maandag, februari 03, 2014

De meeste vitamine C die we slikken blijven kort in ons lichaam

Een wetenschappelijk blogje over vitamine C.

De meeste vitamine C preparaten die we slikken, die blijven kort in ons lichaam, zo werd ontdekt door apotheker Klaas Riepma, die zijn twee-jarige zoontje Jochem hoge doses vitamine C toediende.  De apotheker en zijn vrouw namen ook hoge doses vitamine C en bloedtests wezen uit dat er vrijwel niets in het bloed terug te vinden was van vitamine C. Heel bijzonder vond hij het dat wat de reclamefolders beloofden niet werd waargemaakt. Intraveneuze toediening van vitamine C wilden ze niet.

Het voordeel van vitamine C is dat het onder andere ontstekingen helpt tegen te gaan, het draagt bij tot de instandhouding van een normale werking van het immuunsysteem tijdens en na zware lichamelijke inspanning. Het draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van de bloedvaten, de boten, het kraakbeen, het tandvlees, de tanden en de huid. Het draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme, een normale werking van het zenuwstelsel, een normale psychologische functie en een normale werking van het immuunsysteem. Het draagt bij tot bescherming van cellen tegen oxidatieve schade en vermindert vermoeidheid en moeheid en het verhoogt de ijzeropname.

De apotheker dook de literatuur in en vond dat mogelijk met liposomen, kleine vetbolletjes, waar de vitaminen in worden opgeborgen.  Toen de apotheker en zijn vrouw de vitaminen zo innamen, bleek dat de waarden met vitamine C heel hoog in het bloed aanwezig te zijn. Helaas heeft een apotheker onvoldoende middelen om dit in de markt te brengen.

Helaas het product is niet op de markt gekomen, maar er zijn preparaten die

Je kunt het volledige verhaal van de apotheker hier lezen.  Hier nog een verhaal van een boer met varkensgriep al in coma toch genas door vitamine C die intraveneus werd toegediend.

Jammer dat het niet op de markt is gebracht. Tenzij er toch iets anders op gevonden is?


3 opmerkingen:

  1. Ik heb ook begrepen dat je vitamine C zo weer uit plast. Maar mooi dat er ook een vorm is waarin het wel z'n werk kan doen! Hopelijk komt die nog eens op de markt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessant. Weet je trouwens dat je geen vitamine C bruistabletten moeten nemen als je ADHD medicijnen gebruikt ( gebruik jij niet maar anderen misschien) het remt de werking namelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat van die vitamine c icm adhd medicijnen geldt alleen bij de medicijnen met amfetamine-achtige stoffen. De vit. C verhindert verdere opname van het middel in het bloed en versnelt de afgifte via de nieren. Bij overdosering of heftige bijwerkingen kan dit juist helpen tegen 'strak staan'.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.