dinsdag, april 15, 2014

Hoe kan je ook zonder korte werkweek toch fris en mentaal sterk blijven?

Kappen met het krijgen van een overdaad aan prikkels.
Zorg voor voldoende rust en sport, fiets of wandel. Let op je ademhaling.  Eet met aandacht. Ga naar buiten tussen de middag en eet je bammetje buiten. Laat je ogen dwalen over de dingen voor je. Vaak is dat onmogelijk vanwege verplichte lunches, het o zo belangrijke netwerken tijdens het halve uurtje lunchpauze.
Het is hard werken om te mogen relaxen. Zoals het verplichte overwerken voor jaar- en kwartaalrekeningen. Relaxen is in deze maatschappij waarin 'meer met minder; het credo is, moeilijk om relaxt te blijven. De open kantoren, waarin je je ook nog eens moeilijker kunt concentreren om je werk in weinig tijd af te krijgen.

Wat verder helpt is ogen bewust bewegen en knipperen met de oogleden van de ogen, ook al is dat een of twee minuten per half of heel uur, het  maakt je relaxter. Het verbetert ook nog eens je zicht. (Bates methode).
Mindfullness, is het nieuwe toverwoord. Maar hoe moeilijk is dat in open kantoren, met veel telefoontjes, veel mensen aan je bureau.  Je gaat vanzelf al op vaste tijdstippen je e-mail beantwoorden, de telefoon op zacht zetten en niet meer beantwoorden.

Stap af en toe uit de rijdende trein dan weet je pas hoe hard de trein reed. Zoals je meestal vlak na je vakantie denkt, zo relaxt wil ik blijven, maar je weet hoe moeilijk dat is. Het is moeilijk om ontspannen te blijven.
Monotasken is het nieuwe nietsdoen en helpt ook bij rustiger aan doen. Met één ding bezig zijn, niet constant op de sociale media kijken.

Werken aan je doelen en alles wat je afhoudt van je doel, daar moet je geen aandacht aan besteden. Dat geldt ook als je boodschappen doet en je laat afleiden van je boodschappenbriefje, door de marketingstrategie van de winkel. Zelden wordt je afgeleid door zaken als toiletpapier, maar wel de verrukkelijke dingen. Bovendien scheelt het tijd. Je laten afleiden kost tijd.

Je rust pakken als het zich voordoet.
Overstappen  naar een kleinere auto, daarmee bespaar je geld, maar je hebt dan ook geen haast meer. Je gaat vanzelf langzamer rijden. Je komt tot rust. Geen prikkels, lekker chillen.
Bij mij scheelde de overstap van een snelle auto, waarbij ik met één druk op het gaspedaal makkelijk meer dan 50 kilometer reed en per jaar zo'n tien bekeuringen voor te snel rijden kreeg, naar tot nog toe nul bekeuringen voor te snel rijden.  Nu rij ik meestal twee keer de scootersnelheid, iets tussen de 90 en 100 km per uur.

Weet voor de hele week wat je wilt eten, dat scheelt energie. Leg de kleding klaar die je die week nodig hebt, dat scheelt tijd.

Met minder dingen word je veel gelukkiger. Minder dingen, betekent minder onderhoud, minder kopen, minder prikkels, minder uitgaven, meer rust.

Kappen met 's avonds ook de e-mail van de zaak te beantwoorden, in de vakanties.
Gebleken is dat wanneer je snel je e-mail beantwoordt, dat je vaak fouten maakt in de beantwoording, omdat je niet alle gegevens bij de hand hebt.  Lees desnoods wel je e-mail, maar wacht tot je doordacht de e-mail kunt beantwoorden.
Stop met overbodige e-mails te beantwoorden.

Arianne Huffington werkt na een ernstige wake-up-call toen ze een gebroken jukbeen en een flinke snee boven haar oog,  het resultaat van een val die door oververmoeidheid en slaapgebrek werd veroorzaakt.
Het eindresultaat van zoeken naar medische oorzaken van haar oververmoeidheid,  dat ze zich afvroeg, is dit de prijs voor succes, voelt dit nu zo? Arianne werkt nog steeds veel, maar veel bewuster.
Het nieuwe succes van Arianne Huffington


In dit boek roept ze op tot herdefiniëring van wat vandaag de dag betekent om succesvol te zijn. Het medogenloos achtervolgen van geld en macht heeft geleid tot een epidemie van burn-outs en andere stress gerelateerde ziekten. Onze huidige definitie van succes wordt letterlijk onze dood.

Zij heeft haar leven anders ingericht en startte met de oprichting van De Huffington post weblog. een nieuwsblog die mede gevoed wordt door 300 mede-bloggers.
Ondanks dat ze 'het rustiger aandoet', kiest ze haar eigen weg en laat ze zich in haar leven niet meer leiden door dat wat moet, maar door dat wat ze wil. Rustig is het niet, maar ze doet de dingen waar ze ook energie van krijgt.
Ze is geboren in 1950 en heeft tot 2011 dertien boeken geschreven die ook gepubliceerd zijn.

Gerhard Hormann, de schrijver van het boek "Het Nieuwe Niets doen" (allitereert lekker) vindt dat het boek van Arianne Huffington een beslist gelezen moet worden, zo hoorde ik afgelopen week van Hormann tijdens een lezing bij boekhandel Stevens in Hoofddorp.

1 opmerking:

  1. Hallo Opnieuw Beginnen,
    ik heb je genomineerd voor een award. Zie mijn weblog!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.