dinsdag, maart 18, 2014

In 2013 een forse daling van +15 mrd hypotheekschuld

Grafiek van de vermindering hypotheekschulden en spaartegoeden: 


Forse daling van de hypotheekschuld van niet minder dan bijna 16 miljard, aldus persbericht Rabobank.

Het bedrag aan deposito's is ook enorm gedaald. Het bedrag wordt niet genoemd in het persbericht, maar ik denk toch zeker een 13 mrd. 

De grootste daling is veroorzaakt door een afname van het aantal nieuwe hypotheken in combinatie met een stijging van de aflossingen op bestaande hypotheken. 

De daling van zowel deposito's en de hypotheekschulden komt mede door de lage spaarrente.Deze grafiek geeft de omvang van de hypotheekschulden weer tussen 2006 en 2013.

Woningeigenaren die over voldoende middelen beschikken om extra af te lossen zijn doorgaans oudere mensen van wie de woning niet onder water staat, en zij doen dit vooral om de huishoudbalans te optimaliseren, aldus Rabobank.
Oudere mensen gebruiken ook vaak schenkingen aan kinderen. Rabobank verwacht dat de verruiming van de schenkingsvrijstelling een positieve invloed kan hebben op de restschuldproblematiek en de doorstroom op de woningmarkt.

Oudere mensen doen slimmer om geld te steken in de familiebank, aan het einde van de looptijd van deposito geld uit te lenen aan kinderen voor het aflossen van de hypotheek en zelf als bank te spelen. Het is een win-win situatie voor twee partijen. Zeker nu de spaarrente niks oplevert en de hypotheekrente hoger is.

In 2014 zal weer extra worden afgelost. in 2014 zal de totale hypotheekomvang in 2014 niet of nauwelijks toenemen.


Erica Verdegaal vindt vooral dat gekregen geld vaak opgaat aan onnuttige uitgaven en dat oudere mensen vaak aankopen niet doen of uitstellen ten bate van de (klein-)kinderen.  Dit omdat je gekregen geld makkelijker uitgeeft dan geld waarvoor je hard hebt moeten sappelen.

Ik ben het volledig met haar eens. Van de erfenis van mijn vader ben ik vooral heerlijk gaan reizen. Dure verre en lange reizen, ik heb het vaak nog over de ervaring, maar het geld is snel op gegaan.


6 opmerkingen:

 1. Het bedrag op de spaarrekeningen is niet afgenomen maar minder toegenomen dan voorgaande jaren. Dat is heel iets anders. Je werkte toch in de financiële wereld? Dan is het wel vreemd dat je steeds dit soort foutjes maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Anoniem, dank voor je opmerking. Ik laat het echter staan. Aan het begin van de crisis repte BNR regelmatig over negatieve groei.
  Blijf kritisch, is prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Love your blog and love love your attitude!

  Bedankt voor weer een mooi leesmoment en het verhaal van Erica zet me toch een beetje aan het denken. Inmiddels ken ik ook meerdere situaties waar de ouder-kind band niet zo goed is jammer genoeg...

  Kijk uit naar je volgende blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @opnieuw beginnen. Negatieve groei is een lelijk en blijkbaar onduidelijk begrip, maar als hiermee bedoeld wordt dat de groei afneemt, dan neemt het bedrag nog wel toe. Dus geen afname. De groei neemt af, niet het totale bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Anoniem, het was aan het begin van de crisis, alles nam af.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. I tune in once in a while and have the same website of my own. I'm curious how you tackle your spammy comments -
  Can you use a plug-in or any other option you
  can suggest?

  my site: best e liquid uk forum

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.