vrijdag, april 03, 2015

Stollen om cadeau te geven

Impulsief besloot ik om een zes mensen een stol cadeau te geven. Gewoon omdat ik zin had om eens te bakken. Een cadeautje op zijn tijd is  prima.

Natuurlijk had ik ook zin in een stol, maar het is bar ongezond. Niet toegestaan in mijn dieet. Ik koop het dan ook niet. Het gebeurt wel vaker dat ik welbewust iets verkeerds eet.
Het gebruik van suiker is zo uit mijn gewoonte gehaald, dat ik bij paasstol nummer drie vergat om witte basterdsuiker er in te doen.

De boodschappen. De zonnebloemolie had ik bij dit recept niet nodig. Er moest rum in deze stol, Dat vond ik te duur. Bij de molen kocht ik flesje rum aroma. Het heeft niets met rum te maken, maar het smaakt precies zoals rum.
 De ingrediënten staan in de rij voor de kneder:
 De ingrediënten die er in gaan. Rozijnen met sucade en wat sinaasappel en amandelspijs.

Op het internet staan allerlei recepten, eenvoudige maar ook sjiekere. Ik besloot tot een combinatie van een paar recepten en als uitgangspunt de broodbijbel te gebruiken. Op bladzijde 206 trof ik het recept aan, wat ik later zal toevoegen.
Op dit moment ben ik even klaar met stollen, ik ben  ze aan het bezorgen. De prijs voor al zes stollen? 15,44 inclusief patentbloem.is 2,57 per stol plus energie.
Voor dit bedrag heb je bakkerskwaliteit stollen.

Recept:
75 gram rozijnen Lidl uitlekken en samenvoegen
50 gram krenten
3 el rum rumaroma Molen, maar dan geen eetlepel, gevoel





40 gram verse gist Turk Gist oplossen in lauwwarme melk
1,2 deciliter melk




350 gram ongebleekt meel Molen De gist met de warme melk door deze ingrediënten en een half uur laten staan
½ theelepel zout
½ theelepel kardemompoeder Toko
½ theelepel kaneel Toko





50 gram boter
Boter en het ei bij doen, kneden tot een deeg en laten rijzen totdat het deeg verdubbeld is
1
ei






50 gram sukade Molen Vorm het deeg in een ovale vorm en doe de krenten/rozijnen met rum, deze ingrediënten er in
167 of 250 gram amandelspijs Molen
½ theelepel citroen of sinaasappelsap Markt




Laat rijzen, tot wel een uur lang, totdat het verdubbeld is in volume. Bak het 30 minuten op 180 graden hetelucht






gesmolten boter om te bestrijken

Is het gaar, bestrijk met gesmolten boter, dan blijft de poedersuiker er op zitten.

1 busje poedersuiker Dirk
Tip: die krenten en rozijnen vallen naar beneden wanneer je de stol omvouwt, wet van de zwaartekracht, ik zou ze door het deeg heen mengen.
Wil je niet dat dit aan de buitenkant zichtbaar is, dan zul je een deeg in het deeg moeten maken bij het omvouwen.
Het amandelspijs was erg dun in de stol, ik zou meer spijs nemen.

De tijdsduur is al met al veel. Door de grote hoeveelheid boter, wordt het deeg niet snel luchtig. Iets langer kneden dan nodig geeft meer lucht in het deeg.


Waarschuwing: het recept is niet bevorderlijk voor de gezondheid, maar je kunt hierna weer een potje breken.

6 opmerkingen:

  1. Lekker! E wat leuk om er een paar te bakken om uit te delen.

    Veel plezier met je giften!

    BeantwoordenVerwijderen

  2. leuk om te maken en leuk om te krijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ooh, wat een lekker idee! Mooi gelukt ook. En een heel leuk cadeau!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een goed idee! Zomaar zelfgebakken lekkers weggeven. Zelf doe ik dat af en toe met mijn zelfgemaakte jammetjes. Aan een brood of cake had ik nog niet gedacht. Bedankt voor de tip.
    Groet, Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een lekker idee zeg. Een supercadeau.

    BeantwoordenVerwijderen