vrijdag, oktober 31, 2014

Basisinkomen oplossing voor de toekomst?

Een basisinkomen voor iedereen zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor de toekomst.
Juist nu gisteravond bekend werd dat er forse bedragen aan toeslagen terug betaald moeten worden is er nog een extra reden om af te zien van dit ingewikkelde belastingstelsel met toeslagen.

Wat is een basisinkomen eigenlijk? Een inkomen waarvan je kan leven. Niet luxe, maar je zou er een dak boven je hoofd, voldoende eten, en kleding van kunnen kopen. Dat is een basisinkomen.
Misschien dat de zorgkosten dan wat lager kunnen zijn.

De  Franse econoom, Piketty schreef een dik boek over de inkomensongelijkheid. De middenklasse valt nu weg, de rijken worden steeds rijker.  Niet alleen zijn boek, maar de crisis en het steeds meer delen van goederen, het wegvallen van het sociale stelsel, zorgt dat het tijd wordt dat we anders over werk en inkomen bekijken.

De hoeveelheid werk loopt terug. We zijn mede door de laatste crisis minder geld gaan uitgeven. We sparen meer, maar dat doen we vooral omdat we onzeker zijn over de economie, over de politiek en over onze banen. We delen meer, zoals Marktplaats, lenen van gereedschappen, auto's, Let's winkels. Noem maar op. De economie is enorm veranderd.

Er is fors gesnoeid in de arbeidsplaatsen bij de Belastingdienst en als de werkdruk te hoog is dan zijn fouten gemakkelijk gemaakt. Zeker wanneer er regelmatig nieuwe of aangepaste regelingen worden gemaakt.

Niet alleen een voordeel voor de belastingdienst, maar ook voor het teruglopen van de hoeveelheid werk voor iedereen. De tijd dat wij allemaal een werkgever hadden voor de rest van ons arbeidzame leven, ligt achter ons.

Vaak werd er gedacht dat een basisinkomen te duur zou zijn, maar eigenlijk valt het wel mee. Zie ook de uitzending van Tegenlicht

Een  leesbaar artikel in de Volkskrant van gisteren, over het basisinkomen lees je hier.


Dit artikel had ik gisteren al voorbereid, maar het nieuws van gisteravond dat er zoveel geld aan toeslagen terug betaald moet worden, zorgde er voor dat ik dit stukje herschreef.
Ik heb het beknopt gehouden.

1 opmerking:

  1. Die toeslagen waren allang bekend, de belastingdienst kon de wijizigingen niet meer verwerken omdat het regeerakkoord het einde van het jaar tot stand kwam.

    Ik ben geen fan van een basis-inkomen, teveel stimulans voor mensen om dan zwart bij te klussen of helemaal niks te gaan doen. Het geld komt toch wel binnen

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.