vrijdag, februari 27, 2015

Mijn wintermaaltijden komen vaak uit de vriezer

De zomerse moestuingroenten liggen in de vriezer. Standaard liggen er ook altijd een aantal pizza's in de vriezer, net zoals geraspte kaas.

Mijn manier van vegetarisch koken is simpel in de winter is als volgt:

Ik heb veel soepen, zoals courgettesoep met of zonder tomaat
tomaten/groentesoep aangevuld met gerst

Ik pak een pak groenten en laat dit ontdooien. De groenten kook ik in de snelkookpan.
Ik heb destijds een kist appelen gekookt tot veel appelmoes.

Een kilo gedroogde bonen laten weken en in de snelkookpan, zodra deze op druk is op stand 2, not 5 minuten laten doorkoken. Afkoelen en vervolgens in zakjes doen. Die ene kilo gedroogde bonen is 2,2 kilo geworden. 
Gedroogde bonen zijn er in vele soorten, zoals groene erwten, kikkererwten, witte bonen, zwarte bonen.
Voor de broodnodige variatie heb ik de keuze uit de volgende spullen die ik er bij kook:
  • zilvervliesrijst (molen)
  • gierst
  • gepelde gerst (Turk)
  • haverkorrels (Turk)
  • maismeel
  • kant en klare aardappelpuree uit een zakje, water uit de waterkoker enz
Wat ik er verder aan toe kan voegen is dit:
  • stukjes gesneden jonge kaas
  • stukjes geitenkaas
  • noten zoals walnoten, hazelnoten
Natuurlijk haal ik ook wel verse groenten uit de winkel en soms eet ik ook wel eens een patatje. Tegenwoordig eet ik nog maar weinig elders.

Tijdens het schrijven van dit blog keek ik op de site van het voedingscentrum, dat ons moet voorlichten over voeding:

"Gerst, haver, rogge en tarwe bevatten gluten. Mensen met de aandoening coeliakie kunnen geen gluten verdragen en moeten deze granen dus vermijden. "

In werkelijkheid is het zo: Haver bevat geen gluten, rogge en gerst bevatten weinig gluten Tarwe bevat veel gluten. Gierst bevat geen gluten.

Vanavond at ik gekookte spruitjes uit de snelkookpan, met klein gesneden gebakken rode aardappeltjes en champignons in de boter en olijfolie gebakken samen met wat lekkere kruiden, waaronder fenegriek, gemalen peper en gemalen zout. Alle groenten kwamen uit de winkel, dus klaar in een wip,

2 opmerkingen:

  1. Haver is vaak besmet met gluten. Mensen met coeliaki kunnen dus beter geen haver kopen als het geen gv logo bevat.
    De meeste mensen die ik ken met coeliaki durven het niet aan om haver te eten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Minofmeer, haver besmet met gluten, maar boekweitmeel niet? Bijvoorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen