vrijdag, maart 21, 2014

Hazelnoten kraken

In november vorig jaar zag ik dat er forse prijsverhogingen waren bij de Turk, de hoofdleverancier van noten.  Ik zon op mogelijkheden om ze voordeliger te krijgen in de Randstad. Noten groeien nou eenmaal niet in Zuid-Holland.

Op Marktplaats vond ik een advertentie van ongepelde hazelnoten op te halen per 10 kilo in een plaats beneden Rotterdam. De verkoopster had een kist vol hazelnoten gekregen van haar broer die op de Veluwe woont. Het waren er voor hun teveel.
Zo gezegd, zo gedaan en ik reed 25 kilometer in mijn kleine Aygo op weg naar de hazelnotenschat.

Ik dacht dat ik die hazelnoten wel met de notentang voor de tv zou kunnen kraken, maar dat viel tegen. Dat ging te langzaam en te lastig, om die kleine noten vast te grijpen in de tang.
Omdat ik op internet niet veel echt goed overzicht zag van het kraken en verwerken van hazelnoten, hieronder een beeldverhaal
Alsnog een gedetailleerd overzicht van het kraken van grote hoeveelheden hazelnoten:



Een grote hamer op een grote plank in de tuin. Een schaal voor de doppen, een schaal voor de gepelde noten en een schaal met de ongepelde hazelnoten.
De hazelnoten na de 5 minuten op 180 graden in de oven, maar nog steeds met schil

De geroosterde hazelnoten flink in de theedoek wrijven, zodat de schilletjes er vanaf gaan.
Het eindresultaat is de eerste foto.

Je moet er de vaart in krijgen en dat lukte niet zo goed op de tafel. Fors meppen op een houten dienblad met flink opstaande randen lukte beter.
Als het schillen te langzaam gaat, dan gaan er voor het roosteren al net zo veel in de mond als in de schaal.

Na vele noten gepeld te hebben is het pellen nog een peuleschil.... 
Het blijft veel werk, maar uiteindelijk helpt de routine bij de snelheid.
Geroosterd zijn ze toch lekkerder.  Het scheelde flink wat euro's. 



3 opmerkingen:

  1. Buiten is niet zo'n gek idee. Ik doe het vaak in de keuken en dan schiet het soms alle kanten op. Doe ze ook wel in een theedoek en begin er dan met een hamer op te slaan, dat is beter.

    Bewaar je ze geroosterd of rooster je ze voor gebruik?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Anoniem, ik bewaar ze geroosterd. Ik eet geen vlees, een hand noten is handig.
    Ik heb ook overwogen om in een theedoek te slaan, maar dat oude houten theeblad werkt het beste. Buiten op de grond.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Doe ze direct na het roosteren (dus nog heet) in een jampot, dan blijven ze minstens een jaar vers.

    BeantwoordenVerwijderen