donderdag, mei 28, 2015

Vlierbloesem boordevol vitamine c

Binnenkort kun je weer volop vlierbloesems plukken in het wild en er heerlijk sap van maken.
Voorzichtig zie ik een enkele bloesem verschijnen op de vlier die je vooral op plekken waar vroeger boerderijen stonden kunt vinden.
Vorig jaar was het zo een fantastische zomer toen stond de vlier al begin mei volop in bloei. Ik ontdekte het toen op 12 mei!  Sterker, ik had nog nooit de vlierbloesem geplukt.

Zie je een mooie vlier staan in de buurt van een rijksweg, of een chemisch gebied, dan zou ik hem alleen bewonderen. Ik zou hem niet plukken.

In ieder geval begint de vlierbloesem nu voorzichtig de kop op te steken. Het mag ook wel eens eind mei notabene.

De vlier is een geneeskrachtige plant. Het remt ontstekingen. Het is antiviraal en antibiotisch en helpt griep voorkomen. Heb je toch griep  en je neemt thee van de vlierbloesem, dan is de vlier minder hevig en korter van duur.
Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat vlierbloesemthee werkt bij verkoudheid en het bevordert 'ophoesten'.
Thee van de bloesem zet je op dezelfde manier als van munt. Je doet wat bloesem in een kop heet water en laat hem trekken.
Hang de vlier ondersteboven en laat hem drogen. Goed gedroogd berg je het weg voor de rest van het jaar en je hebt altijd thee.

Maar het meest favoriet is toch de limonadesiroop. Niet zo gezond als thee, want je moet er suiker bij doen:

Recept:

Vlierbloesem limonadesiroop:
1 liter water, 
1 kilo suiker
1 theelepel citroenzuur (uit de apotheek of bij de drogist vandaan
4 vlierbloesemschermen (niet de groene blaadjes of takjes, deze zijn bitter
1 citroen

In andere recepten zie ik 5-6 vlierbloesemschermen op 4 liter water staan en 2 citroenen.

Zelf vind ik 2 a 3 citroenen lekker. De citroensmaak mag niet overheersen, maar het is voor de houdbaarheid goed om citroenen en citroenzuur er aan toe te voegen.

  • Kook het water
  • Doe de suiker er bij en los het op
  • Voeg 1 theelepel citroenzuur toe
  • Snij de citroenen in stukken en voeg ze toe
  • Rits met een vork de bloemetjes van de stelen en voeg ze toe in de pan. De groene steeltjes zijn nog te jong, het werkte bij mij het beste om het handmatig te doen.
  • Haal de pan met deksel van het vuur 
  • Laat de pan met inhoud een dag staan
  • Leg in een vergiet een schone (thee-)doek
  • Zeef de limonade door de schone theedoek
  • Doe de limonade in flessen


3 opmerkingen:

  1. bedankt voor het recept. Aan de rand van onze woonwijk staan een aantal vlierbesstruiken, ik kan niet wachten totdat ze bloeien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit ga ik zeker onthouden! En ik ga ook die thee kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @VlijyigLiesje, voordat je koopt, lees mijn blog van vanavond, hoe je thee maakt van gedroogde spullen

    BeantwoordenVerwijderen