuil te trappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een fijn resultaat. Hoop dat het de ex-schuldige ook zelfstandig lukt om niet in dezelfde valkuil te trappen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.