donderdag, juni 19, 2014

Het weekmenu van afgelopen week en nationale tuinweek

Het weekmenu van afgelopen week  staat hieronder. Hoofdmoot van mijn eten is altijd de moestuin, zeker in deze oogsttijd.
Soms is het wel eens saai, dan eet ik meerdere dagen hetzelfde wat ik dan combineer met andere toevoegingen.
Ik eet vegetarisch en vrijwel wekelijks komen de rode bieten / kroten op tafel. Kroten hebben een enorm positief resultaat op de lever, op het zuiveren van bloed. Rode biet is een verplicht terugkerend iets op mijn menu.
Het liefst eet ik de Choggia, een Italiaanse rode biet. Maar ook de gewone rode biet kan lekker zijn.

vrijdag Spekbonen uit de vriezer met peen en roomkaas
zaterdag Spekbonen uit de vriezer met peen, gerookte zalm en gierst
zondag Tomatensoep, zelfgebakken broodjes met belegen Maaslander kaas, is lunch. Rest van de dag elders doorgebracht.
maandag Peultjes, peentjes, walnoten klein gemaakt er door
dinsdag Peultjes, peentjes, sla en roomkaas
woensdag Volkoren pasta, met rode saus, met daarin ui, courgette en peen en toegevoegd peultjes
donderdag Rode biet, met uit en gierst

Volgende week komen de tuinbonen op tafel.

Deze week is de nationale tuinweek. 'Groei en Bloei' heeft een open tuinweek en aanstaand weekend behoren ook moestuinen bij huizen, maar ook andere zaken zijn onderdeel van de nationale tuinweek. Je kunt  hier zoeken naar een mooie open tuinen route bij jou in de buurt.

Gisteravond gaf een stadsbioloog een boeiende rondleiding door een volkstuincomplex bij mij in de buurt.

Ik betaalde afgelopen week in de supermarkt 17,40, dus 2,49 euro per dag,  waaronder een heerlijke fles Chardonnay, vijf flessen karnemelk bij de boer dichtbij, voor de muesli van de molen (kocht ik al eerder)

In mei was ik 123,26 euro (is 4,11 per dag) voor de hele maand kwijt aan boodschappen, inclusief lekker dingen, moestuin benodigdheden, schoonmaakmiddelen, toiletpapier enz.

Gemiddeld gaf ik 145 euro per maand uit ( is 4,83  per dag ).
De maand januari was namelijk nogal pittig, toen was ik 212 euro kwijt. Met name voor de traktaties op kantoor met mijn verjaardag. Ik heb toen fors uitgepakt. Dat werkt nadelig door in de overige maandelijkse uitgaven.

Je kunt zien dat moestuinieren zijn geld opbrengt.

Het Nibud schrijft op haar website dat 70% van de huishoudens bezuinigen op de boodschappen. Dat gebeurt bij alle inkomensgroepen van hoog tot laag. Een kwart van de huishoudens heeft nog nooit bezuinigd en 24% is dit nog wel van plan.

Tips van het Nibud vindt je hier.

4 opmerkingen:

  1. Kan het zijn dat er een foutje in je tekst staat ? 'gemiddeld gaf ik 145 euro PER DAG PER MAAND uit'

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Anoniem, goede tip. Zodra ik achter de pc zit zal ik het wijzigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fijn dat je zo uit eigen tuin kunt eten! Vind je het niet vervelend meerdere dagen achter elkaar hetzelfde te moeten eten?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @VlijtigLiesje. Mijn prioriteiten liggen bij gezond eten en vooral leuke dingen doen met uitgespaard geld! Zeker nu ik meer vrije tijd heb.
    Bovendien is moestuinieren een gezonde bezigheid in gezellige familie omgeving.

    BeantwoordenVerwijderen