maandag, maart 09, 2015

Lekker brood met noten en gedroogde vruchten gemaakt

Als dank voor een klus bakte ik een heerlijk noten vruchtenbroodje.
Verpakt in een doorzichtig plastic cellofaan met van die feestelijke slingers leverde ik het af.

Die cellofaan die je bij een bos bloemen krijgt, bewaar ik, samen met de linten die er bij horen. Altijd goed om nog eens een cadeau in te verpakken.

Hoe maakte ik dit broodje?

250 meel (deels volkoren en bloem)
zout
zakje gist van Dirk
120 ml lauw water (niet heter dan 30 graden, anders rijst het brood niet)
lepel lijnzaad (markt of molen)
lepel zonnebloemolie
lepel eko broodverbeteraar (molen)
drie lepels krentenbroodpoeder (molen)
grote hoeveelheid vruchtennotenmix (molen)

Kneed alles flink, omdat het een kleine hoeveelheid meel is, die je gemakkelijk met twee handen kunt kneden hoef je niet de volle tien minuten te kneden. Een kleine hoeveelheid meel, kneed veel gemakkelijker. De gluten gaan veel sneller. Stop met kneden, zodra het deeg elastisch is. Je ziet of het deeg elastisch is, wanneer je uit de bal een stuk pakt en omhoog trekt en deze sliert breekt niet los van de bal.

Laat het deeg rijzen. Zet het onder een natte theedoek warm weg of zet het in een teiltje/ bak boven een pan met warm water of in de zon op de vensterbank, of in de oven die je niet warmer hebt gemaakt dan dertig graden, anders rijst het brood niet.
Na een half uur moet het deeg vermeerderd zijn.

Pak het deeg en duw de lucht uit het deeg. Het deeg is nu net zo groot als voor het rijzen.

Ik vormde het deeg in één grote bol en kerfde er met een mes sneden in. Hierna laat je het weer rijzen.
Bak het broodje in een half uur op 180 graden af in de hetelucht oven.

Je kunt alle soorten meel gebruiken, ik gebruik witte bloem er bij, omdat het meel beter rijst.
Gebruik bijvoorbeeld boekweitmeel en havervlokken als je glutenvrij brood wilt hebben.






4 opmerkingen:

  1. Dat ziet er smakelijk uit. Heb je vast vaker gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Nietzomaarzooo, nee niet vaker, maar ik bak vaak brood.
    Die krentenbroodmix heb je echt nodig voor krentenbrood maar ik gebruikte hem ook voor notenbrood.
    Bij het uitschrijven van het recept ervaar ik dat ik echt niet zo precies volgens het boekje werk. Morgen weer solliciteren. Jij ook?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik solliciteer elke dag wel. Niet op een verplichte UWV dag :) En mijn verplichte aantal activiteiten haal ik makkelijk.

    Al moet ik zeggen dat ik regelmatig mijn sollicitaties op één dag verzamel en dan in de loop van de week kijk of er nog wat bij zit.
    Ook netwerken valt onder sollicitatie-activiteit, inschrijven bij een uitzendbureau, nou ja...je kent het lijstje ongetwijfeld wel. Opties te over.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Nietzomaarzoo, inschrijven bij een uitzendbureau? Dan heb ik vandaag vijf activiteiten! Wow
    In het begin deed ik regelmatig vijf sollicitaties, maar de laatste tijd maximaal vier.
    In het begin keek ik nog naar het soort bedrijf, maar nu boeit me dat niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen