zaterdag, april 20, 2013

Smaakvol glutenvrij brood gebakken

Een leuke uitdaging vond ik het voor een coeliakie patiënt die niet tegen gluten kan het bakken van  glutenvrij brood.

De grootste uitdaging was het schoonmaken in heet water met soda van de kneedhaken, de maatbeker, de kom waarin ik normaal mijn brood kneed.

De snijplank dat lukte niet om op die manier schoon te maken, dus die heb ik maar niet gebruikt en geen broodbakblik gebruikt, want stel dat er nog iets van meel in achter zou blijven. Derhalve gebruikte ik een braadslee waarin ik nooit brood bak. Zelfs de braadslee ontsmette ik met soda en heet water.

Het recept kreeg ik van een zus die verplicht zonder gluten eet. Zij neemt ook altijd het liefst haar eigen brood mee en bekijkt altijd etiketten van gekochte spullen, voordat ze ergens haar tanden inzet.

Ik hoefde het niet te doen, maar tegenwoordig bak ik zo veel en zo regelmatig brood, krentenbrood, alle soorten brood en broodjes, dat ik het leuk vond om te doen. De Kenwood mixer doet nog steeds goed zijn werk.
 
Recept:
3 delen boekweit van Koopmans.
2 delen water
1 lepel zout
4 lepels olijfolie
krenten/rozijnen
zonnebloempitten
gist: zakje van 7 gram droge gist of 1/3e deel van een gekocht blokje van 42 gram verse gist. Gist in water tot 30 graden laten oplossen.

Voor de broodbakmachine is het 2,5 delen water op 3 delen boekweit.

Wel kneden alsof het normaal brood is, maar het blijft een stevig papje. Het was bij mij een te dun papje, omdat ik het recept voor de broodbakmachine kreeg, dus moest ik er nog iets aan toe voegen en het boekweitmeel was op. Gierst voegde ik toe.
Na de eerste rijs, nog een keer kneden en daarna overgedaan in de braadslee voor de tweede rijs.

40 minuten in de oven op 180 graden.

Ik at er ook van en het was lekker. De Coeliakiepatiënte heeft er geen last van gehad.  Het brood heb ik  er uit gehaald met de kaasschaaf, want ik was vergeten het broodmes te ontsmetten.
De helft uit de braadslee direct op een schoon groot bord en ze vond het zo heerlijk dat ze de rest mee naar huis nam.

Twee zakjes van Zizo de glutenvrij specialist ontving ik als cadeautje voor mijn zus. Stom verbaasd ben ik dan weer dat daar E-nummers in zitten!!! Hoezo gezond?

E575; E500;E450;E322;E460

10 opmerkingen:

 1. Dat ontsmetten herken ik wel. Ik bakte een half jaar glutenvrij brood voor een zieke vriendin. En gebruikte aparte kommen,bakblikken en roosters.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Izerina, zoveel glutenvrije recepten zijn er niet. In de broodbijbel staan maar twee recepten.
  De havervlokken van de molen waren te gevaarlijk om te gebruiken. want niet helemaal vrij van gevaar.
  Ik heb dus wel gierst van de molen toegevoegd. Spannend moment.

  Wist je dat in Balsamico azijn tarwe zit?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit lijkt me een lekker brood, maar Koopmans is niet zo geschikt voor coeliaken ivm besmetting van gluten omdat er in de fabriek ook glutenmeel wordt verwerkt. Beter is het om een echt glutenvrij merk zoals Bioculinair te gebruiken.

  Groetjes, VeggieMo (die ook glutenvrij moet eten)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. E nummers zijn niet per defenitie ongezond! Het zijn tenminste onderzochte en geteste stoffen, kunnen we over de batterij aan kankerverwekkende stoffen in een niet gelabelde sinaasappel niet zeggen.
  Zelf gebruiken we ook allemaal E-nrs. of gebruiken jullie geen citroensap over je appels in je appeltaart?
  Of eten jullie geen eieren: die bevatten van nature E1105 of tomaten: vol met E621 (ja zeker een natuurlijke bron van glutamaat)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @VeggieMo, ik kan me voorstellen dat jij wel de juiste spullen haalt. Het was dat ik een tijdje terug bij toeval dit produkt bij de supermarkt zag.

  @Willemien, nee, ze zijn niet per definitie ongezond, toch heb ik nog nooit een groenteboer E-nummers zien verkopen. Wel zegt de groenteman, vol met vitamine C en nooit zegt deze: vol me E-nummer zoveel.

  In appeltaart gebruik ik geen citroen. Als ik dat al eens een keer bak, dan wordt het daarna meteen ogegeten. Ik eet geen taart meer. Afgelopen week konop een bijeenkomst op kantoor de helft van de bestelde taart weggegooid worden, omdat veel mensen die troep niet meer eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat voorbeeld van die groenteman bedoel ik nu. Die tomaat bevat een behoorlijke hoeveelheid E621, maar omdat die groentenboer dat niet hoeft te labelen volgens de wet, wat die andere fabrikant wel moet, heeft hij geen probleem met E-nr mijdende klanten. En worden zijn producten als gezond gezien. Terwijl het om exact dezelfde stof gaat. Natuurlijke producten zitten boordevol E-nrs en toch benoemen we die als gezond. Bio-producenten hebben daar een truc op: die noemen de hele stofnaam. Kost je iets meer ruimte op de verpakking, maar de meeste mensen letten alleen op E... zonder precies te weten waar ze op letten. Staat er geen E... op is het goed. Je mag als producent kiezen nr of hele naam.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Willemien, dat weet ik, dat schreef ik destijds over de nieuwe verpakking van custard.
  Dank voor de informatie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wel super dat je voor je zus bakt en dat je zo precies werkt!
  Ik koop trouwens heel weinig specifieke dieet producten omdat je heel veel geld betaalt voor zetmeel met suiker en toevoegingen. Ik koop daarom veel bij de toko en soms bij de biologische winkel.

  De besmettingen vind ik het lastigst om mee om te gaan. En niet alle ingrediënten staan altijd op de verpakking. Zo worden dierlijke producten soms opgespoten met eiwithoudend water. En dat kan dus met gluten zijn.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @VeggieMo, lastig is dat wanneer je een strikt dieet hebt, kun je nooit meer uit eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @VeggieMo, lastig is dat wanneer je een strikt dieet hebt, kun je nooit meer uit eten.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.