woensdag, mei 13, 2015

Een week uit het eetleven van Paardenbloem

Paardenbloem levert een bijdrage van haar weekmenu voor haar gezin van drie personen, plus nog enkele voordelige recepten, nou ja, eigenlijk zijn het er vier, als ik de aanhang van het volwassen kind er bij reken. De puber van 13 eet overigens het meest van ons allen. Het budget is beperkt tot 80 euro per week en ik kom eigenlijk altijd wel uit met het eetgeld.
Sinds kort heb ik een grote moestuin, dat scheelt ook. Ik haal ook wel dingen uit de tuin en uit de natuur, zoals beukennootjes, paardenbloemen, zevenblad, walnoten, rozebottels, bosbessen, vossenbessen. Vond ik gewoon zonde om te laten staan. Wat ik van het eetgeld over hou, stop ik in een pot.
Eens in de tijd maak ik die pot leeg en dan gaan we er iets leuks mee doen. Als ik denk aan afgelopen jaar dan hebben we dingen gedaan als lasergamen, museum, McDonalds, midgetgolf, film, BBQ-party, een terrasje pikken, een bijzondere fles wijn, een leuk boek, wat speelbudget voor de Xbox of PS.
Als ik dat zo allemaal zie denk ik dat mijn budget wel omlaag kan :-)). Maar ik kom niet graag tekort en soms heb ik het bedrag wel nodig. Het geeft mij nu in ieder geval een gevoel van rijkdom.

Wat gaan wij volgende week eten, en ook wel belangrijk, wat gaat dat dan kosten? Hieronder vinden jullie de menuutjes voor het avondeten (totaal 47,36 euro). Ik ben uitgegaan van 4 tot 5 personen.

-    groentensoep, quesadilla’s met roomkaas en tomaten en komkommer

-    speltbahmi, sate, pindasaus, kiemen (uit de vensterbank), geraspte winterwortel, broccoli

-    frites, griekse koolsalade, mosterdkarbonade, appelmoes

-    chili con carne, guacamole, tortillachips, sla uit de tuin, rijst

-    pasta pesto met gerookte kip, rucola uit de tuin

-    hutspot met saucijs

-    hollandse tapas, dat wil zeggen: alle restjes van wat we deze week hebben gegeten. En als dat niet genoeg is, bakken we wentelteefjes. Helaas is dat nog niet voorgekomen.

En ja, wat kost nu zo iets? Ik heb de prijzen even voor jullie opgezocht en het per menu teruggerekend. Alles is biologisch, alle gerechten zijn binnen een half uur te bereiden, behalve de pasta pesto: die heb je binnen 10 minuten op tafel.

groentesoep (3,84):                                            
1/4 groenselderij (0,55), rundvlees: 2.00, 1/2 prei (0,57), ui (0.32), bouillonblokje (0.40), maggi uit de tuin                           

quesadilla’s (5,44):
1 kilo bloem (0.49) en een scheut olijfolie  (0.40), tomaten (1.13), komkommer (1.39), roomkaas met een scheut slagroom (2.03)

speltbahmi (10,25)
speltbahmi (2,07), prei (0,57), ui (0,32) met saté (hamlap, kruiden, ) ongeveer 5 euro
pindasaus (pindakaas, rode peper, citroen, azijn, ui, trassi) ongeveer 1 euro, broccoli (1.13),
winterwortel (0,16), kiemen (vensterbank)

frites met toebehoren (7,04)
1,5 kilo aardappels (1,50), 1/2 witte kool (0,65), appelmoes (1,04), karbonade (3,60), mosterd (0,25)

chili con carne (12,26)
kidneybonen (0,99), paprika (1,50), ui (0,32), blikje tomaten (0,89), tomatenpuree (0,25), gehakt (2,50), tortillachips (1,49), slagroom (0,99), avocado (1,50), rode peper (0,20), rode ui (0,20), knoflook (0,33), koriander (vensterbank), rijst (1,10)

pasta pesto (3,44)
1/2 potje pesto (0,80), gerookte kipfilet (1,75), pasta (0,89), rucola uit de tuin

hutspot (5,09)
ui (0,80), wortels (0,80), 1 kilo aardappels (0,99), rookworst (2,50)

Deze week ben ik dus ongeveer 47 euro kwijt aan de warme maaltijd. De rest van mijn budget is voor ontbijt, lunch en tussendoor. Ik kom daar prima mee uit, want vaak eten we een restje van de avondmaaltijd als lunch. En omdat ik uitgegaan ben van de gewone prijzen, kun je als je de aanbiedingen volgt goedkoper uit zijn.

Voor het ontbijt en de lunch eten we brood, pannenkoeken, havermoutpap, yoghurt en we drinken er een kopje koffie , thee of yoghurtdrank bij. Zonder suiker, dat vinden we niet zo lekker. Wat we wel lekker vinden zijn een koekje en een snoepje. De koekjes van de LIDL zijn favoriet, ze kosten een euro per pak. Er zitten er niet zoveel in (8 koekjes) maar dan worden ze ook niet oud, nietwaar? Favoriet bij ons is de biochocolade van de AH. Voor 1.29 euro zijn we weer twee dagen zoet. Met fruit weten we ook wel raad. Elke week een kilo of 5 (appels, sinaasappels, bananen, aardbeien).
Tussendoor drinken we graag water,  jus of een glaasje (biologische) ranja. En ja, elk weekeind drinken we rode wijn.

