zaterdag, juni 13, 2015

Aflossen als vanzelfsprekendheid


Aflosverhaal  van het echtpaar  Bieke (56 jaar) en man (60 jaar) en met twee niet meer thuiswonende kinderen. Een zoon van 29 jaar een dochter  van 25 .

Bieke werkt in deeltijd gemiddeld  19 uur per week                                     
Hij  werkt 40 uren per week als technicus bij een telecombedrijf

Wat deed je besluiten om af te lossen?
Wij hebben een hypotheek altijd als schuld gezien. Wij zijn destijds direct begonnen met aflossen.  Wij leefden van 80% van één inkomen.

Wij wonen nu in ons derde huis dat wij in 2010 kochten. Wij hebben altijd afgelost.  Van klein huis naar een groot twee onder een kap huis en  nu in een kleiner hoekhuis.

In 1983 kochten we ons eerste rijtjeshuis voor ƒ119.000 met een start hypotheek van ƒ110.000.  Onze zoon is in dit huis geboren.

Ons tweede huis was een twee onder een kap woning in een kleine stad. Dit huis kochten we in 1988 voor ƒ160.000. De hypotheek was ƒ 120.000.  De nieuwe keuken en kosten koper betaalden we van onze buffer.

In de jaren er na losten we altijd af met vakantiegeld en belastingteruggave. Spaargeld gebruikten we ook voor verbetering/onderhoud van het huis. We leefden zuinig en hadden 15 jaar geen auto. We misten niks aan comfort.
In de jaren dat de kinderen klein waren werkte ik niet. Ik studeerde op de Havo en haalde mijn middenstandsdiploma.
De kinderen werden groter en langzaam ging ik weer wat verdienen.

Nadat de kinderen het huis verlieten, vonden we het twee onder een kap huis met tuin veel te groot en te duur in energielasten.  We verkochten het nadat het vier jaar te koop had gestaan in 2010 voor €255.000.  We hielden van deze verkoop netto €214.000  over.

Ons huidige derde huis is  een hoekwoning in de stad waar mijn man werkt met een normale tuin. Het kostte €210.000 plus 6% overdrachtsbelasting en nieuwe keuken en verwarming.  Onze start hypotheek in 2010 was een aflossingsvrije hypotheek bij de INH €28.000 met een rentepercentage van 4,8%. Nu is de hypotheek nog maar € 16.500. In januari 2016 willen we het laatste deel aflossen en vrij zijn.
Hoe voelt het aflossen? 
We willen geen schulden, het voelt als bevrijding om geen verplichtingen aan een bank meer te hebben

Hoe hou je het vol?
Niet zo moeilijk, we hebben altijd geleefd beneden onze mogelijkheden en dan hou je elke maand 30% van je inkomen over om te sparen/af te lossen
Heb je het verder verteld?
Ja ik ben heel openhartig altijd geweest over het feit dat we aflossen, vaak voor gek verklaard, nu vinden mensen het ineens interessant, slim enz.

Wat voor reacties krijg je?

Sommigen zijn jaloers, anderen benijden ons. Onze zoon is trots op ons, ons inkomen is nooit hoog geweest, toch is het ons gelukt om elke maand geld over te houden van ons salaris en toch leuk te leven.
Wij vinden ons leven leuk en bevredigend. Zonder lange en verre reizen maar met veel fiets en wandeltochten door Nederland genieten we uitbundig van het leven en ons leven


Welke dingen laat je voor het aflossen?
In onze beleving niet veel.  Onze auto is 16 jaar oud. We eten veel buiten de deur, maar dan wel in onze eigen achtertuin.
We gaan vaak naar een film in onze huiskamer.  Bezoeken een wellness in onze eigen badkamer. We hebben een museumjaarkaart en dierentuin abonnement. Allebei een nieuwe fiets,  dus wat laten we ervoor??  In mijn beleving niets,  in ieder geval niets wat we missen. Het gaat erom te genieten van wat er is.

Ben ik nog iets vergeten?
Nee. Dat denk ik niet, maar hoe eerder je begint met aflossen hoe beter, mijn man is 5 jaar ouder en als hij 66 is moeten we het een poos zien uit te zingen tot de AOW en pensioen er bij komt.  We verwachten dat we dan  ongeveer 1700 per maand ontvangen. Nog steeds geen vetpot maar met een afgelost huis is het te doen.
Ons gezamenlijk maandelijkse  inkomen is nu ongeveer €2700 per maand.
Onze vaste  lasten ongeveer 700 p.m. we sparen maandelijks €1000. Voor eten/drinken, kleding en uitgaan €1000. Wij ervaren dat  als heel royaal.....
Onze start hypotheek van derde huis in 2010 bedroeg in €28.000 in januari 2016 willen we het laatste deel aflossen en vrij zijn.
Misschien kopen we over 10 jaar nog een keer een ander huis. maar dan kleiner en minder.. en in de Achterhoek waar de woningen goedkoper zijn dan hier in de stad. Misschien ook niet,  we zien wel.

Onze buffer willen we over 5 jaar als mijn man met pensioen gaat op €50.000 hebben. Nog €40.000 te gaan.. 

4 opmerkingen:

 1. Bedankt voor jullie verhaal, erg verstandige keuzes hebben jullie gemaakt.
  Daar plukken jullie nu de vruchten van ;-))))

  Heel veel geluk gewenst 😊

  Gr. Frieda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind dit een geweldig bemoedigend verhaal. Deze mensen hebben het heel goed aangepakt vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 'We eten veel buiten de deur, maar dan wel in onze eigen achtertuin. We gaan vaak naar een film in onze huiskamer. Bezoeken een wellness in onze eigen badkamer.'

  Prachtig <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn dat er zoveel geld overbleef van de 2 onder 1 kap. Goed bezig hoor.
  Wij doen hier nu nog wel erg luxe qua vakanties en doen een combi, sparen en aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.