maandag, juni 30, 2014

Ook de in loondienst werkenden zelf belasting afdragen?

Werkgevers willen belastingafdracht bij hun personeel neerleggen kopte het FD afgelopen zaterdag.

Ik zou het idee toe willen juichen. Iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn/haar afdracht en hoe je daar mee omgaat.
Werknemers zien dan pas werkelijk hoeveel de werkgever werkelijk voor de werknemer kwijt is. De werknemer wordt meer betrokken.

Nu is het zo, dat bijvoorbeeld stagiaires, die na hun stage periode nog een tijdje bij de werkgever blijven werken zich daarvoor inschrijven bij een uitzendbureau!!!
Dat is winst voor het uitzendbureau. Ze hoeven zelf niets te doen en de provisie over het uitbetaalde loon is geheel voor het uitzendbureau.

Het probleem is de Verklaring Arbeids Relatie (VAR) Die moet een tijdelijke werknemer aanvragen bij de Belastingdienst en die krijgt hij/zij zelden als het maar een baantje voor een korte periode is.
Heeft een werknemer geen VAR, dan kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld en kan een boete volgen.

Op die manier kunnen veel meer mensen tijdelijk aan de slag, zonder gedoe voor de werkgever. De werkgever is minder geld kwijt aan de salarisadministratie.

Ik ben ook voorstander van het niet meer jaarlijks uitbetalen van vakantiegeld. Voor mij kwam het vakantiegeld altijd te laat.  Gewoon maandelijks. Dertiende maand? Ach wat, doe dat ook maar maandelijks.
Mijn laatste werkgever opperde dat bij de laatste CAO onderhandelingen. Vrijwel iedereen was tegen. Je moet namelijk bewust zijn van je geldstromen. Dat zijn niet alle mensen. Nog steeds geven 99% van de mensen het geld uit, wat binnenkomt.

Wat vind jij van het voorstel van de werkgevers?

7 opmerkingen:

 1. als werknemers zelf de belasting gaan betalen zien ze misschien wel hoeveel een werkgever aan belasting betaald, maar dat is maar een eenzijdige zaak, want een werkgever verdient natuurlijk ook aan een werknemer, dus wat is het nut van het weten hoeveel een werkgever aan belasting voor je betaald?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Anoniem, ik zie het voordeel, dat een tijdelijke kracht geen geld meer hoeft af te staan aan een uitzendbureau.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. met als gevolg dat de uitzendbureau's failliet gaan omdat ze geen geld meer verdienen, en het dus lastiger wordt voor mensen om tijdelijk werk te vinden.

  Nee, dat voordeel zie ik niet, in ieder geval niet in het groter geheel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zoals wel meer voorstellen heeft het voor en nadelen , net als uitzendbureaus die ook hebben, want inderdaad verdienen die aan tijdelijke krachten, maar aan de andere kant zijn zij ook degenen die weten wanneer een werkgever tijdelijke krachten nodig heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat het vragen om problemen is. Er zijn genoeg mensen die hier gewoon niet handig genoeg voor zijn of hun verantwoordelijkheid niet nemen. Wat zal het wel niet gaan kosten om daar dan de premies en lasten vandaan te halen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Allen, er zou iets aan die VAR verklaring moeten gebeuren. Dat werkgevers niet aansprakelijk gesteld worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zelf premies en belasting afdragen is voor veel mensen een brug te ver. Zoals je al opmerkte bij dee meesten gaat eruit wat erin komt en waar moet de belastingdienst dan van betaald worden?
  Dat vakantiegeld en 13e maand erbij per maand lijkt me wel een goed idee maar dat is meer omdat ik dat zelf prettig zou vinden. Ik denk dat er ook mensen zijn die dan de vakantie niet kunnen betalen omdat het geld dan al op is.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.