vrijdag, maart 06, 2015

Niet het brood, maar het deeg in de vriezer

Waarom toch hele broden invriezen, als je ook deeg in de vriezer kunt stoppen. Zo nieuw is dit idee niet het wordt al langer gedaan.
New York pizza exporteert zelfs deegbolletjes en failliet gaan ze beslist niet. Hun bdrijf groeit.


Deeg invriezen biedt voordelen:
- deeg neemt minder ruimte in dan brood
- je hebt altijd een vers broodje 's morgens vroeg
- of een verse pizza na je werk,

Als je 's morgens een vers broodje wilt, van vooraf gemaakt en ingevroren deeg voor een broodje, doe je het als volgt:
- voordat je naar bed gaat haal je het deeg uit de vriezer en laat je het 's nachts ontdooien en rijzen
- 's morgens voordat je je gaat aankleden pak je het ontdooide en gerezen deeg, sla het deeg door, dat wil zeggen, klap de lucht uit het deeg, vorm je de bolletjes en zet je het weg in de oven, waar het verder kan rijzen,
- de tweede rijs hoeft niet lang te duren en een broodje bak je af in twintig minuten op 180 graden
- net zoals een afbakbroodje uit de supermarkt is een zelf  gemaakt broodje gebakken in twintig minuten,


Ik heb deze manier van broodjes bakken vaak toegepast, maar ik dacht, dat ik vast iets fout deed. Dat doe je toch niet, zo gemakkelijk, dus ging ik weer 's avonds de broodjes maken, een heel gdoe,
Maar als New York Pizza zelfs deeg exporteert, waarom zou ik dan die eigen geknede broodjes niet kunnen eten 's morgens.

4 opmerkingen:

  1. doe je het deeg direkt na het mengen in de diepvries? of laat je het al een keer rijzen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar ben ik ook wel benieuwd naar. En als je het brood in de oven zet voor de 2e rijs is de oven dan aan het voorverwarmen of zet je de oven pas later aan?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Anoniem, ik verwarm mijn heetlucht oven nooit voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @xxwebberxx, na het kneden in de vriezer. Het helpt wanneer je afweegt.
    De broodjes van Bakkerij het Stoepje zijn het grootst en wegen toch slechts 55 gram. Mijn broodjes weeg ik af op en rond de 70 - 80 gram. Mijn broodjes zijn nooit zo groot als bij Het Stoepje.

    Broodjes kunnen beter rijzen door meer gist te gebruiken en/of witmeel van de molen te gebruiken. Maar dat is onzin. Meer gist enz. Dan maar kleinere broodjes.

    BeantwoordenVerwijderen