woensdag, maart 26, 2014

Moermanvereniging over de de Voedselzandloper en het oerdieet

Al sinds november 2012 volg ik het dieet van de Moermanvereniging, alles om de cystes in de lever en in de nier omlaag te brengen. Dat heeft resultaat, in juni 2013 waren de waarden al 1/3e gezakt!

2014 is het  jubileumjaar van de vereniging en daarom haal ik veel info uit de nieuwsbrief die ik wekelijks ontvang.
Voor nog geen drie tientjes per jaar kun je lid worden van de Moermanvereniging. Als je nu lid wordt en blijft tot eind 2015 krijg je het kookboek "De natuurrijke keuken" en het verenigingsblad dat regelmatig verschijnt, vol boeiende verhalen en wetenswaardigheden.

De Moermanvereniging schreef een stukje over diverse bronnen, zoals het boek van Kris Verburgh 'De voedselzandloper'  en Remco Kuipers die het boek 'Oerdieet' schreef. (Interview in het RD) Immers gezond eten en bewegen is de basis van gezond zijn en blijven.
Je bent niet verzekerd van eeuwig durende gezondheid, maar je kunt er wel naar streven.

"Het gaat vast nog heel lang duren voordat de medische stand in ons land het belang van gezonde voeding massaal onderkent, maar gelukkig is de situatie niet hopeloos. Sterker nog, er gebeuren binnen die stand af en toe hele mooie dingen.
Het proefschrift van Dorry Boll was er een voorbeeld van. Een nieuw teken van hoop is afkomstig van Remko Kuipers, een aankomend cardioloog die een opziendbarend boek schreef.

Het boek de Voedselzandloper ligt op één lijn met de Moermanmethode.

De enige kanttekeningen die gemaakt worden zijn deze:
 • Jammer dat sojamelk en sojaproducten (ongefermenteerd) aanbevolen worden in De Voedselzandloper. Moermanvereniging en ook Nicholas Gonzales (New York) zijn tegenstanders van het gebruik van soja. Ook jammer dat de magnetron wordt aanbevolen.
 • De persoon wordt niet als uniek gezien, hoewel de auteur het wel heeft over onze evolutionaire voorgeschiedenis.  We gaan terug naar onze voorouders, maar we hebben toch niet allemaal dezelfde voorouders?! Sommige van onze voorouders komen uit gebieden met veel ijs, weinig tot geen groenten en fruit, alleen maar vis. Anderen komen uit de oerwouden waar een heel ander voedingspatroon bestaat. Of dit voor ons als indifidu gezonde voeding is, weten we in feite pas achteraf, dus als het een tijd hebben gebruikt. Persoonlijke behoeften zijn niet ingepast in De Voedselzandloper.
 • Wanneer het Moermandieet onder deskundige begeleiding wordt toegepast is hier wel degelijk sprake van.
 • Moerman legt erg de nadruk op vers, onbewerkt en biologisch. Verburgh doet dat minder. Hij geeft zelfs de voorkeur aan gekweekte zalm. 
Overeenkomstige dingen uit het boek zijn deze:
 • We hebben teveel vertrouwen in de geneeskunde en te weinig in ons eigen lichaam.
 • Een goed en gezond dieet kunnen we zien als een levensgewoonte. Een nieuw aangeleerd voedingspatroon is na enkele maanden de normaalste zaak van de wereld. Je voelt je beter en energieker, dit stimuleert om deze leefstijl aan te houden.
 • Fijn om te lezen dat de ideeën van Cornelis Moerman wat voeding betreft voor een deel wetenschappelijk zijn onderbouwd. Steeds meer lezen we in de wetenschappelijke literatuur dat wat Moerman intuïtief al wist. Vanwege de fraude in het wetenschappelijke wereldje, is ook deze literatuur niet altijd een betrouwbare bron en het duurt erg lang voordat iets "bewezen"is. Moerman riep ruim 70 jaar terug al wat nu bewezen wordt geacht!. 
 • Voeding heeft wel degelijk invloed op onze genen, epigenetica met een wetenschappelijke term genoemd.
 • De aardappel als bron van heel veel suiker.
 • Het ongezonde aspect van suikers, met name de geraffineerde suikers 
 • Vlees kun je beter vermijden.
Bijzondere kanttekeningen van Verburgh, die verder gaan dan het Moermandieet:
 • Suikers in granen zijn uit den boze, met uitzondering van haver.


5 opmerkingen:

 1. Denk dat t voor de meeste mensen sowieso al een enorm gezondheidsverbetering is of ze nu aan de Moerman, de Voedselzandloper met zijn sojamelkjes of paleo gaan. Schrap de belachelijke hoeveelheid bewerkte zuivel, granen en suiker en je hebt al 80% gewonnen.

  't Meeste wat mensen in hun supermarktwagentjes hebben zou ik afvoeren als chemisch afval...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn,dat je resultaat ziet van je andere manier van eten. Ik hoop,dat er veel meer mensen gaan volgen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Izerina, er zijn veel lezers voor dit blogje. Het heeft voldoende belangstelling

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk geschreven! Ben je bekend met de facebookgroep Eten volgens Moerman?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Emha, ja die ken ik. Daar werd ook over geschreven. Ik ben nog steeds niet overgegaan tot een facebook account, alleen zakelijk, om gasten te zien.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.