woensdag, november 05, 2014

Burn out voor een miljoen werknemers

Een miljoen werknemers hebben zoveel stress dat ze een burn out kregen. Stress is een vreselijke ziekmaker en een sloper. Het slopen van ne gezondheid sluipt er in, zonder dat je er direct erg in hebt.

Ik vind het triest dat er zoveel werknemers toch doorwerken, want slechts zes miljoen ziektedagen voor een miljoen werknemers met. Burn out met slechts zes ziektedagen per zieke medewerker, kan niet anders zijn, dan dat velen gewoon doorwerken.

Dat betekent dat er veel mensen ziek doorwerken, zich met alle kracht zich naar het werk slepen.
Martine van minofmeer.blogspot.com kreeg er de ziekte ME van.

Die rat race is volgens mij alleen vol te houden als je je werk leuk vind, er energie van krijgt. Het aantal werknemers die hun werk met veel plezier doen, zijn er niet zoveel.
Ik herinner me een artikel in het blad Intermediair, dat schreef over meer dan de helft van de werknemers die bleven  werken omwille van de pecunia en hun werk niet leuk vonden.

Ik heb perioden gekend met veel plezier in het werk, de laatste jaren absoluut niet. Ik maakte er het beste van, vond gelukkig dingen die mijn werk verbeterden. De laatste jaren was er een competieve sfeer, van collega's die niet altijd eerlijk waren.
Als ik terug kijk op de laatste jaren, dan ben ik blij dat de werkperiode achter me ligt.

Om het UWV te pleasen, had ik een vrijwilligersjob van twintig uur per week op het oog in de sociale sector.
Maar eigenlijk wil ik dit niet, twintig uur werk. Wel leuk werk, maar ik vind voluit leven veel leuker.
Zo ben ik deze week, terwijl jij dit stukje leest, een midweek in een vakantiehuisje samen met een paar andere mensen.
We wandelen wat, bezoeken het zwembad, eten lekker van de moestuin groenten die ik meenam.
Echt. Wie zou dan nog willen werken?

Ik vind de moed van Green Evelien, om samen met haar partner, ieder twee dagen per week te werken geweldig. Twee dagen!
Ik kijk ook naar anderenm die niet eens terug kunnen met hun werk naar twee dagen per week, zoals artsen, financials en noem maar op.

5 opmerkingen:

 1. ja ik zou het met de wijsheid van nu ook allemaal heel anders aanpakken. Maar ja, een elastiek waar de rek uit is, nou ja, daar is de rek uit, dus ik denk niet dat ik ooit nog echt mee kan draaien in de samenleving. Ik ben echt heel anders over werken gaan denken en dan was ik nog iemand die mijn werk echt wel leuk vond. Maar de stress niet en die was natuurlijk volop aanwezig.
  Ik ben het ergste voorbeeld van hoe je niet moet werken maar ja, iedereen heeft zijn eigen les nodig.
  20 uur vrijwilligerswerk is vrij pittig, zeker als je zoals jij net van de vrijheid hebt kunnen proeven.
  Geniet van je midweekje weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je Schrijft,"Om het UWV te pleasen, had ik een vrijwilligersjob van twintig uur per week op het oog in de sociale sector."
  Ik denk dat je op die manier verkeerd bezig ben zeker als je er eigenlijk niet zo veel zin in heb.
  Als je het leuk vindt doen en anders niet (het is absoluut geen verplichting, dus voel je ook niet verplicht)
  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Minder werken is nog steeds not done, zeker voor mannen/vaders. ML kreeg vorige week te horen: waarom werk jij eigenlijk 3 dagen? en dat van zijn HRM afdeling. Hij heeft een dag later maar telefonisch gevraagd waarom de HR-medewerker dan toch 5 dagen werkt. En dat was om de hypotheek te betalen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook als werk wel leuk is,blijft een onwelwillende manager HET probleem. Ondanks al mijn proberen liep ik steeds meer achter de feiten aan. Na een hyperventilatieaanval op werk werd me dat later verweten dat ik niet had aangegeven dat er een probleem was. Natuurlijk was dat wel zo , maar daar zou een oplossing voor worden gezocht. Omdat ik de enige was die dat stuk werk kon klaagde iedereen dat ik het niet uithanden wilde geven. Nee als er niemand wordt opgeleid kan je ook niet verwachten dat je specialistisch werk zo maar kan. Daar had ik ook jaren over gedaan om de fijne kneepjes te leren.
  Uiteindelijk 100% afgekeurd en sindsdien geniet ik van alles weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. vorig jaar 2 en een halve maand thuisgezeten met een burn out , tengevolge van te hoge werkdruk en door lopen met een zware bronchitus, onder druk van de werkgever weer aan het werk gegaan na eerst een hoop gezeur over het feit of ik wel echt ziek was, kreeg er nog een paar klachten bij zoals slijtage aan de knie , nou daar ben ik geen dag voor thuis gebleven , want dat was volgens de arbo arts niet nodig, nu dus weer 30uur per week aan het werk in de schoonmaak en nu bepaalt je leidinggevende of je ziek bent, wist niet dat die ook al kennis hebben van medische klachten. zou er heel wat voor over hebben om minder te kunnen werken ,maar als alleenstaande kun je niet zomaar beslissen om minder te gaan werken, zeker niet met mijn inkomen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.