maandag, maart 25, 2013

Gegeten in week 12

Afgelopen week besteedde ik 60 euro. Dit zijn alle kosten die ik voor eten maak in de ruimste zin, zoals moestuin spullen, keukenapparatuur en ook eten buiten de deur. Ik realiseer me dat het woord consuminderen vreemd begint te klinken, jaren was het budget minder dan 100 euro en dat haalde ik op mijn sloffen.


Bovendien vind ik het veel gemakkelijker om het allemaal in de kolom eten op te nemen.
De kosten van eten zijn ook verhoogd door alle kosten die ik nu heb voor de bietensappen, wortelsappen en fruit. Het speciale van het Dr. Moerman dieet is nu eenmaal veel groenten, en krijg je het niet weggekauwd, dan sappen drinken.

Voordat ik consuminderde gebruikte ik regelmatig de sapcentrifuge. Nadat de knip dicht ging vond ik de kosten voor het omzetten van groenten in sap onzin. Ik heb het apparaat nog steeds en ga hem dan maar weer gebruiken.
Sap maken met de sapcentrifuge is veel bewerkelijker dan een fles uit het vak bij Appie halen, en ik betreur dat. Ik hou van tijdsbesparende dingen. Uit een kilo peen, niet biologisch maar van de Aldi haalde ik een halve liter sap. Een fles van 750 ml, kost 2.28 omgerekend naar een liter is dat 3,04.
Voor de winterpeen betaalde ik 69 cent per kilo. De biologische winterpeen van Lidl kost iets van een euro en ook die koop ik graag, Veel winst valt er niet te halen. Ik ga voor het meest gezond en lekkerst.

Afgelopen week gericht gezocht naar rauwe bieten, omdat ik afgelopen week een bak winterpeen door mijn sapcentrifuge haalde en merkte dat me dat erg goed deed. Beter nog dan de wortelsap van Zonnatura.

Ik heb geprobeerd met de sapcentrifuge sap uit gekookte rode bieten te halen, maar het werd niets. Maar met een gezondheidsprobleem dienen er andere afwegingen gemaakt te worden. Ik las dat gekookte biet tot sap verwerkt kan worden in de blender, maar die heb ik niet.

Vandaag kocht ik bij Makro 3 kilo rauwe rode bieten (kilo € 1,26) en echte ongewassen winterpeen (kilo €0,84).  Het gaat me niet om de prijs, maar vooral om het product. Makro is niet voordelig, de hoofdreden dat ik er naar toe ging was om een grote pot vier seizoenen peper te kopen.

Mijn ervaring van bietensap zonder toevoegingen van fruit, appel, sinaasappelsap of peer, werkt het als een tierelier op de darmen. Met de bietensap van Zonnatura of de bietensap van de natuurwinkel heb ik dat niet zo gemerkt.

Enfin, wat at ik en wat kostte het:
Vorige week zondag tijdens een dag lang films kijken in Pathe Delft ingegaan op een aanbieding vegetarisch eten in een restaurant, daar bleken verborgen adders te zitten in de aanbieding. Zo was het dessert niet bij de prijs inbegrepen bleek achteraf en de gedachte aan het etentje van de vorige week 34 euro voor een drie gangen maaltijd voor 2 personen spookte nog door mijn hoofd. De hele dag kostte me totaal aan consumpties 27 euro. Dat moet beter.

Maandag en dinsdag, salades en zelf gebakken brood met 20+ komijnen kaas


Woensdag en vrijdag: Peen met gierst

Donderdag uit de kost in viersterren hotel in Brabant

Zaterdag, gegeten bij familie.

De bestedingen voor de moestuin waren 4,20
Bakjes voor salades op kantoor 2,70
Pepermunt en dadels 1,25
Rotterdamse markt: half pond 20+ kaas 6,95
Karnemelk van de boer 3,60.
Vier-seizoenen pepers Makro pond 14,72
Vijf flessen Zonnatura bietensap 10,35
Zonnebloempitten Makro pond 4,18

Komende week wordt het een eenvoudige vegetarische week:
Peen 2 dagen
Spinazie uit de vriezer Bas van der Heiden
Witlof bonus aanbieding AH
Gekookte kroten uit voorraad.
Avondje soep met brood of pizza of zo.
Met een vriend eten in Rotterdam a.s. vrijdag

Zelf gebakken brood, thee, groentensappen en fruit komen daar standaard bij.

6 opmerkingen:

 1. En een salade van geraspte rauwe biet,werkt dat ook?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Izerina, ja hoor dat werkt ook.
  De gekookte rode biet heb ik in de rauwkost verwerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn oog viel op peen met gierst! Wat is gierst? Is dat een vervanging voor aardappels?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Vlijtig Liesje, Gierst is een glutenvrije meelsoort

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij een staafmixer zit behalve een garde ook een opzetstuk met een mesje, dit werkt hetzelfde als een blender. Staafmixer van Hema kost iets van 10 of 12 euro, dus als een blender te duur is dan zou dit een optie kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Loesje, dat wist ik niet. Ik ben ook in het bezit van een staafmixer en heb een Kenwood mixer. 10-12 euro is voordelig. Ik ga eens kijken.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.