woensdag, mei 14, 2014

Eten met een karig budget

Als je super weinig te besteden hebt per week, wat consumeer je dan?  De vorige blogjes waren dan relatief zuinig, maar waren toch wel luxe.

Water en thee om te drinken.

-Zelf brood , pizza of pannenkoeken bakken met meel. Als je geen oven hebt dan kun je een wonderpan gebruiken, zie hier het recept.

Basismiddelen overige maaltijden:
meel, margarine, suiker, eieren = zijn altijd goed voor koeken, voor pannenkoeken, voor cake.
Met meel, water/meel en suiker kun je een toetje maken, lammetjes pap

- Bonen of linzen, liefst vers in blik is het duurder. Gebruik de hooikist om na te garen. Een kilo bonen  is voldoende voor 11 x 200 gram. Vries het in. Lukt dat niet, verzamel potten en weck ze
- Uien
- Macaroni
- Tomatenpuree uit blikjes
- Slaolie om in te bakken, kan ook in de margarine
- Tempeh voor de eiwitten
- Bouillonblokjes om met alles wat je tegen komt soep mee te maken. De staafmixer helpt.
- Groenten uit de diepvriezer, als laatste van de markt.
- Dumpster diving, dat kost moed, maar het levert flink op. Ik weet een Rotterdamse een Dirk van den Broek winkel waar een container naast de winkel is opgesteld en waar je zo spullen die de tht datum hebben overschreden.
- Wordt vrienden met  moestuiniers.
- Wees creatief met wat er in  huis is.
- Haal kruiden bij de toko


Maak handzeep en wasmiddelof was met allesreiniger. Het best geteste wasmiddel is nog steeds de voordeligste.


9 opmerkingen:

 1. Als je ergens wild kunt plukken,kost een maaltijd ook niet veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Izerina, overwoog om dat in het stukje te verwerken, uiteindelijk heb ik de dingen die in alle 4 seizoenen voorkomen genoteerd.

  Kan het nog meenemen natuurlijk,mmaar brandneteltoppen alleen innhet vroege voorjaar enz.
  Misschien een aparte blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kunt ook heel af en toe een droge worst kopen en dan deze als smaakmaker in bijv een tomatensaus doen... met een worst kan je zo 1 week of langer doen. Koop af en toe een zakje specerijen... daarmee kan je met dezelfde ingredienten een totaal andere gerechten maken.
  Kontjes van gekochte prei of bleekselderij in een potje: na verloop van tijd nieuwe plant.
  Op de markt vragen naar afgeprijsde groente en fruit onder de kraam.
  Plukken is echt handig: in het gemeentegroen staan overal rozebottelstruiken: voor siroop of jam, sierappels en gewone appels staan af en toe in parken, net als walnoten, amandelen en beuken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Brandnetels voor soep, daslookblad voor sla, paardebloemblad voor sla. En er is veel meer. Maar zaai ook eens tuinkers in een bloempot. Probeer van pitten en zaden planten op te kweken. En probeer of je ergens een groententuin kan beginnen. Een volkstuintje of een stukje braakliggende grond. En anders potten op het balkon. Kiemgroenten bevatten erg veel vitamine C

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Saskia, prei in de grond stoppen? Komt er dan nieuwe prei aan? Hmm. Ik weet dat prei laten groeien erg lang duurt van zaadje tot oogst. In april zaaien, eind mei begin juni poten en oogsten tot maart. Hoe wil je dan van een kontje prei nieuwe prei maken?

  @Jannie, ik ga kijken wat ik kan vinden over eetbare planten. Het worden er steeds meer. Wie had ooit kunnen bedenken dat pinksterbloemen eetbaar zijn? Dat wisten ze in de tweede wereldoorlog ook vast niet.
  Wist je dat er in de tweede wereldoorlog nig niet zoveel mensen aan moestuinieren deden als nu? Nu wordt er in de stad op braakliggende grond getuinierd. Toen helemaal niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nasi oid is ook niet heel duur en je kunt er perfect restjes in verwerken. Ik koop altijd de zilvervliesrijst, die is 99 cent van het basismerk bij de C1000. Voor een kilo geloof ik, dus uit m'n hoofd gezegd niet eens duurder dan de snelkookrijst, maar wel gezonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. klopt echt hoor, de tip om prei en bleekselderij opnieuw op te kweken, lukt ook met stengelui.
  wordt niet zo sterk als de oude, maar alle beetjes helpen toch?

  plantenbak met pluksla is ook een fijne toevoeging aan het menu.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij eten vaak groene boontjes uit een bokaal, in een pan gebakken en met ei erdoor geklutst....Zaaaalig met peper en zout gekruid en erg goedkoop. Voor erbij kan je een aardappeltje koken, maar hoeft eigenlijk zelfs niet.
  Wat we ook vaak eten is appel, gebakken met rode ajuin en dan koriander, peper en zout erbij.MMMMMMM lekker en ook erg goedkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi, als je het kontje met zo'n 2 cm groen in de aarde doet, dan gaat de kern opnieuw maar wel zwakker uitgroeien... bij prei ziet het er niet uit.... het is een redelijk dun ding op een bredere bodem, maar je hebt dan wel prei voor bijv. soep. Bij bleekselderij krijg je een bos kleine blaadjes als uitgroei. Je kan het ook proberen met de bovenkant van een biet met blad of een stuk stengel van een kool.. zolang er maar een groeipunt in zit. Bietenblad kan je trouwens eten als spinazie, evenals blad van radijzen.
  Ik las dat je gedroogde erwten kunt zaaien in een bak en het jonge groen in salades eet.... grote zak voor weinig!
  Je kan ook een slazaailing kopen voor ongeveer 15 cent en deze laten uitgroeien en blad voor blad oogsten zoals pluksla.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.