zaterdag, maart 08, 2014

MMV over nieuw spook superfoods en voedingscentrum

De MoerManVereniging (MMV) nieuwsbrief van deze week ging in op het Voedingscentrum.
Omdat de MMV dit jaar 60 jaar bestaat en graag nog meer nieuwe leden heeft voor slechts 29 euro per jaar waar je maandelijks een blad voor krijgt en wekelijks een nieuwsbrief, geef ik weer wat de MMV te zeggen heeft over superfoods en het persbericht van het Voedingscentrum over superfoods.
Dit mede naar aanleiding van het blogje van Zuinigaan over onzin met een prijskaartje.


Nieuw spook: superfoods

Trap niet in de effecten die sommige producenten van superfoods claimen. Die waarschuwing kwam deze week van het Voedingscentrum naar aanleiding van het toegenomen gebruik ervan. “Het zijn geen wondermiddelen waarvan je afvalt, die je meer energie of een beter libido geven.”
Het Voedingscentrum bracht de boodschap alsof het een ernstige misstand op het spoor was gekomen. Het bleek zelfs een speciaal onderzoek te hebben laten doen naar de hype rond superfoods: producten zoals gojibessen, cacaobonen, hennepzaad en tarwegras. Zeker 10 procent van de Nederlanders maakt tegenwoordig regelmatig gebruik van dergelijke producten. Het Voedingscentrum noemt dat “gelukkig niet veel”, maar wijst wel op de gezondheidsrisico's, vooral als mensen er eenzijdig gebruik van maken.

Het komt er op neer dat het Voedingscentrum liever niet ziet dat veel mensen supersfoods nuttigen. Of zou het toch niet zo erg zijn? Woordvoerster Patricia Schutte zei het zo in de Volkskrant: “Alle voedingsstoffen die mensen nodig hebben, zitten al in een gevarieerd eetpatroon volgens de Schijf van Vijf. Dus in groente, fruit, vis, brood en (groene) thee. De zogenoemde superfoods kunnen een aanvulling daarop zijn, maar als mensen kiezen voor een beperkt aantal producten, lopen ze het risico dat ze onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.”
Het gevaar zit dus in het laatste verschijnsel: mensen die superfoods innemen in plaats van een gevarieerd eetpatroon. Maar gebeurt dat ook? Daarover valt helemaal niets te lezen. Kennelijk zijn dat spoken die alleen het Voedingscentrum ziet.
Compleet overbodig derhalve zo’n onderzoek. Kan het Voedingscentrum zich niet beter bezighouden met echte problemen? De naderende obesitasgolf bijvoorbeeld. Steek daar de subsidiegelden in. En u? Gewoon doorgaan. Prima, die gojibessen, blauwe bessen, tarwegras, walnoten en havervlokken. Superfoods of geen superfood maar wel supergezond.
Of superfoods misschien toch niet een beetje een marketingverhaal is? Zou best kunnen maar dat geldt ook voor de Schijf van Vijf. Dus waar hebben we het over?


Aanvulling:'Topman Unilever heeft 7,96 mln bonus ontvangen over 2013'.  Nootje er bij?

6 opmerkingen:

 1. De obesitas golf is er allang. Ik ben niet bepaald voor het Voedingscentrum maar superfoods zijn niet beter dan andere gezonde groentes fruit etc. Terwijl dat wel de indruk kan wekken qua naam. Kunnen natuurlijk prima gebruikt worden als extra aanvulling, maar orthorexia is wel degelijk een probleem wat ook steeds vaker voorkomt. En daar waarschuwen ze voor. Had beter en anders gekund, maar goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zou de levensmiddelenindustrie bang worden dat ze minder kant en klaar produkten dreigen te verkopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi dat je dit aanhaalt. Ik ontving dit bericht van de MMV ook vandaag. Maar het gaat niet om het Natuurvoedingscentrum, maar om het Voedingscentrum. Wás het maar een Natuurvoedingscentrum...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ze zijn natuurlijk bang dat ze een hoop omzet mislopen als mensen allemaal. Anders naar hun voeding gaan kijken, en niet lange als kudde dieren al die kant. En klare zakjes, pakjes en rotzooi naar binnen schuiven, tja dan moet je mensen ook wel bang maken dat gezonde producten ( wel gevarieerd. Natuurlijk) heel ongezond en gevaarlijk zijn,,,

  Gr, blogaanmnbeen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Anoniem, Natuurvoedingscentrum gewijzigd in Voedingscentrum. Dank voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat de meeste mensen die superfoods eten serieus bezig zijn met wat voor hen gezond is (ongeacht wat het voedingscentrum daarvan vindt), zeer gevarieerd eten en superfoods als aanvulling eten. Juist deze mensen begrijpen heel goed dat je op alleen chiazaad niet kunt leven, maar dat fabriekscroissants met choladepasta helemal niets goeds voor je lichaam doen.
  Het Voedingscentrum heeft hele andere belangen en heeft daarom geen blinde vlek, maar IS een blinde vlek...
  Dankjewel voor je uitleg over MMV, interessant. Superfood eeeh supergoed blog!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.