Bijna elk week maken we nog wat voor de lekker zoals we dat hier zeggen.  Deze week eten we roomboterbladerdeegflapjes gevuld met walnoten en armeluishoning. De walnoten heb ik gekregen, de armeluishoning zelf gemaakt van paardenbloemen. Als er wat kaas over is vul ik het bladerdeeg met kaas. Uit 10 bladerdeegvellen haal je 40 hapjes. Te veel voor ons, de helft gaat in de vriezer.  Klik recept Paardebloem

Ook maak ik wat extra broodbeleg, omdat ik standaard niet zoveel hiervan koop. Kaas, jam, appelstroop, hagelslag, pindakaas en hazelnootpasta zijn er altijd wel in huis, maar dat is het dan wel.  We vullen dat aan met eiersalade, vis uit blik, een kruidenboter of een tapenade van olijven die toch op moesten.

Verder kon ik goedkoop aan biobloem komen, iets van 49 cent per kilo. Hier heb ik meteen een paar kilo van ingeslagen. Deze week is dat goed voor twee broden en een pizza die we eten als snack.
In de groentela vond ik nog een paarse wortel en een pastinaak. Heerlijk als chips. (Even schaven met een kaasschaaf, laten drogen, een drupje olijfolie en dan 20 minuten in de oven, lage temperatuur).
En mocht iemand daar zin in hebben, we hebben voor de lekkere trek altijd gedroogde mais in huis. Met een handje vol krijg je een hele bak popcorn. Hier gebruik ik mijn wok voor, hartstikke handig. Wel de deksel erop doen hoor!

Een (hele) grote schaal met gele paardebloemen. Zest (schil van sinaasappel of citroen), 1 kilo suiker. Je kan ook twee sinaasappels in grove stukken hakken, dat werkt ook. Voldoende potten en flessen. Bloempjes schoonmaken en met water opzetten, ze moeten net onderstaan. Vruchten erbij en een paar uur laten staan. Daarna opkoken, ongeveer 10 minuten. Het geheel zeven en weer opkoken. Daarna de suiker en een mespuntje zout erbij en een uurtje laten sudderen. Afhankelijk van de suiker krijg je een soort honing of limonadesiroop. Je kunt ook geleisuiker gebruiken, dat werkt wat sneller. De paardebloemen hebben een subtiele smaak vandaar dat ik wat citrusvruchten toevoeg. Ook heel lekker is oranjebloesemessence toe te voegen.



5 opmerkingen:

  1. Leuk, zo'n inkijkje in het menu van een ander! Eén ding vind ik vreemd: waarom speltbami, maar daarnaast quesadilla’s van bloem voor 0,49 per kg. Ik neem aan dat dit gewone tarwebloem is. Waarom dan wel bami van speltmeel?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zit niets achter hoor. De speltbahmi die ik gebruik smaakt een tikkeltje anders, dus voor de verandering gebruiken we deze wel eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je kookt erg gevarieerd voor een klein budget, dat is echt een pluspunt. Wat me wel erg opvalt is dat veel maaltijden toch wel weinig groente bevatten.

    De pasta pesto bevat bevoorbeeld alleen maar rucola. En ook een halve kool lijkt me niet genoeg voor een avondmaaltijd van 4-5 personen. Ik zou per persoon toch zeker uitgaan van 200gr groente, en dat is eigenlijk al weinig omdat er steeds minder vitamines in groente zit door de verarming van de grond.

    Ik denk dat meer groente ook prima past binnen hetzelfde budget door bijvoorbeeld minder (vaak) vlees te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Anoniem,
    Het klopt dat ik niet de officiële hoeveelheid groenten per maaltijd hanteer. Meestal kijk ik wat de optimale hoeveelheid voor het lekker is. Ooit eens geprobeerd om 200 gram ijsbergsla weg te eten? Lukt mij niet, en de kids evenmin.
    Toch denk ik dat we niet al te veel tekort komen, maar dan wel gerekend per week of maand. Vergeet niet dat we tussendoor ook wel groenten eten: een soepje, een broodje gezond, een broodje falafal, groentechips, een glaasje sap. Verder eten we ook veel fruit, ook op brood. En ja, budgettechnisch kan ik vlees beter vervangen door nog meer groenten daarin geef ik je gelijk. Alleen waarderen we een stukje vlees. Dit alles blijft een kwestie van keuzes maken en iedereen kijkt wat hem of haar het beste past. Gelukkig maar!
    hartelijke groet, Paardebloem

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Anoniem, jouw opmerkingen over groenten en een klein budget doen me vragen, stuur jij je gegevens naar consuminderen@outlook.com? Ik zie uit naar jouw bijdrage

    BeantwoordenVerwijderen