donderdag, juni 26, 2014

Tuinbonen opbrengst

Het was een hele klus om de tuinbonen te rooien en te doppen.
Gelukkig kreeg ik hulp uit onverwachte hoek en zo dopten we ze gisteravond samen. De hulp kwam onverwacht en zeer welkom. Ik klom met de tuinbonen op de scooter en reed naar haar toe en vanaf half negen tot half twaalf dopten en kletsten wat af. Best gezellig ook.

Mijn handen waren verschrikkelijk vies en mijn nagels nog zwarter dan zwart. In de tas met tuinbonen was ook nog een slak meegelift die we ter plekke in de bestrate tuin parkeerden. Die hoefde niet meer mee terug naar huis.

Thuis gekomen keek ik nog een wat op uitzending gemist en liet mijn handen schoner worden in een bak met water en wat olijfolie weken.

Het is een werk, het is een werk, maar na flink wat rek- en strekwerk op de familie moestuin  is het toch nog wat geworden. Vroeger hield ik niet zo van tuinbonen. Maar nu vind ik ze toch heel lekker en biologisch.
Groenten uit de moestuin zijn vrijwel altijd zachter, zoeter dus lekkerder. De prijs is niet te vergelijken met die van gewone tuinbonen in de supermarkt, maar eerder met de biologische winkel, al hoorde ik dat eigen gekweekte groente nog smaakvoller zijn. Ze hebben nog meer de kans gekregen om langzaam te groeien.

De tuinbonen zaden kocht ik al enkele jaren terug, het is een grote verpakking. Je kunt tuinboonzaad ook kweken.


Op de tuin, toen de bloemetjes nog bloeiden
Eindproduct van een, klaar voor de vriezer. Heel kort in kokend water en gespoeld onder de kraan. Geblancheerd heet dat.

De berg tuinbonen.

In een tien liter soeppan.  Klaar voor het blancheren.

6 opmerkingen:

  1. Heerlijk tuinbonen, dit jaar geen ruimte voor, maar vandaag wel genoten van de doperwtjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ook wij hebben (o.a.) tuinbonen. Ik vries ze zonder te blancheren in, in porties van 300 gram; voor twee personen. Op dit moment liggen er 4 porties in de vriezer. Daar komen er dit weekend nog wel 6 porties bij.
    Heerlijk. Even kort koken, klontje boter en kruiden erbij en met nieuwe aardappelen serveren!
    Groet,
    Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Lot, doperwtjes, dat lijkt me fantastisch. Wil ik ook, tip voor 2015.

    @Conny, 300 gram voor twee personen. Dat zou voor mij te weinig zijn. Ik ben een echte groente eter.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een goede oogst, geniet er maar lekker van! Onze doperwten waren ook heerlijk, de peultjes hebben het helaas niet goed gedaan...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gisteren ook de tuinbonen gedaan! Niet zoveel opbrengst als jij....veel last van luizen gehad dit jaar.
    Ik dubbeldop ze meestal, dan zijn ze zo mooi groen! En zoet ipv bitter. Ik maak er dan heerlijke tapenade fan, of door de salade.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik italie eten ze gedopte tuinbonen rauw met wat oude kaas... heerrrrlijk als tussendoortje

    BeantwoordenVerwijderen