maandag, juli 28, 2014

Courgettesoep

Vorige week ben ik, o schande, de hele week niet op de moestuin geweest. Zaterdagmorgen trof ik veel en ook uit de kluiten gewassen courgettes aan.

Er zijn veel mogelijkheden:
  • Voor sier de kanjers bij de voordeur leggen
  • Courgettes op zoetzuur
  • Courgettesoep
Het werd voor een deel cougettesoep:

Vrijwel alle recepten zijn als volgt:
Fruit knoflook en gesnipperde ui in vet. Het vet kan van alles zijn, van boter tot margarine, tot olijfolie, zonnebloemolie enz.
Voeg klein gesneden, eventueel geschilde courgettes toe.
Voeg boullon toe. (Blokjes, poeder, zelf gemaakte bouillon.
Smoor tien minuten of langer, tot alles gaar is.
Zet de staafmixer er op.

Dit is het basis recept. Naar gelang jouw smaak voeg je er melk, of room, of koffiemelk aan toe.

Het basisrecept is niet mijn smaak. De lekkerste variant voor mij is deze in een 10 liter soeppan
Schil de courgettes,
Tomaten ongeschild met alleen het deel waar het kroontje zat verwijderen. 1/3e deel of net zoveel als je hebt.
Tuinkruidenbouillon, niet zo veel, courgettes en tomaten hebben al smaak.
Geen water toevoegen. Als het gaar is en afgekoeld, de staafmixer er op zetten. Genieten en de rest wecken of vriezen,

Hou je van kerrie? Voeg er kerrie aan toe, hou je meer van paprika? Voeg er paprika, paprikapoeder aan toe.
Liever wortelen, een aardappel, of toch liever tomaat? Alles mag naar wat jouw smaak van die dag is.


In ieder geval ligt er nu drie keer een liter courgettesoep in de vriezer. In plastic zakken.
Inmiddels hoor ik dat plastic heel slecht is voor de gezondeid en dat is het gebruik van de magnetron ook. 
In de nabije toekomst komen er vast oplossingen om niet alles in plastic in te vriezen. Nu is dat nog niet zo.

7 opmerkingen:

  1. Er zijn plastic zakken die niet "lekken" en dus niet gevaarlijk zijn... Even googlen er is ergens een lijst met toelichtingen op alle pijl driehoekjes met nummers van 1 tot 7 erop!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sorry voor het tijdsstip, maar lees graag ´s nachts Blogjes..
    Ik vries helemaal geen soep meer in, maar weck dat op mijn manier.
    Hoe? Heel simpel ;-)

    Kook je soep zoals je normaal zou doen. Voordat je begint grote glazen potten van bijv appelmoes of zure bommen afwassen en in de oven stereliseren. De deksels in kokend water met soda opkoken, afgieten en daarna met schoon! water weer aan de kook houden.

    Soep koken en daarna overgieten in de afgekoelde potten die uit de oven komen,en dan deksel er op. Vaak benut ik de restwarmte van de oven om net over de 125 graden te gaan, zodat je helemaal safe gaat.

    Potten op de kop op een theedoek zetten en ca 15 minuten laten staan. Dan omdraaien en wachten tot de klikjes komen. Werkt hier prima!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik doe het in goed schoongemaakte melkpakken (van 1 liter) . maar ook dat zal dan wel slecht zijn :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Nix van D, het niet lekken van plastic is niet het probleem, wel dat plastic slechte stoffen afgeeft, die kankerverwekkend zijn. Er zijn glazen schalen in de handel die ingevroren kunnen worden, maar dan wel weer met een plastic deksel. Deze schalen nemen veel ruimte in.

    @Margje, helemaal goed, vooral de smalle lange appelmoespotten hebben de beste deksels om te wekken.
    Ik heb veel geweckt op deze manier. Maar sinds dit jaar heb ik een vriskist van 105 liter in de schuur staan.
    Met mijn zonnepanelen vond ik dat dat best kon.

    @philomene, wat een goed hergebruik van melkpakken. Ik weet niet of daar schadelijke stoffen in zitten, maar ik vind het top.
    Ik haal zelf melk bij de boer in flessen waar eerder sap van de Aldi in zat.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ken courgettes alleen van het roerbakken. Maar deze soep klinkt heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De weekmakers in plastic staan idd niet bekend om hun goede eigenschappen. Ik heb me er niet in verdiept, al pikte ik de grote lijnen wel op bij mijn studie milieuchemie.weekmakers lossen slecht op in water, en zitten in de meeste plastics in kleine hoeveelheden. Dus hoeveel er afgeeft aan je eten, kan niet veel zijn. Ik weet alleen niet of de werkzame dosis in de orde van nanogrammen of milligrammen lag. Milligrammen krijg je niet binnen bij ons normale leven, dus of deze stoffen n probleem zijn, vind ik dan lastig in te schatten. De voordelen van vaak en onbewerkt groenten kunnen eten wegen op tegen de ev problemen gok ik. Maar nogmaals, ik heb me er niet in verdiept. Wecken is beter, al ben daar benieuwd naar de aluminium afgifte v d desksel ( aan deze soep die geheel natuurlijk n ph v ca 4 zal hebben)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. heerlijk verse courgette, ik snijd er linten van en die gebruik ik ter vervanging van spaghetti of tagliatelle of ik maak een lekkere frittata met courgette... misschien moet ik mij toch maar eens in het fenomeen moestuin verdiepen...

    BeantwoordenVerwijderen