woensdag, mei 07, 2014

Aantrekkende economie

Minister Dijsselbloem vertelde het : De economie trekt aan.....

Als de politiek iets vertelt, dan ben ik altijd achterdochtig. Bovendien spraken tot voor kort de economen over de mogelijkheid van 'deflatie'. Het spook waar regeringen met schulden heel erg bang van moeten zijn. Niet alleen regeringen, maar ook mensen en bedrijven met hoge schulden.

Mensen gaan bij deflatie hun aankopen uitstellen, want later worden de goederen goedkoper, waardoor er niet meer, of in ieder geval veel minder geproduceerd wordt.

In het boek Deflatie in aantocht van de historicus Eric Mecking, werd rond 2006 deflatie verwacht, maar ook dat in 2015 het beter zou gaan.
Heel bijzonder dat hij in 2006 al verwachtte, dat medio 2015 de lente intrad. De lente is de periode waarin de economie aantrekt.

Mecking verdeelt de economie in de perioden zomer, najaar, winter en lente. Op grond van het verleden verwachtte Mecking begin 2000 een een crisis.
Zijn verzameling van gegevens gaan tot eeuwen terug. Steeds weer heeft onze economie een zomer, najaar, winter en lente cyclus.

Maar goed minister Dijsselbloem dus. We laten zijn politieke altijd te rooskleurige bevindingen maar voor wat het is.

Vorige week ontving ik een bericht van de spaarbank Leaseplanbank een bericht dat de rente iets hoger wordt, op grond van de Euribor!!! De Euribor is de rentemeter waar banken elkaar geld lenen. Ook zij betalen elkaar rente. Lange tijd durfden de banken elkaar geen geld te lenen. Dat de NIBC in dezelfde week een mail stuurde dat de rente voor nieuwe deposito's al weer omlaag ging, drukte bij mij de prettige verwachting van betere tijden niet.

Plezierig voor de mensen met hypotheek dat de rente gezakt is, wel tot 3% voor vijf jaar!

Zie bijgaande grafieken:
Dit is de grafiek van de Euribor van de laatste maand.
Dit is de grafiek van de Euribor van het laatste jaarIk leende deze grafieken van deze website.

Voor de meeste mensen is er nog niet veel merkbaar van een aantrekkende economie. Bedrijven merken er meer van. Misschien dat er later meer geld van de top van de bedrijven  naar beneden, de werknemers kan gaan.
Er is nog veel grote werkloosheid. Heel veel ZZP-ers die voor een ZZP-bestaan kozen omdat loondienst niet meer een optie is. Werkgevers kiezen liever voor tijdelijk, dan vast personeel. Toch hebben de meeste ZZP-ers al iets betere uurtarieven in rekening kunnen brengen.
Bron: RTL nieuws


Voor mij is een aantrekkende economie niet zo geweldig. Immers ik heb een WW uitkering waarvan de hoogte door de regering is vastgesteld. Wat ik begrijp van de regering is dat de WW-periode misschien korter kan, de uitkeringen omlaag. Brrrr.....
Een aantrekkende economie brengt meer inflatie met zich mee, dat hoeft van mij niet zo nodig.3 opmerkingen:

 1. Hmmmm, het is zeker verkiezingstijd, dat alles zo lekker gaat? Oh ja! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. eric mecking kan roepen wat die wilt, die hoopt gewoon dat die eindelijk eens gelijk gaat krijgen zodat die als de Alzienende kan worden onthaald in de DWDD, P&W, RTL late night, etc.

  Dijsselbloem doet zo'n uitspraak op basis van feiten, niet op basis van een boek wat begin deze eeuw een keer is geschreven. Ik heb heel wat meer vertrouwen in hedendaagse feiten dan zo'n nietszeggende profeet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed nieuws, maar de verkiezingen komen er aan. Dan is het logisch om te zeggen dat het de goede kant op gaat. Niet dus......

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.