dinsdag, oktober 07, 2014

Review boek 'Financiële intelligentie'

Dit boek van Michael Goovaerts over Fianciële Intelligentie 'Geld & Relaties' las ik. Het is alleen nog tweedehands verkrijgbaar en als bibliotheekfan leende ik het in de bieb.


Het boek leest vlotter dan de vorige twee boeken waarover ik sinds kort een review schreef en bovendien is het slechts 160 pagina's dik.

Er komen zoveel leuke dingen in voor, dat ik zou denken het is een financial planner, maar nee, Michael Goovaerts studeerde journalistiek en psychologie.
Geld is psyche.

We denken altijd dat wij zo bewust bezig zijn, maar veel uit ons gedrag komt voor uit opvoeding, deels uit karakter.
Zoals Gabriël Verbeek op de workshop Lifeplanning al vertelde. Het gaat om zoveel verschillende dingen waarop wij met geld om gaan.

Enkele voorbeelden: Een wijdverbreide foute geldgewoonte is 'mentaal boekhouden', een ontdekking van gedragseconoom Richard Thaler. Metnaal boekehouden doe je als je je bezittingen, schulden, inkomsten en uitgaven niet als één geheel ziet, maar in plaats daarvan je geld en bezit figuurlijk verdeelt in aparte potjes voor bijvoorbeeld sparen, pensioen, beleggingen, belastngen, vakantie, enzovoort.
Het is de neiging om de waarde van geld te laten afhangen van hoe je het hebt ontvangen, waar je het aan besteedt en hoe je betaalt.

Mentaal boekhouden is ook dat je innerlijk uitrekent, ik deed dit voor jou, dus ik verwacht er wel wat voor terug. Dit is zo'n foute manier van denken. Als je dit los laat, dan leef je rijker en heb je betere verhoudingen.

Geld dat we zomaar ontvangen, zoals een erfenis, waar we niet zelf voor werkten, dat besteden we vaak aan nutteloze zaken. We gooien het makkelijker over de balk.
Geld waar we voor moesten zwoegen, dat is moeilijker om te besteden.

Vrouwen denken heel verschillend over geld.
Vrouwen zien geld als een middel om te leven, mannen zien geld als een doel op zich. Bij een sollicitatie komt voor vrouwen het geld pas op de zesde plaats en voor mannen op de tweede plaats.
Vrouwen kiezen eerder een baan voor de sfeer, dan voor het loon.  Vrouwen zijn vaak zo blij met de baan, dat ze niet eens vragen naar het salaris. Logisch dat vrouwen dan vaak minder verdienen dan mannen.

Ook als vrouwen en mannen samen een relatie beginnen, dan spreken ze nauwelijks over geld. Vrouwen zijn bang dat de roze wolk wordt doorgeprikt, want het is niet romantisch om over geld te praten. Pas als het fout gaat, zien vrouwen te laat dat het beter is om aan het begin van de relatie over geld te praten.

Het onderwerp geld verdient niet de plaats die het zou moeten hebben. Je moet je altijd afvragen, welk doel je hebt, voordat je een tweede huisje in bijvoorbeeld Duitsland wilt gaan kopen.

We leven wakker van de geldproblemen en leven daardoor vaak niet het leven dat je zou willen leven.
Zaak is dat je grip hebt op geld, dat je weet wat je wilt en dat je weet welke rol geld in je leven speelt.
Minder is vaak meer.

Als je financieel volwassen wilt worden, dan ga je de zeven groeistadia door:
De onschuld en de Pijn die het doet als het niet lukt is je financiële kindertijd. Verzamelen van kennis, het hebben van Begrip, het werken aan Kracht om volwassen met geld om te gaan, Je Visie op je geld en doelen en als je er dan bent, dan is dat het Aloha moment.

Het hebben van een hypotheek en een gezin zijn de ideale zaken om loyaal en trouw aan je werk te blijven, ook al heb je er geen zin in.

Anyway, je kunt als golddigger ook een rijke oudere partner zoeken, dan ben je snel rijk, al heeft het consequenties, dat je maar gedeeltelijk doet, wat je zou willen doen. Maar een leuke video is het
92% van de mannen en vrouwen verkiest onmetelijke rijkdom boven het vinden van de ultieme liefde. De sociaal economische status van een huwelijkspartner is vaak van doorslaggevend belang bij het officialiseren van een relatie.
De kans op een scheiding van een man stijgt wanneer hij werkloos wordt. De kans daarop is minder wanneer de vrouw werkloos wordt.

Een man met veel testosteron, een echte man dus, is gieriger dan een watje. Testosteron maakt gierig dus. Vrouwen zijn dus automatisch guller, maar lijden ook meer onder de liefde.

Voor de laatste UWV bijeenkomst die morgen wordt gehouden moet ik een elevator pitch maken. Ik denk dat ik met mijn verhaal over financiële volwassenheid heel ver kom......
2 opmerkingen:

 1. Dat het hebben van een hypotheek en een gezin ideale zaken zijn om loyaal en trouw aan je werk te blijven, ook als je er geen (meer) zin in hebt, kan ik alleen maar bevestigen. Toen we onze hypotheek afgelost hadden en de kinderen de deur uit waren, hebben wij weliswaar geleidelijk, allebei onze dienstbetrekkingen beëindigd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Niezomaarzooooo, verrassend he.
  Dat deze man niet vooruit keek.

  Herinner me de nieuwe directeur van het bedrijf waar ik werkte, hij was wel aangenomen, nog niet aan het werk en kocht al een nieuw penthouse op een top locatie.

  Een andere HR directeur kwam werken bij het bedrijf waar ik ook werkte. Ook hij kocht meteen een riante boerderij.

  Voor beide directeuren is er een termijn afgesproken waarbinnen ze werken. Niet langer, want kans op sjoemelen.
  Beiden begin 50.

  Dan denk ik, ben ik nou blond? Grote baan, nieuw huis en hop grote hypotheek voor maximaal 6-8 jaar.eventueel een verlenging van een jaar.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.