dinsdag, september 16, 2014

Rentemiddeling

Bij een aantal banken kun je je huidige hoge rente door een bedrag bij te betalen, voor het aflopen van de rentevasteperiode om laten zetten naar een lager rentepercentage.

Je zult maar een hypotheekrente hebben van ruim vijf procent voor dertig jaar. Staat de rente nu op superlaag ergens tussen de 2,6 of 3,1.
Dat moet toch super irritant zijn.

Je kunt overwegen om aan rentemiddeking te doen, maar in de praktijk betekent het dat je er niets mee op schiet. Het is een sigaar uit eigen doos.

Erica. Verdegaal schrijft hier in haar column  dat je er niets mee opschiet. Niets, nada, niente.

Allereerst betaal je een vergoeding voor misgelopen rente. Dan mag je ook nog eens advieskosten betalen. Het werkt niet.

Het enige dat helpt om minder rente te betalen, is aflossen. Gewoon aflossen dus, saai aflossen, consuminderenm meer inkomen vergaren en nog meer aflossen.
Wil je liever sparen voor de studie van je kinderen later, in plaats van aflossen?
Ook prima.

In mijn beleving kun je makmelijker bijdragen aan de studie van de kinderen, wanneer je hypotheek lager is.
Ik zou zeggen, liever betalen voor de studie dan meer rente betalen. De gouden tijden van veel studielening nemen en een goede baan die kang duurt ligt  achter ons.


2 opmerkingen:

  1. Ik zou ook denken dat een lage hypotheek de basis is. Dan houd je meer over en kun je investeren. Bijbetalen aan een studie is in feite investeren, is het niet in een goede baan, dan is het wel in ontwikkeling.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @LLmM, als je nu je hypotheek kleiner maakt door meer af te lossen, kun je later je kind(eren) maandelijks geld bijspijkeren.
    Als je nu spaart voor de studie van je kinderen, terwijl je niet eens weet ofr ze en wat ze gaan studeren, kun je beter dat geld spenderen aan een lagere hypotheek.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.