donderdag, mei 14, 2015

Sparen is voor halvegaren

Deze uitdrukking staat in een boek dat ik vast nog een keer ga lezen,
het boek 'Van  Stuiver tot Miljardair' van de gediplomeerd beleggingsdeskundige Rob Stuiver.

Hij propageert het lenen van geld om te beleggen.

In tegenstelling tot de vader van de 35-jarige verpleegkundige  die niet risicovol gaat beleggen met geleend geld. Haar vader vertelde duidelijk:
'Hoe haal je het in je harses', beleggen met geleend geld.

Nu de rente laag is en de beurs dan eindelijk een tijdje terug de 500 aantikte op de beurs komen er velen weer terug naar de beurs.  Want als de beurs stijgt, dan is beleggen simpel.

Stuiver zegt duidelijk dat er soms geen droog brood in te verdienen is. Deze beleggingsdeskundige is er helemaal mee gestopt met beleggen met geleend geld. Hij zegt : 'Soms is er geen brood mee te verdienen'  De rendementen liggen niet elk jaar boven de 10%.

De vraag of sparen voor halvegaren is is onjuist. Je bent een halve gare als je geen buffer met spaargeld hebt, is mijn mening.
Ik ben het eens met de vader van de verpleegkundige. Ze heeft samen met haar partner en twee kinderen 35.000 euro en ze heeft een grotere schuld aan de bank door de hypotheek op haar huis.
Haar vader stelt dat ze belegt met geleend geld zolang haar spaarpot kleiner is dan haar hypotheek groot is.

Het is verleidelijk om toch te beleggen. Nu de pensioenbijdragen zo laag zijn en velen te lang moeten werken voordat ze ooit kunnen stoppen, is het sparen bij een indexvolger bij Vanguard met lage kosten een goede. blogster Econowiser heeft dit goed begrepen.  Enerzijds aflossen en anderzijds beleggen voor de lange termijn is top.

Bron: FD van zaterdag 9 mei: 'Hypotheek aflossen of beleggen'.

5 opmerkingen:

 1. Ik vind het wel een grappige uitdrukking moet ik zeggen. Ik vind het heel belangrijk om een buffer te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weet iemand hoe je met de minste kosten kunt beleggen in Vanguard? Vanuit Nederland dan he.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Vlijtig Liesje, wel zo'n prettig gevoel.
  @KruidigMeisje, Voordat je gaat beleggen kun je je het beste eerst inlezen in dit beleggingsfonds. Econowiser reageert ook op NL taal. Fiscalert beveelt het aan. Maar pas iets doen, als je je hierover hebt ingelezen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben een halve gare, altijd al geweest. Overigens heeft de rente momenteel de neiging tot stijgen. Zie m'n blog http://stapstories.blogspot.nl/2015/05/stijgende-rente.html
  De daarin gepresenteerde rentestand van de jongste 10-jarige is een actuele kopie van de stand zoals die op de site van de Ned. Bank wordt weergegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Stapstories, absoluut. Hoogste tijd dat de mensen met een hypotheek nu voor langere tijd vast gaan zetten.

  Zelf verwelkom ik het hogere rentepercentage van harte.
  Zijn die Grieken nog niet uit de EU. Doodziek word ik van dat pappen en nathouden. Maar ja, we willen ook geen ruzie met Rusland.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.