donderdag, mei 15, 2014

Vlierbloesem plukken in het wild

Izerina schreef: 'als je ergens wild kunt plukken kost een maaltijd ook niet veel'

Ze bracht me op een idee, maar wild plukken, nu? Tot voor kort wist ik niet dat pinksterbloemen eerbaar waren. Dat je bloemen kunt eten, zoals goudsbloem is voor mij pas sinds een paar jaar bekend.

Vanmiddag na het moestuinieren, ging ik langs bij een broer en schoonzus en een antwoord op wat je nu wild kunt plukken lag bij hen op tafel. Een stukje uit een oud Libelle tijdschrift, over Vlierbloesem.

Ze vertelde dat ze ooit in Oostenrijk heerlijke limonade hadden gedronken en bij navraag bleek het van vlierbloesem gemaakt te zijn.

Normaal is de vlierbloesem zo begin juni al rijp, maar nu na de zachte winter, is ze nu ook al goed.

Aan het einde van de middag toog ik naar een stukje natuur, waarvan ik wist dat daar vlier groeit en ik kon al heel wat vlierbloesem oogsten. Daar ga ik ook limonade van maken. Je kunt vlierbloesem ook in thee gebruiken en het is heel gezond bij slijmvliesontstekingen en bijholte-ontstekingen en is zweet- en urineafdrijvend en slijmoplossend. Het is antiviraal en antibiotisch en helpt griep te voorkomen en zorgt dat griep die eenmaal gevat is, minder hevig wordt en korter duurt. Helpt bij nierstenen, tegen hooikoorts.

Vierbloesemthee recept:
De bloemen drogen, hierna kun je dit lang bewaren.
150 ml heet water over 2-3 theelepels gedroogde bloemen gieten en tien minuten laten trekken.
De thee zeven en drinken.


Vlierbloesem limonadesiroop:
1 liter water, 
1 kilo suiker
1 theelepel citroenzuur (uit de apotheek of bij de drogist vandaan
4 vlierbloesemschermen (niet de groene blaadjes of takjes, deze zijn bitter
1 citroen

In andere recepten zie ik 5-6 vlierbloesemschermen op 4 liter water staan en 2 citroenen.

Zelf vind ik 2 a 3 citroenen lekker. De citroensmaak mag niet overheersen, maar het is voor de houdbaarheid goed om citroenen en citroenzuur er aan toe te voegen.

  • Kook het water
  • Doe de suiker er bij en los het op
  • Voeg 1 theelepel citroenzuur toe
  • Snij de citroenen in stukken en voeg ze toe
  • Rits met een vork de bloemetjes van de stelen en voeg ze toe in de pan. De groene steeltjes zijn nog te jong, het werkte bij mij het beste om het handmatig te doen.
  • Haal de pan met deksel van het vuur 
  • Laat de pan met inhoud een dag staan
  • Leg in een vergiet een schone (thee-)doek
  • Zeef de limonade door de schone theedoek
  • Doe de limonade in flessen
Tip: Wil je geen suiker gebruiken, voeg dan 1,5 dopje natrena er aan toe. Gebruik van citroenzuur verlengd de houdbaarheid. Suiker zorgt voor langdurige houdbaarheid. Voor de zekerheid, zonder gebruik van suiker, kun je de limonadesiroop het beste wecken.

Wecken in de magnetron:
Zoek schone potten bij elkaar waarin groenten of appelmoes in zaten. Vraag ze bij mensen die graag en veel groenten uit pot eten.

Maak de potten  brandschoon in een bad met kokend water en soda.
Spoel de potten  na met kokend water 

Laat de potten uitlekken op een theedoek

Vul de potten met hete limonadesiroop tot een beetje onder de rand
Leg de deksel op de pot, maar schroef hem niet vast!!!!
Zet de magnetron aan en blijf kijken door het venster
Zie je het sap bubbelen
Pak de pot met deksel uit de magnetron ( Deze deksels mogen in de magnetron. Ik doe niet anders. Soep is zo geweckt op deze manier. Vraag me niet waarom, kennelijk is het geen metaal!)
Plaats de pot op een doek 
Schroef het deksel dicht
Zet koel weg, niet te koel, want door het verdwijnen van de zuurstof zou de pot kunnen barsten.
Zodra de zuurstof weg is, hoor je een klik. Het deksel is nu vacuüm getrokken.
De siroop is jaren houdbaar.
Vorstvrij bewaren, anders springt de pot/fles.

8 opmerkingen:

  1. Ik heb voor morgen pannenkoekjes met vlierbloesem voor het ontbijt. Eigenlijk moet je het hele scherm in een deegje frituren,maar ik vermeng de bloemetjes met beslag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het metalen deksel niet in de magnetron... Tenzij je graag een nieuwe wilt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Anoniem, ik heb de tekst bijgewerkt. Het kan wel. Ik doe niet anders. Als het metaal is, dan gaat je magnetron echt zo kapot. Kennelijk is dat met die pottendeksels niet zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuke blog! Ik hou van kruiden en dingen proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind het wel mooi om te eten uit de natuur!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik dacht Huh één kilo suiker maar dat bedoelde je dus echt ;-) verder wist ik niet wat wecken was maar joh dat iets dan zo lang houdbaar blijft. Leuk stukje!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Betreft de vlierbloesem. Kan er mij iemand zeggen waar ik deze kan vinden in het wild. Kennen jullie plaatsen waar het groeit. Een tante van mijn moeder had vroeger een vlierboom in de tuin. Zij is reeds overleden en het huis en de boom is met de grond gelijk gemaakt. Dus ik weet nu niet zo direct waar ze groeien? Als iemand mij advies kan geven?

    Bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Yana Verbeke, Vlierbloesem is alleen eind mei begin juni geweest.
    Op dit moment is de Vlier bezig om van de bloemetjes besjes te maken. Deze kunnen eind augustus begin september geplukt worden. Onrijpe vlierbessen zijn absoluut ongezond.

    BeantwoordenVerwijderen